Sernik z czekoladą karmelową
5
1 godz.
8 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Sernik z czekoladą karmelową

Nasz przepis na sernik jest połączeniem kilku receptur. Zawiera zmiksowane owoce, tłusty twaróg, karmelową polewę i kilka innych nieoczywistych składników. Jest idealnie wilgotny i niezwykle delikatny. Polewa karmelowa to z kolei "wisienka na torcie", która wieńczy to kulinarne dzieło. Sernik z czekoladą karmelową jest tak pyszny, że już dziś może stać się Twoim ulubionym deserem.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 13

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jeśli nigdy nie jadłeś sernika z polewą karmelową, to musisz wiedzieć, że będzie to wyjątkowe doznanie kulinarne. Dobrze przygotowane ciasto jest tak pyszne, że aż rozpływa się w ustach. Sprawdź kilka trików i wskazówek, by sernik wyszedł Ci za każdym razem, gdy będziesz go przygotowywać.

Sernik karmelowy jeszcze bardziej karmelowy? Proszę bardzo!

Jeśli sama polewa to dla Ciebie za mało i marzy Ci się jeszcze bardziej wyrazisty smak karmelu w cieście, zastąp białą czekoladę czekoladą karmelową w masie serowej. Smak karmelu będzie jeszcze bardziej intensywny, gdy dodasz więcej niż jedną tabliczkę. Możesz też posiekać i obsypać masę serową niewielkimi kawałkami czekolady karmelowej! Do masy możesz też wykorzystać gotowy kajmak. Pamiętaj jednak, by dobrze wygotować puszkę ze słodką zawartością. Musisz to robić przez 3-4 godziny. Później dodaj go do masy serowej, a uzyskasz jeszcze bardziej karmelowy w smaku sernik.

Zrób sobie solony karmel!

Karmel to sprawdzony dodatek do ciast. I jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Jak zrobić sobie solony karmel do sernika?

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 200 g kremówki
  • duża szczypta soli, najlepiej morskiej.

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wsyp cukier i rozprowadź go na dnie, najcieniej jak się da.
  2. Podgrzewaj cukier na małym ogniu, aż lekko zbrązowieje i się rozpuści. Nie mieszaj cukru, możesz za to delikatnie obracać garnkiem.
  3. Gdy cukier zbrązowieje, dodaj masło i wymieszaj do rozpuszczenia i połączenia z cukrem.
  4. Dodaj śmietankę i mieszaj, doprowadzając całość do wrzenia. Dodaj sól i zdejmij garnek z ognia
  5. Twój słony karmel jest już gotowy!

Sernik pieczony na czekoladowym spodzie

Podany w przepisie sposób na spód ciasteczkowy nie jest jedynym, który możesz wykorzystać w serniku. Najbardziej popularny wśród alternatywnych spodów, który możesz łatwo przygotować jest spód czekoladowy. Jak go zrobić? Do zmiksowanych ciastek dodaj 2-3 łyżki kakao (najlepiej sprawdzi się Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel) i wymieszaj z płynnym masłem. Możesz też po prostu użyć czekoladowych ciasteczek i pominąć dodanie kakao. Tak uzyskasz kremowy sernik osadzony na czekoladowym spodzie, który zachwyci Twoich bliskich i gości, którym go podasz. Pycha!

Co sprawia, że sernik się udaje?

Sernik z solonym karmelem, klasyczny, wiedeński, nowojorski – rodzajów sernika jest wiele. Każdy z nich jest tak samo pyszny, aż trudno wybrać ten najlepszy! Jednak każdy wymaga wyjątkowej ostrożności przy pieczeniu. Sprawdź, co zrobić, by mieć, pewność, że Twój domowy sernik będzie idealny!

Podstawa sernika – spód z ciasteczek

Aby ciasteczkowy spód miał zwartą konsystencję i nie zostawał na blaszce, zwróć uwagę na kilka rzeczy:

  • Ciasteczka z masłem dokładnie uklep na spodzie tortownicy. Da Ci to pewność, że nie poruszy się on, gdy spód zaleje masa serowa. Jest to ważne szczególnie w wypadku, gdy zależy Ci na gładkiej konsystencji masy serowej;
  • Schowaj spód z ciasteczek w tortownicy do lodówki na minimum 20 minut. Dzięki temu konsystencja spodu będzie zbita, a sam sernik będzie dzięki temu smaczniejszy. Jeśli chcesz mieć 100% pewność, że spód wyjdzie jak należy, możesz też włożyć go do lodówki na całą noc.

Sekret masy serowej

Do przygotowania idealnej masy serowej użyj sera twarogowego tłustego lub półtłustego bardzo dobrej jakości. Jeśli robisz zakupy w zaufanym miejscu, możesz poprosić o radę ekspedientkę, który ser sprawdzi się najlepiej w serniku. Dodatkowo koniecznie zadbaj o to, by ser twarogowy dobrze zmielić. Masz wątpliwości czy jest wystarczająco gładki po dwóch mieleniach? Śmiało zmiel go trzeci raz. Na pewno tym nie zaszkodzisz, a nawet pomożesz swojemu wypiekowi.

Temperatura składników

Do pieczenia sernika użyj składników w temperaturze pokojowej. To ważne, ponieważ jeśli składniki będą za zimne, sernik, mimo że pięknie wyrośnie, to na koniec opadnie. A idealny sernik to sernik puszysty, delikatny w smaku i ładnie wyrośnięty.

Odpowiednia temperatura pieczenia

Temperatura w piekarniku nie może być za wysoka. Dlatego sernik pieczemy w 180°C jedynie przez pół godziny. Później musisz zmniejszyć temperaturę. Jeśli sernik karmelowy (i nie tylko) będzie przebywał za długo w zbyt gorącym piekarniku, zrobi się suchy i z dużym prawdopodobieństwem pęknie.

Niska temperatura jest ważna też ze względu na sposób studzenia sernika. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostaje w nim, by nie opaść. Pamiętaj, by po około 10 minutach od wyłączenia piekarnika uchylić lekko drzwiczki. Sernik studzi się wtedy w komfortowych warunkach, a Ty zyskujesz pyszny, rozpływający się w ustach deser.

Pieczenie w kąpieli wodnej

Sernik pieczony w kąpieli wodnej nie pęka, jest bardziej wilgotny i mięciutki. Aby przygotować kąpiel wodną, możesz wykorzystać jeden z tych sposobów:

  • Jeśli jesteś pewny swoich umiejętności kulinarnych i swojego sprzętu kuchennego możesz zanurzyć blaszkę z sernikiem w stosunkowo niskiej misie i piec go w taki sposób, by wypiek dryfował w wodzie. Jeśli masz choć cień wątpliwości co do szczelności tortownicy, skorzystaj z drugiej metody;
  • Umieść miskę z wodą (lub naczynie żaroodporne) na dnie piekarnika. W ten sposób dzięki obiegowi wody i dzięki parowaniu sernik wyjdzie idealny.

Całe jajka czy piana z białek?

W przepisach na sernik możesz spotkać się z wersją, gdzie wskazane jest ubijanie całych jajek do masy. Inne przepisy (w tym nasz), mówią o ucieraniu żółtek i oddzielnym ubijaniu piany z białek. Która wersja jest lepsza? Jeśli masz wprawę w pieczeniu, a serniki wychodzą Ci zawsze idealne, śmiało spróbuj wersji z oddzieleniem żółtek od białek. Jeśli nie czujesz się jednak pewnie w kuchni, ubij całe jajka. Unikniesz w ten sposób wpadki, którą może okazać się opadnięty sernik.

Stosownie do wybranej metody dobierz temperaturę pieczenia. Jeśli przygotowujesz wariant z pianą z białek, koniecznie nagrzej piekarnik do 180°C i dopiero wtedy włóż do niego ciasto. Jeśli ubijasz całe jaja, możesz piec sernik dłużej, w niższej temperaturze 120°C.

Na koniec jeszcze dość ważna wskazówka co do jaj (zwłaszcza, jeśli wbijasz je w całości). Przy rozbijaniu jajek wbijaj je pojedynczo do małej miseczki i dopiero z niej przekładaj do masy serowej lub miski do ubijania. Mimo że zajmie Ci to więcej czasu, to unikniesz w ten sposób wpadnięcia skorupek do masy lub dodania nieświeżego jaja.

Wtedy sernik z czekoladą karmelową wyjdzie Ci smaczny i piękny!

 

Godnym polecenia przepisem jest również sernik z białą czekoladą!

Komentarze