Liczba porcji8
Łączny czas:15 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:15 min
Poziom trudności:Łatwe

Krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany – najprostszy przepis

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 400 ml dobrej jakości śmietanki-kremówki, tj. 30% albo 36%, przeznaczonej do ubijania
  • 70 g cukru pudru
  • 80 g czekolady E.Wedel Mocno Mlecznej albo czekolady E.Wedel Białej
  • 200 g serka mascarpone
  • Kilka kropel olejku migdałowego
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Wlej śmietankę do rondla, dodaj cukier puder i podgrzej – dopilnuj jednak, aby śmietana się nie zagotowała.

  • 2

    W międzyczasie posiekaj lub połam czekoladę E.Wedel Mocno Mleczną na drobne kawałki. Dzięki temu łatwiej się roztopi.

  • 3

    Kiedy śmietanka będzie już gorąca (ale nie wrząca!), wrzuć do niej posiekaną czekoladę i zdejmij rondel z ognia.

  • 4

    Mieszaj trzepaczką, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady – to bardzo ważny krok. Dzięki mieszaniu krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany nabierze odpowiedniej konsystencji.

  • 5

    Dodaj kilka kropel olejku waniliowego lub migdałowego.

  • 6

    Odstaw do przestygnięcia, a gdy krem będzie już wystarczająco chłodny – wstaw go do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano będzie gotowy do ubicia.

  • 7

    Ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż do uzyskania idealnie kremowej, gęstej konsystencji.

  • 8

    Wzbogać krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany, dodając do niego 200 g serka mascarpone, który nada całości puszystości. Tak przygotowanym kremem możesz przekładać np. tort, jak również nadziewać ptysie i inne desery – zgodnie z własnymi preferencjami.

  • 9

    Smacznego!

Oceń przepis:

Jak widzisz, aby powstał krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany nie potrzeba umiejętności na poziomie doświadczonego szefa kuchni. Wystarczy odrobina cierpliwości i podążanie za oryginalnym przepisem. Przygotuj go choć raz, aby przekonać się, że krem w tej wersji zachwyci nawet największych łasuchów!

O co zadbać, aby krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany wyszedł idealnie?

Aby krem zachwycał smakiem i idealnie gładką konsystencją, pamiętaj, aby:

  • nie doprowadzić śmietanki-kremówki do wrzenia – może się to skończyć zwarzeniem całego kremu,
  • dokładnie posiekać czekoladę na drobne kawałki – dzięki temu szybko i dokładnie się rozpuszczą, nie pozostawiając niepożądanych grudek,
  • sięgnąć po dobrej jakości czekoladę – aby mieć pewność jej wyrafinowanego smaku i perfekcyjnej konsystencji,
  • dokładnie wymieszać ze sobą składniki – gotowaną kremówkę z czekoladą i cukrem należy doprowadzić do jednolitej konsystencji,
  • odczekać minimum 6-8 godzin przed ubijaniem kremu – masa musi się idealnie połączyć i schłodzić,
  • ubijać na szybkich obrotach, ale kontrolować stopień, do jakiego jest ubity krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany – jeśli zrobi się już wystarczająco gęsty, przerwij ubijanie, aby się nie zwarzył.

Trzymając się tych kilku prostych zasad, wyczarujesz krem, który zachwyci każdego. Uprzedzamy, trudno będzie Ci uniknąć pytań o przepis!

Jak urozmaicić krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany?

Jeśli chcesz, aby krem do tortu był naprawdę ciekawy, możesz poeksperymentować z typem czekolady, który dodajesz do mieszanki. Przykładowo, jeżeli ma być on jasny i nieziemsko aksamitny, czekolada E.Wedel Biała Karmelowa spisze się najlepiej.

Jeżeli zaś Twój deser ma być nieco bardziej wytrawny i wyrafinowany, bo planujesz przygotować deser w stylu tortu wiedeńskiego, sięgnij po czekoladę E.Wedel Klasyczną Gorzką 64%, która nada kremowi głębi smaku. Możesz również pomieszać ze sobą kilka rodzajów czekolady!

Inną opcją jest wspomniane w przepisie dodanie do kremu serka mascarpone. Doda całości puszystości, a w efekcie deser zyska włoski charakter. Krem możesz dodatkowo doprawić odrobiną skórki startej z cytryny i pomarańczy (po jej dokładnym umyciu). Ten dodatkowy twist z pewnością zaskoczy Twoich bliskich. Smacznego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Paulina 18 września 2021 20:35
    Dziadostwo. Szkoda czasu, składników i nerwów.
  • Ewelina 21 czerwca 2021 16:43
    Wystarczy chłodzić krem w lodówce 7.5 godziny?