Szybkie babeczki czekoladowe z orzechami to deser inspirowany Chocolate Lava Cake. Wypiek jest intensywnie czekoladowy z lejącym wnętrzem. To właśnie czekolada wypływająca ze środka ciasta zaskakuje i sprawia, że zwykłe muffinki przeobrażają się w słodką przekąskę na miarę najlepszych cukierni. Pamiętaj jednak, aby babeczki przygotować z dobrej jakości składników. Podstawą jest czekolada gorzka – najlepiej o zawartości kakao 80%. Nie bez znaczenia jest też rodzaj tłuszczu – znacznie lepszym rozwiązaniem jest masło niż margaryna. Możesz użyć nierafinowanego oleju kokosowego, dzięki czemu babeczki czekoladowe nabiorą delikatnego posmaku kokosa.
Sprawdź również przepis na:
muffinki czekoladowe
czekoladowe brownie
Przygotowanie babeczek z płynną czekoladą jest proste – wystarczy połączyć składniki. Jednak największym wyzwaniem jest ustalenie optymalnego czasu pieczenia. Trzeba wyczuć moment, w którym babeczka będzie lejąca wyłącznie w środku. Tutaj wiele zależy przede wszystkim od piekarnika, dlatego należy bacznie obserwować i eksperymentować z czasem pieczenia. Z tego powodu czas podany w przepisie jest orientacyjny. Aby uzyskać pożądany efekt, warto wyciągnąć jedną i sprawdzić, czy jest płynna wyłącznie wewnątrz.
Jeśli chcesz, babeczki możesz udekorować w dowolny sposób. Posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem. Możesz też polać polewą z mlecznej lub białej czekolady, dzięki czemu nabiorą jeszcze bardziej czekoladowego smaku.
Szybkie babeczki czekoladowe z orzechami i płynnym środkiem wykonasz w kilkanaście minut. Dlatego ten wypiek świetnie sprawdzi się jako poczęstunek w razie niespodziewanej wizyty gości. Możesz jednak serwować go zawsze i wszędzie – jest na tyle uniwersalny, że posmakuje każdemu. Zaskoczy przy tym skrywaną w środku niespodzianką – z wierzchu babeczki do złudzenia przypominają klasyczne muffiny.
Komentarze