Tort pistacjowy z białą czekoladą
12
4 godz.
10 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Tort pistacjowy z białą czekoladą

Krem pistacjowy, puszysta masa, chrupiąca warstwa, a główny składnik tego dzieła to właśnie pistacje. Ten wypiek to idealne połączenie delikatności z klasyką na bazie białej czekolady, które możesz dowolnie udekorować! Jeśli masz ochotę na pyszny tort, który uświetni najważniejsze dla Ciebie uroczystości, musisz wypróbować ten przepis. 

 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 13

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Składniki na tort pistacjowy dostaniesz w każdym supermarkecie. To sprawia, że ten deser możesz wykonać w domu w każde wolne popołudnie. Świetnie sprawdzi się on nie tylko przy dużych uroczystościach, ale również jako słodki przysmak do kawy. Aby uzyskać najlepszy smak, wystarczy schować pyszny tort do lodówki, bo wtedy smaki się wzajemnie przenikną. 

Jesteś ciekawy jak przygotować tort pistacjowy z białą czekoladą, aby zawsze smakował idealnie? Zostań i czytaj dalej!

Dodaj trochę soku z cytryny

Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki na biszkopt pistacjowy i upiecz ciasta z najwyższą starannością. Po ich ostudzeniu, ale przed przekładaniem kremu trzeba nasączyć biszkopt ponczem. Nie będzie wówczas tak suchy i nabierze walorów smakowych.

Jeśli sok z limonki Ci nie odpowiada, do tego tortu będzie pasował także sok z cytryny rozcieńczony nieco w wodzie z cukrem pudrem. Skrop wszystkie blaty i poczekaj, aż poncz się wchłonie. To będzie moment, w którym będziesz mógł delikatnie przełożyć ciasto.

Biszkopt kakaowy? Czemu nie!

Choć tort jest z dodatkiem pistacji, nic nie stoi na przeszkodzie, by jeden z blatów zamienić na biszkopt kakaowy. Po podzieleniu masy na ciasto na porcje, do jednej z nich dodaj odrobinę kakao. Po złożeniu tortu, oba kolory biszkoptu będą się pięknie prezentować. To dla Ciebie dodatkowy plus, bo nie będziesz musiał tynkować ciasta. Samo w sobie będzie już wyglądać apetycznie. 

Domowa pasta pistacjowa z białą czekoladą

Pasta pistacjowa własnej roboty zamiast kremu? Na samą myśl już ślinka cieknie! Jej wykonanie jest niemal tak samo proste jak masło orzechowe. Jak więc zrobić takie... masło pistacjowe?

Składniki:

  • 500 g pistacji
  • 160 g Czekolady Białej E.Wedel

Wykonanie

  1. Umieść obrane pistacje w blenderze kielichowym;
  2. Blenduj pistacje z krótkimi przerwami, by sprzęt się za bardzo nie nagrzał. Na początku pistacje powinny mieć konsystencję jak proszek, później stanie się ona bardziej płynna;
  3. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy ostygnie, wlej ją do miksującego się masła. Blenduj jeszcze przez chwilę do połączenia składników. Gotowe!

Tak przygotowane masło możesz wykorzystać do przekąsek lub na wierzch tortu. Jeśli potrzebujesz jednak kremu pistacjowego, możesz swoje masło wymieszać z mascarpone. Tak powstałym kremem pistacjowym przekładaj blaty tortu. 

Komentarze