Jak zrobić makowiec?
0
Pieczenie

Jak zrobić makowiec?

Makowiec upieczesz samodzielnie bez najmniejszych problemów, przestrzegając kilku podstawowych zasad stosowanych przez nasze babcie i mamy. Zobacz, jak zrobić makowiec!

Makowiec to tradycyjny wypiek, goszczący na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia. Bez niego te wyjątkowe dni w roku zdecydowanie tracą na smaku. I choć przygotowanie makowca wymaga nieco czasu, nie idź na łatwiznę, kupując ciasto z cukierni!

Zadbaj o:

  • Tradycyjne dodatki

    O ostatecznym smaku makowca decydują dodatki. Do masy na ciasto dodaj posiekane orzechy włoskie i laskowe. Możesz również dorzucić do masy podsmażoną w cukrze skórkę pomarańczową oraz namoczone wcześniej rodzynki. Jeśli makowiec zamierzasz podać dorosłym, dodaj do niego kieliszek rumu lub owocowej nalewki, która podkręci aromat wypieku. Gotowy makowiec ozdób lukrem przygotowanym z cukru, białka i soku z cytryny. Nim lukier zastygnie, wierzch ciasta posyp jeszcze makiem lub płatkami migdałowymi.
  • Moczenie, gotowanie i mielenie maku

    Makowiec po upieczeniu będzie smaczniejszy, jeśli mak zostanie na początku przepłukany i zalany na kilka godzin zimną wodą. Mak przełóż do garnka i zalej wrzącym mlekiem. Gotuj go małym ogniu przez pół godziny. Gotowy mak poznasz po tym, że jego ziarenka swobodnie będą rozcierać się pomiędzy palcami. Odsącz dokładnie mak, a następnie zmiel mak za pomocą maszynki do mięsa wyposażonej w specjalne sito do maku. Po 2-3 mieleniach, masa makowa będzie idealnie gęsta. Gotowy mak posłódź miodem.
  • Wyrobienie ciasta drożdżowego

    Aby przygotować makowiec, naszykuj ciasto drożdżowe. Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości wody wraz z łyżeczką cukru. Mąkę wymieszaj z resztą podanego w przepisie na makowiec cukru oraz solą, a następnie utwórz kopiec, w środku którego powinno znaleźć się niewielkie wgłębienie. W nim umieść drożdże. Całość odstaw na kwadrans. Następnie dodaj pozostałe składniki i ugnieć je energicznie na gładkie ciasto. Przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na ok.godzinę. Powinno ono w tym czasie podwoić objętość.

Uważaj na:

  • Zbyt suchy makowiec

    Jak zrobić makowiec, który nie będzie zbyt suchy? Kruszący się i zapychający makowiec to zmora na świątecznym stole. By tego uniknąć, masę makową niezbędną w każdym przepisie na makowiec, wymieszaj z dwiema łyżkami słodkiej śmietany. Nieco wilgotności wypiekowi nada dodane do niej starte jabłko. Wówczas makowiec będzie idealnie wilgotny i z pewnością nikt nie oprze się degustacji jego kawałka… lub kilku.
  • Pękanie makowca

    Dlaczego makowiec pęka? Jeśli i Ty zadajesz sobie to pytanie – mamy na nie odpowiedź.Pękanie ciasta może być spowodowane jego nieodpowiednim wyrobieniem. Możliwe też, że dodałeś zbyt wiele masy makowej – pod wpływem jej naporu ciasto zaczyna się kruszyć. Aby uniknąć pękania w trakcie pieczenia, zwiń makowiec w formę rolady. Dzięki temu ciasto tylko nieznacznie urośnie i na pewno nie popęka. By warstwa maku nie oddzielała się od ciasta drożdżowego, do masy makowej dodaj niewielką ilość rozczynu.
  • Mak ze sklepu

    Wykonując pracochłonny makowiec, często używamy gotowej masy makowej. Zdaniem kucharzy, jak również naszych babć i mam, sklepowe produkty zawierają zwykle niewielkie ilości maku. W ich składzie znajdują się za to przede wszystkim woda, a często też mnóstwo sztucznych dodatków, aromatów, barwników i konserwantów, które mają nadać masie pożądaną konsystencję i smak. Własnoręcznie przygotowana masa makowa jest nie tylko zdrowsza, ale również bogata w kluczowy składnik świątecznego wypieku - mak.
Podobała Ci się ta porada?