Jak zrobić rozgrzewający napój czekoladowo-imbirowy
Kiedy temperatura za oknem spada, nasze organizmy są szczególnie narażone na osłabienie i przeziębienia. Lekarze zalecają w takich momentach wzmacnianie swojej odporności poprzez stosowanie różnych ziół oraz produktów bogatych w witaminy. Dodajemy je do różnych potraw, jednak należy pamiętać, że im dany produkt jest mniej poddany obróbce termicznej, tym więcej zachowuje składników odżywczych.
Doskonałym sposobem na przeziębienia i wzmocnienie odporności jest stosowanie imbiru. Jego korzeń ma wiele leczniczych właściwości, m. in: ułatwienie trawienia, działanie przeciwbakteryjne czy też zmniejszanie poziomu cholesterolu we krwi. W kuchni polskiej obecny jest od XVII w. i najczęściej był stosowany w postaci suszonej. Dodawano go np. flaków. Najwięcej składników odżywczych ma imbir świeży. Korzeń zawiera witaminę C, która jak wiadomo, doskonale wzmacnia odporność. Chcąc skorzystać z leczniczych właściwości imbiru można np. dodawać go do herbaty, jednak o wiele ciekawszym pomysłem jest połączenie go z czekoladą! Pokażemy Ci jak zrobić rozgrzewającą czekoladę do picia z imbirem. Witaminy zawarte w imbirze wzmocnią Twój organizm, a czekolada poprawi nastrój podczas chłodnego wieczoru. Połącz pyszne z użytecznym!
Sprawdź również:
Przepis na sernik z białą czekoladą