Szybkie babeczki czekoladowe z orzechami i płynnym nadzieniem z czekolady
1
30 min
15 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Szybkie babeczki czekoladowe z orzechami i płynnym nadzieniem z czekolady

Kiedy pojawia się nieodparta pokusa zjedzenia czegoś słodkiego, nie zawsze ciasteczka czy kawałek ciasta zaspokoją kubki smakowe. Wówczas warto sięgnąć po coś niebanalnego – poznaj przepis na szybkie babeczki czekoladowe z orzechami i płynnym nadzieniem z czekolady.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Szybkie babeczki czekoladowe z orzechami to deser inspirowany Chocolate Lava Cake. Wypiek jest intensywnie czekoladowy z lejącym wnętrzem. To właśnie czekolada wypływająca ze środka ciasta zaskakuje i sprawia, że zwykłe muffinki przeobrażają się w słodką przekąskę na miarę najlepszych cukierni. Pamiętaj jednak, aby babeczki przygotować z dobrej jakości składników. Podstawą jest czekolada gorzka – najlepiej o zawartości kakao 80%. Nie bez znaczenia jest też rodzaj tłuszczu – znacznie lepszym rozwiązaniem jest masło niż margaryna. Możesz użyć nierafinowanego oleju kokosowego, dzięki czemu babeczki czekoladowe nabiorą delikatnego posmaku kokosa.

Sprawdź również przepis na:

muffinki czekoladowe

czekoladowe brownie

Przygotowanie babeczek z płynną czekoladą jest proste – wystarczy połączyć składniki. Jednak największym wyzwaniem jest ustalenie optymalnego czasu pieczenia. Trzeba wyczuć moment, w którym babeczka będzie lejąca wyłącznie w środku. Tutaj wiele zależy przede wszystkim od piekarnika, dlatego należy bacznie obserwować i eksperymentować z czasem pieczenia. Z tego powodu czas podany w przepisie jest orientacyjny. Aby uzyskać pożądany efekt, warto wyciągnąć jedną i sprawdzić, czy jest płynna wyłącznie wewnątrz.

Jeśli chcesz, babeczki możesz udekorować w dowolny sposób. Posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem. Możesz też polać polewą z mlecznej lub białej czekolady, dzięki czemu nabiorą jeszcze bardziej czekoladowego smaku. 

Szybkie babeczki czekoladowe z orzechami i płynnym środkiem wykonasz w kilkanaście minut. Dlatego ten wypiek świetnie sprawdzi się jako poczęstunek w razie niespodziewanej wizyty gości. Możesz jednak serwować go zawsze i wszędzie – jest na tyle uniwersalny, że posmakuje każdemu. Zaskoczy przy tym skrywaną w środku niespodzianką – z wierzchu babeczki do złudzenia przypominają klasyczne muffiny.

Komentarze