Jak zrobić czekoladowe ciastka z wróżbą?
0
Pieczenie

Jak zrobić czekoladowe ciastka z wróżbą?

Ciastka powstają z kilku podstawowych składników, jakimi są mąka, cukier, jajka, wanilia i kakao z dodatkiem odrobiny oleju i wody.

Ciastka czekoladowe z wróżbą są łatwe do przygotowania, a ile jest śmiechu przy jedzeniu!

Noc z 29 na 30 listopada to czas zabawy i spotkań towarzyskich – w ten dzień przypadają andrzejki, zwane też często ostatkami. Wieczór andrzejkowy jednoznacznie kojarzy się z wróżbami. Jeśli tradycyjne wróżenie z wosku lub butów chcesz urozmaicić w słodki sposób – upiecz czekoladowe ciastka z wróżbą.

Zadbaj o:

  • Odpowiednią temperaturę składników

    Żeby ciastka czekoladowe wyszły idealne, koniecznie zadbaj, aby wszystkie składniki, które dodajesz były w temperaturze pokojowej. Dlatego przygotuj je wcześniej, aby miały czas osiągnąć odpowiednią temperaturę. To ważne przy prawie każdym cieście, natomiast w przypadku tych pyszności jest to szczególnie istotne – dzięki temu wszystkie składniki bez problemu połączą się w jednolitą gładką masę.
  • Dokładne wyrobienie ciasta

    To bardzo istotne aby ciasto wyrabiać aż do uzyskania jednolitej, lekko błyszczącej masy, która z łatwością będzie odchodziła od rąk. W ten sposób smaki przenikną się nawzajem tworząc aromatyczne i pyszne ciastka czekoladowe.
  • Rozwałkowanie ciasta na bardzo cienko

    Zanim zabierzesz się za wałkowanie, podziel ciasto na dwie części, w ten sposób łatwiej będzie je dokładnie rozwałkować. Postaraj się, aby rozwałkowane ciasto miało grubość maksymalnie 1 milimetra.
  • mnóstwo szalonych wróżb na karteczkach

    W każdym czekoladowym ciastku musi się znaleźć andrzejkowa wróżba – inspiracji do ich stworzenia możesz poszukać w Internecie. Wróżbę napisz lub wydrukuj na niewielkich karteczkach i przygotuj się na doskonałą zabawę przy odkrywaniu zawartości ciastek.

Uważaj na:

  • ilość tłuszczu w cieście

    Aby karteczki z wróżbami pozostały w stanie nadającym się do przeczytania, w ciastkach czekoladowych nie może być zbyt dużo tłuszczu. Do ich przygotowania użyj niewielkiej ilości (nie więcej niż jednej łyżki) oleju, dzięki temu wróżby pozostaną czytelne.
  • dokładne sklejenie brzegów ciastek

    Po rozwałkowaniu ciasta wycinaj z niego przy pomocy foremki lub szklanki niewielkie kółeczka, umieść na środku wróżbę, a następnie dokładnie sklej ze sobą brzegi ciasta. Po sklejeniu powinny wyglądać jak niewielkie pierożki, które dodatkowo możesz jeszcze uformować w kształt półksiężyca. Jeśli brzegi zostaną odpowiednio sklejone ciasto nie otworzy się w czasie pieczenia.
  • Równe złożenie lub zawinięcie karteczek z wróżbą

    Aby karteczka z wróżbą bez przeszkód zmieściła się we wnętrzu ciastka czekoladowego, należy ją odpowiednio złożyć – najlepiej zwinąć ją w rulonik lub złożyć w kosteczkę.
  • Krótki czas pieczenia

    Ciastka czekoladowe z wróżbą nie powinny być pieczone zbyt długo, wystarczy kilkanaście minut w 180℃ . Gdy po domu zacznie się rozchodzić cudowny zapach czekolady i wanilii, a ciastka zaczną się rumienić to znak, że trzeba je wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia na kratce.
Podobała Ci się ta porada?