Smacznego!
Z powyższego przepisu wyjdzie Ci pyszny, kremowy i czekoladowy sernik. Jeśli nie lubisz kruchych ciasteczek, z tej samej receptury możesz przygotować sernik z białą czekoladą na spodzie z herbatników. Postępuj analogicznie: 200 g zmielonych herbatników połącz z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi tortownicę. Reszta przepisu będzie bez zmian. Dla urozmaicenia spodu z herbatników możesz dodać do niego 2 łyżki kakao.
Przechowywanie sernika
Jeśli zostało Ci trochę sernika i chcesz się nim cieszyć podczas kolejnych dni, przechowuj go w lodówce w pojemniku pod przykryciem. Kremowy sernik będzie się lepiej przechowywał, jeśli chowane kawałki nie będą polane musem. Choć na smaku nie straci, mus zacznie przesiąkać, a walory estetyczne nie pozostaną takie same, jak pierwotnie.
Dlatego, o ile przewidujesz, że ciasto dotrwa do jutra, polewaj musem te kawałki, które zamierzasz zjeść lub podać i chowaj te składniki do lodówki oddzielnie.
Alternatywy dla składników
Udał Ci się sernik? Super! Następnym razem możesz spróbować innych wariantów i pobawić się zamianą składników! Co możesz podmienić:
Biała czekolada
Z białą czekoladą sernik jest obłędny, ale co, jeśli wolisz mleczną? Nic straconego! Gdy jej użyjesz, sernik po prostu będzie miał nieco ciemniejszy kolor.
Mascarpone
Zamiast serka możesz dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Ale pamiętaj, że sernik wówczas będzie bardziej zwięzły niż kremowy.
Maliny
Jest wiele odsłon musów owocowych: z truskawek, z czerwonej porzeczki, z jeżyn, z borówek, z poziomek... Przebieraj, wybieraj, a Twój sernik będzie niebanalny i przepyszny! Sposób postępowania z musem z wybranych owoców jest taki sam, jak przy musie z malin. Podane owoce są dość małe, możesz więc wykorzystać proporcje takie, jak na przygotowanie musu malinowego. Wszystkie musy najlepiej robić z cukrem pudrem.
Ser twarogowy
Ser na sernik możesz zamienić na twaróg. Zmiel go jednak, co najmniej trzy razy. Jeśli nie masz maszynki możesz to zrobić mikserem lub blenderem. Wystarczy, że do misy miksera włożysz twaróg i uruchomisz go na średnie obroty przez około 5-7 minut, dopóki konsystencja serka nie będzie gładka.
Serniku, nie pękaj! Sposoby na idealny sernik
Jeśli postępujesz zgodnie z przepisem, pierwszy sposób na idealny sernik już stosujesz – pieczenie w kąpieli wodnej. Miska z wrzącą wodą wiele ułatwia. Jakie są pozostałe zadania do wykonania, by upiec ładny sernik?
Pilnuj temperatury
Niech Ci ręka nie zadrży przy ustawianiu temperatury. Delikatność i precyzja są tu kluczem, by nie spalić sernika.
Zerkaj na zegarek
W wielu sprawach czas odgrywa rolę kluczową. Nie inaczej jest w przypadku sernika. Masa serowa z mąką ziemniaczaną pomoże Ci uzyskać lekko kruchy sernik, ale musisz dokładnie przypilnować czasu jego pieczenia.
Jak kocha to poczeka
Nie tylko ulubiona osoba, lecz także sernik. W piekarniku. Po upieczeniu pozwól mu tam trochę posiedzieć i ostygnąć. Odwdzięczy się pięknie - nie pęknie i nie opadnie wskutek nagłej zmiany temperatury.
Zanim przystąpisz do pieczenia...
Zadbaj o temperaturę składników. Powinny być w temperaturze pokojowej. Dopiero wyciągasz je z lodówki? Daj im trochę posiedzieć na blacie, czas przygotowania masy serowej nie jest przecież zbyt długi.
Komentarze