Ciasto czekoladowy chrupek możesz zrobić na kilka sposobów. Dowolnie podmieniaj te składniki, które mają być chrupiące: mieszaj różne odmiany orzechów, dodaj chocolate chips cookies, a nawet kawałki czekolady mlecznej. Sprawią, że ciasto będzie przyjemnie chrupać. Kilka pomysłów na urozmaicenia w tym cieście znajdziesz poniżej.
Ciasto chrupek z kremem budyniowym
Jeśli ciasto z kremem śmietankowym wolisz zamienić na opcję z inną masą lub ciasto chrupek planujesz wykorzystać jako tort, świetnie sprawdzi się tu krem budyniowy. Jak go przygotować?
Składniki:
- 200 g masła
- 2 opakowania budyniu waniliowego (małe, po 15 g) bez cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 ml mleka
- opcjonalnie: łyżeczka cukru wanilinowego
Wykonanie:
- W połowie szklanki mleka rozpuść proszki budyniowe z cukrem pudrem. Resztę mleka zagotuj;
- Do zagotowanego mleka wlej budynie, zmniejsz moc palnika i mieszaj cały czas przez około 30 sekund, by nie powstały grudki;
- Gotowy budyń odstaw do wystudzenia. Przykryj go folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni – wówczas nie zrobi się kożuch na wierzchu;
- Miękkie masło umieść w misce i ubij je na puch. Może to potrwać kilka minut – by masło utrzeć dokładnie, potrzebna jest cierpliwość;
- Do ubitego masła dodawaj po łyżce budyniu i mieszaj całość do uzyskania gładkiej masy. Nie dłużej – zbyt długie miksowanie może skończyć się zwarzeniem kremu.
Z budyniowym kremem postępuj tak samo, jak ze śmietankowym – podziel go na dwie części, do jednej dodaj rozpuszczoną czekoladę, do drugiej kajmak, orzechy i płatki kukurydziane. Później przełóż powstałymi kremami ciasto chrupek.
Jeśli chcesz, by ciasto chrupek posłużyło Ci jako tort, po prostu zrób więcej kremu z budyniu. Zawarte w nim masło sprawia, że bardzo dobrze nadaje się do tynkowania tortu.
W przypadku, gdy wolisz uzyskać bardziej czekoladowe ciasto, do biszkoptu dodaj roztopioną czekoladę (możesz polać nią upieczone blaty lub zetrzeć do ciasta), a do kremu dodaj trzy łyżki kakao.
Ciasto z dżemem morelowym
Nie da się ukryć, że ciasto czekoladowy chrupek to dość słodki wypiek. Jeśli chcesz "przełamać" jego smak, bardzo dobrze sprawdzi się do tego warstwa dżemu (wykorzystaj taki bez cukru lub niskosłodzony). Rozprowadź go na wierzchu zamiast kajmaku. Po prostu posmaruj nim górny blat biszkopta i posyp ulubionymi orzechami. W ten sposób uda Ci się uzyskać ciasto o idealnym smaku, które jednocześnie będzie pięknie wyglądać.
Komentarze