Idealny krem czekoladowy do tortu
1
Pieczenie

Idealny krem czekoladowy do tortu

Ganache, czyli francuski krem z czekolady i śmietany, to klasyczny sposób na dekorację tortu. Do jego wykonania potrzebna jest tylko dobrej jakości czekolada, tłusta śmietanka i voila… można ozdabiać wypiek, który królował będzie na rodzinnych imprezach okolicznościowych!

Tort urodzinowy, weselny czy z okazji rocznicy to wypiek, który doskonale uświetni wyjątkowe chwile. By podkreślić smak i wygląd tortu, warto zadbać o jego odpowiednią dekorację.  Szczególnie sprawdzi się ta przygotowana z ulubionej czekolady. Jak zrobić krem czekoladowy, który zachwyci smakiem i gładką konsystencją?

Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany – najprostszy przepis: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/krem-czekoladowy-do-tortu-z-bitej-smietany-najprostszy-przepis/

 

Zadbaj o:

  • Staranne połączenie śmietanki z czekoladą

    Do niewielkiego rondelka wlej tłustą śmietankę. Podgrzewaj ją kilka minut na niewielkim ogniu. Uważaj, by nie dopuścić do jej wrzenia. Następnie do śmietanki dodaj czekoladę pokrojoną lub połamaną na drobne kawałki. Mieszaj powoli aż do całkowitego połączenia się składników.
  • Wysokiej jakości czekoladę

    Do przygotowania czekoladowego kremu do tortu wybierz czekoladę o dużej zawartości miazgi kakaowej, pozbawioną innych tłuszczy roślinnych. Im więcej kakao, tym lepszy smak i gładsza konsystencja kremu czekoladowego do tortu, ale i innych łakoci - ciast, ciasteczek czy deserów lodowych. Pamiętaj, że wysokiej jakości czekolada świetnie się rozpuszcza i nie przywiera łatwo do naczynia podczas roztapiania.

Uważaj na:

  • Nakładanie kremu czekoladowego

    By uzyskać idealny efekt wizualny, nakładaj krem czekoladowy za pomocą worka cukierniczego lub szprycy. Dzięki tym narzędziom dopasujesz ilość kremu na górze, między kolejnymi warstwami biszkoptu oraz bokach wypieku. Krem czekoladowy po całości rozprowadzaj z kolei specjalną silikonową łopatką, która nie powoduje stwardnienia i roztopienia kremu ani do niego nie przywiera. Specjalne końcówki do dekoracji wypieków pozwolą Ci stworzyć fantazyjne ozdoby.
  • Stwardnienie kremu

    Jeśli zamierzasz użyć kremu czekoladowego do tortu w formie polewy, nie musisz umieszczać go wcześniej w lodówce. Wystarczy jedynie, że delikatnie on wystygnie. Dzięki temu masa nie zgęstnieje i nie będziesz musiał ponownie podgrzewać jej do lekkiego rozpuszczenia. Płynną masą wystarczy teraz udekorować tort. Jeśli zależy Ci na mocno kremowej czekoladzie, wstaw ją do lodówki i schłódź, a po wyjęciu ubij, by zwiększyła swoją masę.
  • Napowietrzenie masy

    Po dodaniu czekolady do śmietanki nie mieszaj obu składników za szybko i za często. Może to spowodować zbytnie napowietrzenie masy. Wtedy, zamiast uzyskania idealnie gładkiej, kremowej faktury otrzymasz piankową konsystencję, ciężką do rozprowadzenia na powierzchni tortu.
Podobała Ci się ta porada?