Szybkie babeczki z płynnym nadzieniem z czekolady i orzechami
3
30 min
15 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Szybkie babeczki z płynnym nadzieniem z czekolady i orzechami

Kiedy pojawia się nieodparta pokusa zjedzenia czegoś słodkiego, nie zawsze ciasteczka czy kawałek ciasta zaspokoją kubki smakowe. Wówczas warto sięgnąć po coś niebanalnego – poznaj przepis na szybkie babeczki czekoladowe z orzechami i płynnym nadzieniem z czekolady. Babeczki z płynną czekoladą to prosty przepis, który z łatwością zrobisz w domu - sprawdź jakie to proste.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Szybkie babeczki czekoladowe z orzechami to deser inspirowany Chocolate Lava Cake. Wypiek jest intensywnie czekoladowy z lejącym wnętrzem. To właśnie czekolada wypływająca ze środka ciasta zaskakuje i sprawia, że zwykłe muffinki przeobrażają się w słodką przekąskę na miarę najlepszych cukierni. Pamiętaj jednak, aby babeczki przygotować z dobrej jakości składników.

Podstawą jest czekolada gorzka – najlepiej o zawartości kakao 80%. Nie bez znaczenia jest też rodzaj tłuszczu – znacznie lepszym rozwiązaniem jest masło niż margaryna. Możesz użyć nierafinowanego oleju kokosowego, dzięki czemu babeczki czekoladowe nabiorą delikatnego posmaku kokosa.

Sprawdź również przepis na:

muffinki czekoladowe

czekoladowe brownie

Przygotowanie babeczek z płynną czekoladą jest proste – wystarczy połączyć składniki. Jednak największym wyzwaniem jest ustalenie optymalnego czasu pieczenia. Trzeba wyczuć moment, w którym babeczka będzie lejąca wyłącznie w środku. Tutaj wiele zależy przede wszystkim od piekarnika, dlatego należy bacznie obserwować i eksperymentować z czasem pieczenia. Z tego powodu czas podany w przepisie jest orientacyjny. Aby uzyskać pożądany efekt, warto wyciągnąć jedną i sprawdzić, czy jest płynna wyłącznie wewnątrz.

Jeśli chcesz, babeczki możesz udekorować w dowolny sposób. Posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem. Możesz też polać polewą z mlecznej lub białej czekolady, dzięki czemu nabiorą jeszcze bardziej czekoladowego smaku. Sprawdź, jak zrobić idealną polewę i lukier czekoladowy - koniecznie przeczytaj przepis do końca. Czekoladę można rozpuszczać w kąpieli wodnej lub śmietance - sprawdź, który sposób przypadnie Ci do gustu.

Szybkie babeczki czekoladowe z orzechami i płynnym środkiem wykonasz w kilkanaście minut. Dlatego ten wypiek świetnie sprawdzi się jako poczęstunek w razie niespodziewanej wizyty gości.

Możesz jednak serwować go zawsze i wszędzie – jest na tyle uniwersalny, że posmakuje każdemu. Zaskoczy przy tym skrywaną w środku niespodzianką – z wierzchu babeczki do złudzenia przypominają klasyczne muffiny.

Babeczki z płynną czekoladą - hit każdej imprezy

Babeczki czekoladowe z płynną czekoladą zaskoczą gości, ucieszą domowników i sprawią, że każdy łasuch będzie prosić o dokładkę. Przygotuj puszystą masę na ciasto, wstaw do piekarnika i przygotuj smakowite dodatki, którymi ozdobisz muffinki z płynną czekoladą w środku.

Muffinki z czekoladą nie tylko są tak pyszne, ale też intrygują zróżnicowaną konsystencją. Trudno im się oprzeć. Te niepozorne babeczki czekoladowe są bardzo podobne do równie pysznego lava cake. Domowe muffinki z płynną czekoladą w środku zastąpią niejeden czekoladowiec i inne przepisy z kakao, które do tej pory pojawiały się na Twoim stole.

Sprawdź, czy masz pod ręką podstawowe składniki takie jak: porcję czekolady, mąkę, masło, cukier, jajka i komplet foremek. Możesz skorzystać z kolorowych papilotek lub sięgnąć po silikonowe foremki - każdy sposób jest dobry.

Składniki znajdziesz w każdym sklepie spożywczym, a dzięki kilku prostym modyfikacjom przygotujesz babeczki czekoladowe z płynnym, czekoladowym środkiem na każdą okazję.

Babeczki czekoladowe z dodatkami z białej czekolady.

Kiedy ciasto już trafiło do foremek, a babeczki czekoladowe zaczynają powoli wyrastać na środkowym poziomie piekarnika, sprawdź jeszcze raz czas pieczenia i skompletuj składniki do przygotowania dodatków. Czas na pyszną polewę z białej czekolady.

Później sprawdź pomysł na lukier czekoladowy wedle sprawdzonej receptury. To niezawodny przepis, który na pewno zachowasz na przyszłość.

Babeczki z płynną czekoladą i polewą z białej czekolady

Czekoladę można rozpuścić w kąpieli wodnej lub śmietance. Przeczytaj poniżej przepis na polewę wykonaną z dodatkiem śmietanki.  .

Przygotuj perfekcyjną polewę z białej czekolady. Przyszykuj 160 g Czekolady Białej E.Wedel i 220 ml śmietanki kremówki 36%.

W rondlu umieść śmietankę – i postaw go na małym ogniu, tak by nie doprowadzić zawartości do wrzenia. Po podgrzaniu zdejmij z ognia i połam czekoladę na kawałki. Dodaj połowę porcji czekolady do śmietanki i mieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa.

Teraz dodaj resztę czekolady. Cały czas mieszaj. W efekcie powstanie aksamitna polewa. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, możesz dolać mleko – stopniowo, nie za dużo. W razie konieczności ponownie postaw na nieduży ogień. Czekolada powinna się całkowicie rozpuścić. Cukier nie będzie potrzebny - i tak będzie dość słodko.

Odstaw polewę do przestudzenia i polej babeczki czekoladowe. Oprósz smakowitymi dodatkami.

Muffinki z płynną czekoladą w środku oblane lukrem czekoladowym

Lukier czekoladowy to świetny pomysł na oryginalne urozmaicenie przepisu na babeczki czekoladowe z płynnym środkiem. Przygotuj potrzebne składniki na lukier czekoladowy.

Będziesz potrzebować 80 g Czekolady Białej E.Wedel, 150 g cukru, 70 ml gorącej wody, 40 g masła.

Zagotuj wodę - pamiętaj, że część odparuje. Dodaj cukier i przygotuj gęsty syrop. Zdejmij z ognia. Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj syrop do czekolady. Dokładnie mieszaj - jeśli lukier będzie za szybko gęstnieć, postaw go na mały ogień.

Kiedy lukier wymiesza się z czekoladą, dodaj masło. Powinno rozpuścić się pod wpływem temperatury lukru czekoladowego - w razie potrzeby postaw na mały ogień. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, dodaj ciepły lukier od razu na babeczki czekoladowe. Jeśli podgrzewałaś/łeś lukier na ogniu i jest za ciepły, odstaw na chwilę do przestygnięcia. Lukier będzie tężał, dlatego pamiętaj, aby jeszcze ciepłym oblać babeczki.

Smacznego!

Komentarze