Krem z białych warzyw z orzechami i białą czekoladą
15
1 godz.
6 porcji
Trudne
Zupy i kremy

Krem z białych warzyw z orzechami i białą czekoladą

Zupa krem z białych warzyw to pożywny posiłek idealny na rozgrzanie się. Możesz go robić na przeróżne sposoby. Zdarzyło Ci się jednak kiedyś dodać do niego czekolady? Nie? To najwyższy czas, aby odkryć to połączenie smaków. Gdy raz spróbujesz, czekolada stanie się nieodłącznym dodatkiem do Twojego kremu!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 16

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Zupa krem z białych warzyw to pyszny posiłek, który możesz dostosować do swoich preferencji. Dowolnie wybieraj składniki, dobieraj aromatyczne kompozycje ziół i podawaj ją z tym, co lubisz. Poniżej znajdziesz kilka porad, by mieć pewność, że Twoja zupa krem zawsze wyjdzie pyszna.

Składniki w odpowiednich proporcjach

Jeśli chcesz, by krem ugotował się równomiernie, zadbaj o to, by warzywa były pokrojone w miarę równo, na przykład w plasterki. Jeśli chodzi o dobór warzyw, sprawa jest dosyć prosta: wybieraj te w jasnych kolorach. Lista warzyw, które możesz wykorzystać, jest więc dosyć pokaźna. Możesz wybrać na przykład:

  • kalafior;
  • korzeń pietruszki;
  • seler;
  • białe szparagi;
  • ziemniaki;
  • cebulę;
  • por;
  • białą fasolę.

Jeśli chodzi o proporcje, wybierz te warzywa, które najbardziej lubisz i z nich zrób bazę. Reszta niech będzie dodatkiem. Ważne jest to, aby na koniec uzupełnić zupę krem bulionem, ziołami i dobrze przyprawić.

Zupa krem z białych warzyw — jakie przyprawy wybrać?

Skup się przede wszystkim na ziołach — bazylia, oregano, natka pietruszki, lubczyk, kolendra — jeśli wśród wymienionych masz faworyta, korzystaj śmiało. Poza tym możesz doprawić swój krem z białych warzyw solą i pieprzem. Do tego dodatki, które każdy z nas ma w domu: liść laurowy i ziele angielskie (koniecznie postaraj się je wyłowić przed blendowaniem kremu).

Jeśli chcesz nieco bardziej wzbogacić smak zupy, dopraw go gałką muszkatołową (zwłaszcza, jeśli w zupie jest dużo ziemniaków), papryką wędzoną (nie za dużo, może wpłynąć na kolor), i sosem sojowym. To pomoże dodać nieco intensywności do smaku Twojego kremu.

Wszystko zaczyna się od bulionu...

Kluczowym momentem w gotowaniu niemal każdego kremu jest dodanie złocistego i aromatycznego bulionu. Jak jednak go przygotować, by porwał swym smakiem i uczynił Twój krem z białych warzyw niezapomnianym przeżyciem? Poniżej znajdziesz przepis na bulion warzywny, którego aromat uwiedzie Twoich gości. Oto składniki potrzebne na trzy litrowy bulion

  • 3-4 marchewki;
  • 2 średnie cebule;
  • 2 pietruszki;
  • kawałek selera;
  • 1/3-1/2 pora;
  • natka lubczyku (lub pietruszki);
  • 4 ząbki czosnku;
  • trochę oliwy do pieczenia;
  • papryka wędzona, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, ustaw grzanie góra dół. Naszykuj płaską blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia;
  2. Umyj i obierz marchew, pietruszkę i seler. Zdejmij wierzchnią warstwę pora, pokrój go w plasterki i wypłucz na sitku;
  3. Pokrój warzywa w kostkę, słupki lub plasterki — jak lubisz — i rozmieść je na blaszce;
  4. Obierz czosnek i połóż go na blaszce. Pokrój na ćwiartki cebulę i zrób to samo (drugą zostaw na później);
  5. Posyp warzywa pieprzem, solą, papryką wędzoną i skrop oliwą. Umieść blaszkę w piekarniku i piecz całość przez około 15 minut;
  6. Podpieczone warzywa przełóż z miski do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie;
  7. Drugą cebulę podpiecz na palniku. Gdy będzie lekko przypalona, dorzuć ją do garnka. Dodaj lubczyk w całości, możesz go ewentualnie przerwać na pół i ponacinać nożem, by szybciej puścił sok;
  8. Gotuj wywar na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprowadź do wrzenia. Dopraw sosem sojowym. Gotowy bulion przecedź do osobnego garnka. Gotowe!

Jedna zupa, trzy dania? To możliwe!

Robiąc zupę z warzyw, możesz przy okazji wyczarować wiele innych dobrych przysmaków. Zwłaszcza jeśli robisz zupę krem z białych warzyw. W tym wypadku, robiąc jedno danie możesz uzyskać nawet trzy posiłki na co najmniej dwa dni. Poznaj kilka sposobów naszych babek, które starały się bardzo, by nic z jedzenia się nie marnowało!

Jeden krem, dwie zupy

Ważnym składnikiem kremu z białych warzyw jest bulion. To nim zalewa się warzywa podsmażone na maśle, które dają tak smaczny efekt. Możesz jednak sprytnie przy jednym pobycie w kuchni zrobić sobie dwie zupy. Gotując bulion, zrób go nieco więcej.

Pierwszego dnia zrób rosół. Gdy będzie gotów, tak smaczny i aromatyczny, nie przekształcaj go od razu w krem z białych warzyw. Odlej go sobie, ugotuj makaron i masz smaczny obiad. Resztę rosołu możesz schować i na kolejny dzień przygotować już zupę krem.

Jak jarzyny, to sałatka!

Gdy gotujesz bulion i go przecedzasz, jarzyny nie muszą wylądować w kompoście. Dodaj ich więcej do pieczenia (zupa tylko na tym skorzysta), dorzuć ziemniaki, a gdy jarzynki się ugotują, dodaj do nich ogórki kiszone, jajko, jabłko, inne składniki, które zazwyczaj dodajesz do sałatki jarzynowej i wymieszaj z majonezem. Smacznego!

Komentarze