Babka migdałowa
1
1 godz.
8 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Babka migdałowa

Zamierzasz przygotować babkę wielkanocną? A może po prostu ciasto na leniwe popołudnie lub dla gości do kawy? Niezależnie od okoliczności, babka migdałowa z dodatkiem kakao i białej czekolady nada się świetnie na każdą okazję. Pyszne, proste ciasto, które możesz przygotować w krótkim czasie, pomoże uświetnić niejedno spotkanie – z rodziną, znajomymi lub przyjaciółką. 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Przygotowując domową babkę migdałową, pamiętaj, że jej smak i zapach zachwycą prawdopodobnie każdego. Warto więc czasem podwoić ilość składników i przygotować od razu dwie sztuki - dzięki temu będziesz mogła zachwycać się nią jeszcze dłużej. Jeśli chcesz poznać kilka sposobów na urozmaicenie tradycyjnej babki, poznaj pomysły, dzięki którym za każdym razem uświetnisz jej smak. 

Babka migdałowa z mielonymi migdałami 

Mąka migdałowa zawiera tylko zmielone migdały. Ze względu na brak glutenu jest bardzo ceniona przez osoby na diecie wykluczającej ten składnik. Jednak to nie jedyny jej atut. Dodatek mączki z migdałów jest mile widziany także dzięki walorom smakowym oraz charakterystycznej konsystencji i wilgotności, którą nadaje wypiekom. 

Możesz samodzielnie zrobić mąkę z migdałów mielonych, po prostu umieszczając w mikserze czy w młynku do kawy całe blanszowane orzechy lub płatki migdałowe (tę wersję wykorzystaj w przypadku urządzeń o słabszej mocy). By uzyskać sypką mąkę, zadbaj o to, by migdały były bardzo dobrze osuszone. Najlepiej umieść je przed blendowaniem na kilka minut w piekarniku w niskiej temperaturze. 

Tak zmielone migdały możesz wykorzystać w wypiekach jako dodatek lub alternatywę dla mąki pszennej. Korzystaj z mąki migdałowej w proporcji 1:1, zastępując pszenną. Pamiętaj jednak, że prócz różnicy w składzie i smaku Twoje ciasto migdałowe może być nieco mniej puszyste, a bardziej wilgotne. 

Więcej migdałów uświetni Twój wypiek 

Chcesz, by Twoje ciasto na Wielkanoc miało bardziej migdałowy smak? Oprócz większego dodatku zmielonych migdałów, możesz skorzystać z innych rozwiązań: 

  • ekstrakt migdałowy – dodaj kilka kropel do ciasta i ciesz się smacznym efektem; 
  • kawałki orzechów – jeśli masz migdały w całości, możesz je posiekać i po prostu dodać do masy. Jeśli masz płatki migdałów, zgnieć je lekko w dłoni i rozdrobnione dodaj do ciasta przed pieczeniem; 
  • aromat migdałowy – nada bardziej intensywnego zapachu i podkreśli migdałowe nuty smakowe. 

Wybierz dodatki do Twojej babki 

Jeśli chcesz trochę zaszaleć ze swoim wypiekiem, rozważ dodatki do masy na babkę migdałową, które nadadzą jej wyrazistości. Koniecznie wypróbuj nasze pomysły: 

  • czekolada – połam tabliczkę ulubionej czekolady, posiekaj ją nożem na mniejsze kawałki i wrzuć do masy. Uzyskasz pyszny efekt w swoim deserze; 
  • skórka pomarańczy – najlepiej kandyzowana. Doda babce nieco słodyczy i podkręci nuty smakowe; 
  • alkohol – babka migdałowa z amaretto smakuje świetnie! Jeśli wśród osób, które zamierzasz nią poczęstować nie ma dzieci, wypróbuj koniecznie ten wariant; 
  • ulubione bakalie – rodzynki, daktyle, suszone śliwki, a może morele? Babka migdałowa poleca się w wielu wersjach smakowych. 

Babka migdałowalukrem 

Jeśli chcesz w prosty sposób uzyskać białą, zastygającą w skorupkę warstwę na wierzchu swojej babki, nie ma prostszego rozwiązania niż lukier. Jego wykonanie sprowadza się do następujących czynności: 

  1. Umieść pożądaną ilość cukru pudru w miseczce; 
  1. Dolej odrobinę wody lub soku z cytryny; 
  1. Utrzyj składniki do powstania gęstej masy; 
  1. Udekoruj wypiek. 

Pamiętaj, że im więcej dasz wody/soku z cytryny, tym lukier będzie rzadszy. Im rzadszy lukier, tym cieńsza skorupka utworzy się na wierzchu. Dostosuj więc gęstość do swoich potrzeb i oczekiwań. Pamiętaj, że gęsty lukier potrzebuje nieco więcej czasu, by zastygnąć. 

Babka z lukrem po królewsku 

Marzy Ci się idealny lukier – śnieżnobiały, gęsty i lśniący? Zrobienie takiego lukru nie jest na szczęście skomplikowane. Jak go przygotować? Potrzebne Ci będą: 

  • 2 białka 
  • 200 g cukru 

Wykonanie sprowadza się do następujących czynności: 

  1. Ubij białka na pianę (nie musi być sztywna); 
  1. Dodaj cukier, a całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. 
  1. Udekoruj babkę migdałową gotowym lukrem i odczekaj, aż zastygnie. 

Taki lukier będzie idealnie sztywny i śnieżnobiały. Będzie się też – w satysfakcjonujący sposób – lekko kruszył się przy krojeniu. 

Masz ochotę udekorować swoją babkę migdałową czymś jeszcze? Zanim lukier zastygnie, możesz zatopić w nim skórkę z pomarańczy. Użyj gotowej kandyzowanej lub zetrzyj świeżą z owocu. 

Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, możesz wcześniej dodać do skórki odrobinę cukru i poprzecierać ją między palcami. Wówczas jej aromat będzie bardziej intensywny i puści trochę soku, co zdecydowanie wzbogaci smak Twojego ciasta. 

Polewa na babkę migdałową? Oczywiście! 

Jeśli chcesz, by Twoja babka migdałowa wyglądała wdzięcznie na świątecznym stole zrób pyszną polewę z czekoladą lub kakao, która ozdobi wypiek! Spróbuj jednego z poniższych wariantów. 

Polej babkę polewą z kakao 

By zrobić taką prostą polewę, potrzebujesz: 

  • 100 g masła 
  • 80 g cukru (jeśli chcesz słodszą, przygotuj więcej) 
  • 3 łyżki kakao (lub 4, jeśli chcesz, by polewa była gęstsza). 

Aby przygotować polewę, umieść miękkie masło w rondelku na małym ogniu. Gdy się rozpuści, dodaj do niego cukier i kakao i mieszaj, aż składniki się połączą. Możesz zmniejszać lub zwiększać ilość cukru i kakao stosownie do poziomu słodyczy i gęstości, jakie chcesz uzyskać. 

Przestudzoną polewą polej swoją babkę. Zanim zastygnie, możesz posypać wierzch płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub ulubionymi orzechami. Skórka pomarańczowa także sprawdzi się tutaj jako dodatek. 

A może trochę polewy czekoladowej? 

Czekolada to tak uniwersalny smakołyk, że zastosowanie znajdzie dosłownie wszędzie. Chcesz swoją babkę ozdobić mleczną, gorzką czy białą czekoladą? Wybór należy do Ciebie! 

Rozpuść ulubiony rodzaj tabliczki ze 100 ml śmietanki w misce umieszczonej w naczyniu z gorącą wodą. Wymieszaj składniki. Zdejmij z kąpieli wodnej, by polewa nieco przestygła. Nim stężeje, udekoruj nią ciasto. 

Do polewy z czekoladą, zamiast śmietanki możesz wybrać także masło (1 łyżka na tabliczkę) lub olej kokosowy (też 1 łyżeczka na tabliczkę). Ten ostatni nada polewie (a z nią Twojej babce, świeżo wyjętej z foremki) subtelnego połysku. 

Przepyszna babka migdałowa – przechowywanie 

Jeśli na wierzchu nie ma żadnych dodatków, babkę możesz przechowywać w temperaturze pokojowej do trzech dni. Aby nie obsychała z wierzchu, dobrze będzie ją zabezpieczyć – umieść na talerzu i przykryj folią spożywczą lub po prostu schowaj ją w szczelnym pudełku. 

Jeśli przechowujesz babkę w lodówce, może tam spędzić nawet 4-5 dni. W tym wypadku również zabezpiecz ciasto za pomocą pudełka lub folii.  

Komentarze