Wlej śmietankę do rondla, dodaj cukier puder i podgrzej, ale tak, aby się nie zagotowała.
W międzyczasie posiekaj lub połam czekoladę na drobne kawałki – tak, aby łatwo się roztopiła.
Kiedy śmietanka będzie już gorąca (ale nie wrząca!), wrzuć do niej czekoladę i zdejmij rondel z ognia.
Mieszaj trzepaczką, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady – to bardzo ważne, aby krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany nabrał odpowiedniej konsystencji.
Opcjonalnie dodaj kilka kropel olejku waniliowego lub migdałowego.
Odstaw do wystygnięcia.
Kiedy ganache będzie wystarczająco chłodny, wstaw go do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano będzie gotowy do ubicia.
Dobrze schłodzoną śmietankę z czekoladą wyjmij z lodówki i przelej do wysokiej miski.
Ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż do uzyskania idealnie kremowej, gęstej konsystencji.
Jeśli chcesz, na koniec możesz wzbogacić krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany, dodając do niego ok. 200 g serka mascarpone, który nada całości puszystości.
Tak przygotowanym kremem możesz przekładać np. tort, jak również nadziewać ptysie i inne desery, zgodnie z własnymi preferencjami.
Jak widzisz, aby powstał krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany nie potrzeba umiejętności na poziomie doświadczonego szefa kuchni. Wystarczy odrobina cierpliwości i podążanie za oryginalnym przepisem. Spróbuj raz, aby przekonać się, że krem w tej wersji zachwyci nawet największych łasuchów!
O co zadbać, aby krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany wyszedł idealnie?
Aby krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany zachwycał smakiem i idealnie gładką konsystencją, pamiętaj aby:
Trzymając się tych kilku prostych zasad, wyczarujesz krem, który zachwyci każdego. Uprzedzamy, trudno będzie Ci uniknąć pytań o przepis!
Jak urozmaicić krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany?
Jeśli chcesz, aby Twój krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany był naprawdę ciekawy, możesz przede wszystkim poeksperymentować z typem czekolady, który dodajesz do mieszanki. Przykładowo, jeżeli ma być on jasny i nieziemsko aksamitny, biała czekolada spisze się najlepiej, podobnie jak ta z dodatkiem karmelu.
Jeżeli zaś Twój deser ma być nieco bardziej wytrawny i wyrafinowany – planujesz coś w stylu tortu wiedeńskiego, sięgnij po czekoladę gorzką 64%, która nada mu głębi smaku. Możesz również pomieszać ze sobą kilka rodzajów czekolady!
Inną opcją jest wspomniane w przepisie dodanie do kremu serka mascarpone. Doda całości puszystości, a w efekcie deser zyska nieco włoski charakter. Krem możesz dodatkowo doprawić odrobiną skórki startej z cytryny i pomarańczy (po jej dokładnym umyciu). Ten dodatkowy twist i zachwyci, i zaskoczy Twoich bliskich! Smacznego!
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: