Zwróć uwagę na kilka szczegółów, które pomogą Ci przygotować pyszne, domowe pączki i zachwycić Twoich bliskich ich smakiem.
Jak przygotować przepyszne domowe pączki?
Przepis na domowe pączki jest znany i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Zwróć uwagę na kilka rzeczy, by cieszyć się ich smakiem i wyglądem za każdym razem, gdy tylko je przygotowujesz.
Nadaj pączkom kształt
Zanim przejdziesz do smażenia pączków, nadaj im odpowiedni kształt. W tym celu rozwałkuj ciasto dość cienko, na około 2 cm. Następnie z pomocą szklanki wycinaj z niego równej wielkości koła. Jeśli chcesz, możesz na tym etapie wypełnić pączki nadzieniem. Wystarczy, że nałożysz powidła na jedną część ciasta i przykryjesz drugą, a następnie zlepisz ze sobą ich boki. Tak nadziane pączki odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto jeszcze nieco wyrosło. Koniecznie przykryj je ściereczką, by ciasto nie wyschło.
Przygotuj pyszne nadzienie do pączków
Przepis na pączki – to pierwsza ważna rzecz, którą musisz mieć zanim zaczniesz je przygotowywać. Pomysł na to, czym je wypełnić – to druga, ale nie mniej ważna kwestia. To właśnie nadzienie nadaje okrągłym drożdżowym kulkom tak cenionej słodyczy. Niepowtarzalny smak domowym pączkom nadadzą takie dodatki jak:
- marmolada różana,
- konfitury i dżemy o ulubionym smaku,
- powidła,
- krem adwokatowy,
- czekolada,
Możesz nadziać pączki swoimi ulubionymi dodatkami. Najważniejsze, by nadzienie nie było zbyt rzadkie ani zbyt gęste, gdyż może się wylać lub przebić ciasto.
Do wypełnienia usmażonych już pączków użyj rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. Nadzienie wstrzyknij w sam środek usmażonego pączka.
Bądź cierpliwy przy wyrabianiu ciasta
Zbyt długie lub zbyt krótkie wyrabianie ciasta może wpłynąć na ich smak i sprawić, że pączki po usmażeniu będą zwyczajnie niedobre. By cieszyć się ich doskonałym smakiem, pamiętaj o kilku prostych zasadach. Ciasto na pączki, choć drożdżowe, jest luźniejsze od tego tradycyjnego. Dlatego wymaga nieco cierpliwości podczas wyrabiania. Rób to tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni i miski. Na powierzchni gotowego, połyskującego ciasta, powinny też pojawić się charakterystyczne pęcherzyki powietrza.
Na to uważaj przygotowując pyszne domowe pączki
Jest kilka rzeczy, przy których musisz zachować szczególną ostrożność, podczas przygotowywania pączków w domu, aby za każdym razem smakowały przepysznie. Na co zwrócić uwagę?
Zbyt tłuste pączki
Jak zrobić pączki, które nie będą ociekać tłuszczem? Już podczas przygotowywania ciasta dodaj do niego nieco alkoholu, na przykład spirytusu lub rumu. Dzięki niemu pączki podczas smażenia będą wchłaniać mniejszą ilość tłuszczu. Do smażenia użyj głębokiego garnka, w którym pączki będą mogły swobodnie pływać – to również sprawi, że będą się równomiernie smażyć. Po usmażeniu pączków odsącz je za pomocą papierowego ręcznika. Jeśli dodasz za mało tłuszczu do smażenia pączków, będą go bardziej wchłaniać. Podobnie jest z temperaturą smażenia. Jeśli tłuszcz będzie za mało rozgrzany, pączki również będą chłonąć bardziej tłuszcz. Smaż je więc na gorącym, głębokim tłuszczu, najlepiej w 180°C, a wyjdą Ci pyszne, tradycyjne pączki.
Przypalony tłuszcz
Przypalanie tłuszczu to częsty problem pojawiający się podczas smażenia pączków. Na szczęście możesz go uniknąć. Na etapie przygotowywania ciasta nie dodawaj do niego cukru, który sprawia, że pączki szybciej się przypalają, robią się kwaśne i zbite. Idealny smak pączków to zasługa słodkiego nadzienia i dekoracji na wierzchu. Ryzyko przypalenia zmniejsza też nadziewanie pączków po smażeniu, a nie przed nim.
Dbaj także o to, by tłuszcz nie był zbyt gorący (regulując moc palnika), ponieważ pączki mogą rumienić się zbyt szybko i w środku będą surowe.
Zwróć uwagę na rodzaj i temperaturę tłuszczu
Rodzaj tłuszczu, który należy wykorzystać podczas przygotowywania pączków jest szczególnie istotny dla osób, które chcą aby pączki nie były bardzo tłuste. Do smażenia pączków najlepiej sprawdzi się smalec lub olej rzepakowy, które rozkładają się w bardzo wysokiej temperaturze. Sprawdzi się także olej kokosowy lub z orzechów ziemnych. Odradzamy z kolei oliwę z oliwek – głównie ze względu na jej smak, który zostawi na pączkach. Temperatura tłuszczu powinna wynosić 170-180⁰C. Pączki wrzucaj dopiero na dobrze rozgrzany olej roślinny, smalec lub inny tłuszcz. Nie wrzucaj też zbyt wiele pączków na raz do garnka, ponieważ obniżą one gwałtownie temperaturę smażenia.
Jeśli nie masz specjalnego termometru, temperaturę tłuszczu możesz sprawdzić drewnianą łyżką – zanurz ją w smalcu lub oleju i jeśli na powierzchni pojawią się bąbelki, jest on gotowy do smażenia.
Co zrobić żeby pączki były puszyste?
Domowe pączki powinny być lekkie i puszyste. Miarą jakości zarówno domowych, jak i gotowych pączków z cukierni jest charakterystyczny złoty krąg biegnący przez sam środek pączka.
Najlepsze pączki uzyskasz z łatwo dostępnych składników i korzystając z prostej receptury. Jedynie ciasto drożdżowe można uznać za sekret udanych domowych pączków. Dokładnie chodzi o proces wyrastania ciasta drożdżowego.
Aby Twoje klasyczne pączki miały złoty krąg, świadczący o ich świetności, podczas robienia ciasta drożdżowego musisz zadbać o każdy szczegół. Gdy odkładasz zaczyn i ciasto, aby urosły, odkładaj je w naprawdę ciepłe miejsce – takie, w którym nie będzie przeciągu, a temperatura będzie stała. W trakcie wyrastania nie podnoś też ściereczki, którą przykrywasz ciasto.
Jak wyrobić ciasto drożdżowe?
Przede wszystkim musisz to robić długo i cierpliwie. Na cieście muszą pojawić się charakterystyczne pęcherzyki powietrza. W związku z tym wyrabianie może trwać nawet 10, 20 minut. Rozciągaj ciasto, podrzucaj nim, przesuwaj je po stolnicy i gnieć. W ten sposób wtłaczasz w nie pęcherzyki powietrza, które sprawią, że ciasto na pączki wyrośnie pięknie, będzie lekkie i puszyste – podobnie jak Twoje pączki! Nie szczędź więc czasu na gniecenie ciasta. Na koniec powinno być gładkie (nie porowate) i lekko połyskujące.
Jak odklejać ciasto drożdżowe od rąk?
Gdy ciasto jest zbyt rzadkie, a przez to lepkie możesz je podsypać lekko mąką. Uważaj jednak, aby nie dodać jej za dużo, bo po usmażeniu może się okazać, że pączki są twarde jak kamienie. Tego oczywiście nie chcemy, bo mają być – jak już zostało powiedziane – puszyste i lekkie. Co więc zrobić, gdy ciasto drożdżowe za bardzo klei się do rąk mimo podsypywania mąką? Oprósz ręce! Są na to dwa sposoby:
- mąka ziemniaczana – poczuj się jak atleta przed podnoszeniem ciężarów i zanurz ręce w białym proszku, który umożliwi Ci siłowanie się z ciastem – to dobry sposób na klejące się ciasto;
- olej/oliwa – to nawet jeszcze lepsza metoda. Ciasto nie tylko przestanie się przyklejać, ale też stanie się bardziej plastyczne i łatwiejsze do wyrabiania. Jeśli obawiasz się intensywnego smaku i zapachu oliwy z oliwek – bez obaw, taka ilość nie wpłynie na smak ciasta.
Udekoruj pączki – co możesz wykorzystać poza cukrem pudrem?
Gdy ciepłe pączki się studzą, zostaje jeszcze przygotowanie smacznej dekoracji. Możesz posypać je cukrem pudrem – klasyka zawsze się sprawdza. Gdy jednak masz ochotę bardziej pokombinować, możesz sięgnąć po słodką dekorację z poniższych propozycji.
Lukier
Słodki, lejący się lukier nieodłącznie kojarzy się z pysznymi pączkami. Jak go przygotować w domu? Do cukru pudru dodaj wodę lub sok z cytryny i utrzyj na gładką masę o jednolitej konsystencji. Jeśli chcesz urozmaicić lukier, możesz go "pokolorować" z pomocą barwników spożywczych lub skórką z pomarańczy. Jak przygotować taką aromatyczną skórkę? Lekko podsmaż ją na patelni z cukrem i udekoruj polukrowanego pączka, nim zastygnie. Jeśli robisz pączki z różą, wykorzystaj suszone płatki róży i posyp nimi ich wierzch.
Polewa
Jak przygotować smakowitą polewę, która zachwyci wszystkich?
I sposób: w kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę w 40 ml śmietanki kremówki. Wszystko dokładnie wymieszaj i polej pączki.
II sposób: weź tabliczkę czekolady, na przykład 90 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel i wrzuć ją z opakowaniem do gorącej wody. Gdy się rozpuści, odetnij róg opakowania i polewaj pączki.
Polewę również możesz urozmaicić skórką z pomarańczy. Innym wariantem na ciekawe udekorowanie domowych pączków są posiekane orzechy, którymi możesz posypać pączki nim polewa na ich wierzchach zastygnie.
Bita śmietana
By wygodnie jadło Ci się pączka z bitą śmietaną, nie dodawaj jej zbyt wiele. Bita śmietana świetnie przełamie lekko kwaśne konfitury i pasuje do niemal wszystkich innych dodatków.
Ekspresowe "pączki" dla bardzo zabieganych
Jeśli bardzo się spieszysz, lub po prostu nie czujesz energii ani natchnienia do pichcenia spróbuj zrobić "pączki" z ciasta francuskiego – bez smażenia, z zaledwie kilku składników.
Potrzebujesz opakowania ciasta francuskiego, ulubiony dżem/marmoladę i 2 jajka. Piekarnik rozgrzej do 220⁰C. Z ciasta francuskiego wytnij kółka. Na połowę z nich nałóż niewielką ilość nadzienia i przykryj drugą połową ciasta. Dokładnie roztrzep jajka i posmaruj nimi zarówno wierzch jak i brzegi pączków, by się lepiej skleiły. Włóż pączki do piekarnika na około 10 minut, aż się zarumienią. Takie pączki również możesz podawać z cukrem pudrem. Pamiętaj jednak, że jeśli chcesz, by estetycznie się prezentowały, posyp je dopiero wówczas, gdy pączki ostygną. Wtedy cukier puder się nie rozpuści.
Smacznego!
Komentarze