Ciasto można piec krócej lub dłużej, w zależności od tego, jaką konsystencję chce się uzyskać. Ciasto można też piec w piekarniku – wtedy należy je wstawić na 5 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W piekarniku ciasto należy piec dłużej.
Ciasto w kubku z piekarnika - przepis dla każdego
Ciasto czekoladowe to przysmak, który chodzi po głowie niejednemu w leniwe popołudnie. Czekoladowe ciasto to również jeden z pierwszych wyborów, gdy jadą do Ciebie goście, a Ty nie masz co podać.
Teraz możesz zrobić ciasto, które podasz szybciej niż kawę i herbatę. Goście będą zaskoczeni. Domownicy ucieszą się na widok ciasta w kubku.
To słodka przekąska, która urozmaici Twoje dotychczasowe wypieki. Ten szybki deser zastąpi gotowe przekąski, a wszystkie niezbędne składniki znajdziesz w kuchni i na półce każdego sklepu spożywczego.
Ciasto w kubku przygotujesz w piekarniku. Czas przygotowania to zaledwie 5 minut. Wersja z mikrofalówki będzie jeszcze szybsza - tylko 2 minuty. Można powiedzieć, że to przepis, który możesz zrobić bez pieczenia - nie potrzebujesz piekarnika, wystarczy mikrofalówka.
Smaczne ciasto w kubku. Co podać do tego błyskawicznego wypieku?
Ciasto w kubku zdążysz przygotować nim herbata się odpowiednio zaparzy. Ale mimo to ciepła herbata, kawa i gorące kakao, to świetne napoje do tego błyskawicznego wypieku.
Do przygotowania ciasta czekoladowego w kubku potrzebujesz kilku składników. Tak samo jest ze smakowitymi dodatkami. Sprawdź, które z nich najbardziej przypadną Ci do gustu.
Ciasto w kubku z ulubionymi słodkościami
Pierwsze co przychodzi do głowy jako dodatek do ciasta to czekolada. Jednak nie musisz się do niej ograniczać. Do masy możesz dodać niemal każdy cukierek, batonik, kostki czekolady, wafelki, żelki, draże i kawałki ciastek. Dobierz je według prywatnych preferencji. Następnie pokrusz je lub pokrój na drobniejsze kawałki, choć zawsze możesz spróbować jak wyjdzie ciasto z całym cukierkiem w środku. Ze względu na rodzaj pieczenia– krótki czas w mikrofali, możesz być pewny/a każdego dodatku. Nie zmieni on nadto swojej formy. A może wolisz sięgnąć po owocowe słodkości?
To tylko kilka propozycji. Skompletuj idealne czekoladowe ciasto w kubku ze słodkimi dodatkami - takie jak lubisz.
Ciasto czekoladowe w kubku z karmelowymi dekoracjami
Kto powiedział, że ten deser ma być zwyczajny i bez wyrazu? Przygotuj efektowne ozdoby i spraw, że prosty deser stanie się numerem jeden niejednej imprezy.
Na patelni rozpuść cukier - biały lub trzcinowy. Możesz dodać odrobinę olejku migdałowego lub waniliowego.
Nabierz porcję karmelu i z wysokości przelewaj go na papier do pieczenia. Twórz wzory złożone z cienkich linii. Nie ograniczaj się, daj się ponieść fantazji. Takie wzorki będą gotowe w parę chwil - niemal tak szybko, jak ciasto czekoladowe w kubku.
Poczekaj, aż karmel zastygnie i odczep wzory z papieru. Umieść je w deserze.
Czekoladowe ciasto w kubku z bitą śmietaną i piankami
Przygotuj składniki potrzebne do przygotowania bitej śmietany: 250 ml śmietanki kremówki 36% i łyżkę cukru pudru (opcjonalnie).
W przygotowaniu idealnej bitej śmietany na ciasto czekoladowe w kubku pomogą Ci schłodzonej akcesoria kuchenne i naczynia. Włóż widełki od miksera i metalową miskę do lodówki na 30 minut przed ubijaniem śmietany.
Na początek ubijaj śmietankę na najwolniejszych obrotach przez ok. 30 sekund. Potem kontynuuj na najwyższych, aż uzyskasz sztywną bitą śmietanę. Widełki miksera powinny zostawiać wyraźne ślady na ubitej śmietanie.
Jeśli chcesz możesz pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ciasto czekoladowe w kubku z bitą śmietaną oprósz słodkimi dodatkami.
Ciasto w kubku z piekarnika - wybierz smakowitą posypkę
Skompletuj ulubione składniki. Sprawdzą się cukierki, kolorowa cukrowa posypka w różnych kształtach, wafelki, ciasta, mielony cynamon, goździki i chilli. Zetrzyj czekoladę na grubych oczkach i oprósz porcje bitej śmietany.
Generalnie po upieczeniu możesz dodać na wierzch, na co tylko masz ochotę. Skoro ten pomysł zakłada szybkie przygotowanie, sprawdź, co akurat masz pod ręką i dodaj to do przepisu.
Ciasto z kubka z orzechami i bakaliami
Sięgnij po orzechy - laskowe, makadamia, nerkowca, ziemne (najlepiej niesolone) i włoskie. Możesz je lekko uprażyć z porcją cukru. Dodaj je do masy (punkt 2. powyższego przepisu).
Równie smakowicie będzie smakowało Twoje ciasto w kubku z dodatkiem kandyzowanego mango, suszonych owoców i innych bakalii.
Dlaczego warto? Pyszne ciasto w kubku zrobisz w mikrofali lub piekarniku
Włóż kubek z ciastem do mikrofalówki lub piekarnika. Ciasto z mikrofali będzie tak samo dobre. Wszystko zależy od tego, jaką chcesz uzyskać konsystencję.
Jeśli zależy Ci na czasie - włóż kubek z ciastem do mikrofali. Jeśli chcesz, by było bardziej wypieczone i dodałaś/łeś więcej mokrych dodatków - świeże owoce, dżem, mus owocowy - postaw na pieczenie w piekarniku.
Ciasto czekoladowe z kubka jest trochę jak babeczka czy brownie. Podawaj je na ciepło. Z ciepłym mlekiem obok nadasz deserowi wyjątkowy charakter – przypomni chwile z dzieciństwa. Jest w sam raz, kiedy masz mało czasu, masz ochotę na coś słodkiego, a nie chcesz przepaść w kuchennych działaniach.
To ekspresowy przepis nie tylko na leniwe okazje. Jego zalety są oczywiste: szybki, prosty, sprawdzony, smaczny. Zaspokój swoją chęć na drobną słodycz – nie musisz czekać na awaryjne sytuacje. Wypróbuj go i dzisiejszego wieczoru. Na pewno starczy Ci czasu.
Smacznego!!!
Komentarze