Liczba porcji8
Łączny czas:15 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:15 min
Poziom trudności:Łatwe

Krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany – najprostszy przepis

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 400 ml dobrej jakości śmietanki-kremówki, tj. 30% albo 36%, przeznaczonej do ubijania
  • 5 łyżek cukru-pudru
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel albo czekolady białej E.Wedel (ewentualnie: czekolada lekko
  • opcjonalnie: 200 g serka mascarpone
  • opcjonalnie: kilka kropli olejku waniliowego lub migdałowego
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Wlej śmietankę do rondla, dodaj cukier puder i podgrzej, ale tak, aby się nie zagotowała.

  • 2

    W międzyczasie posiekaj lub połam czekoladę na drobne kawałki – tak, aby łatwo się roztopiła.

  • 3

    Kiedy śmietanka będzie już gorąca (ale nie wrząca!), wrzuć do niej czekoladę i zdejmij rondel z ognia.

  • 4

    Mieszaj trzepaczką, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady – to bardzo ważne, aby krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany nabrał odpowiedniej konsystencji.

  • 5

    Opcjonalnie dodaj kilka kropel olejku waniliowego lub migdałowego.

  • 6

    Odstaw do wystygnięcia.

  • 7

    Kiedy ganache będzie wystarczająco chłodny, wstaw go do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano będzie gotowy do ubicia.

  • 8

    Dobrze schłodzoną śmietankę z czekoladą wyjmij z lodówki i przelej do wysokiej miski.

  • 9

    Ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż do uzyskania idealnie kremowej, gęstej konsystencji.

  • 10

    Jeśli chcesz, na koniec możesz wzbogacić krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany, dodając do niego ok. 200 g serka mascarpone, który nada całości puszystości.

  • 11

    Tak przygotowanym kremem możesz przekładać np. tort, jak również nadziewać ptysie i inne desery, zgodnie z własnymi preferencjami.

Oceń przepis:

Jak widzisz, aby powstał krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany nie potrzeba umiejętności na poziomie doświadczonego szefa kuchni. Wystarczy odrobina cierpliwości i podążanie za oryginalnym przepisem. Spróbuj raz, aby przekonać się, że krem w tej wersji zachwyci nawet największych łasuchów!

 

O co zadbać, aby krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany wyszedł idealnie?

Aby krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany zachwycał smakiem i idealnie gładką konsystencją, pamiętaj aby:

  • nie doprowadzić śmietanki-kremówki do wrzenia, ponieważ może się to skończyć zwarzeniem całego kremu,
  • dokładnie posiekać czekoladę na drobne kawałki – dzięki temu szybko i dokładnie się rozpuszczą, nie pozostawiając niepożądanych grudek,
  • sięgnąć po dobrej jakości czekoladę – aby mieć pewność jej wyrafinowanego smaku i perfekcyjnej konsystencji,
  • dokładnie wymieszać ze sobą składniki ganache – gotowaną kremówkę z czekoladą i cukrem należy doprowadzić do jednolitej konsystencji,
  • odczekać minimum 6-8 godzin przed ubijaniem kremu – masa musi się idealnie połączyć i schłodzić,
  • ubijać na szybkich obrotach, ale kontrolować stopień, do jakiego jest ubity krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany – jeśli zrobi się już wystarczająco gęsty, przerwij ubijanie, aby się nie zwarzył.

Trzymając się tych kilku prostych zasad, wyczarujesz krem, który zachwyci każdego. Uprzedzamy, trudno będzie Ci uniknąć pytań o przepis!

Jak urozmaicić krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany?

Jeśli chcesz, aby Twój krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany był naprawdę ciekawy, możesz przede wszystkim poeksperymentować z typem czekolady, który dodajesz do mieszanki. Przykładowo, jeżeli ma być on jasny i nieziemsko aksamitny, biała czekolada spisze się najlepiej, podobnie jak ta z dodatkiem karmelu.

Jeżeli zaś Twój deser ma być nieco bardziej wytrawny i wyrafinowany – planujesz coś w stylu tortu wiedeńskiego, sięgnij po czekoladę gorzką 64%, która nada mu głębi smaku. Możesz również pomieszać ze sobą kilka rodzajów czekolady!

Inną opcją jest wspomniane w przepisie dodanie do kremu serka mascarpone. Doda całości puszystości, a w efekcie deser zyska nieco włoski charakter. Krem możesz dodatkowo doprawić odrobiną skórki startej z cytryny i pomarańczy (po jej dokładnym umyciu). Ten dodatkowy twist i zachwyci, i zaskoczy Twoich bliskich! Smacznego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: