Zupa krem z białych warzyw to pyszny posiłek, który możesz dostosować do swoich preferencji. Dowolnie wybieraj składniki, dobieraj aromatyczne kompozycje ziół i podawaj ją z tym, co lubisz. Poniżej znajdziesz kilka porad, by mieć pewność, że Twoja zupa krem zawsze wyjdzie pyszna.
Składniki w odpowiednich proporcjach
Jeśli chcesz, by krem ugotował się równomiernie, zadbaj o to, by warzywa były pokrojone w miarę równo, na przykład w plasterki. Jeśli chodzi o dobór warzyw, sprawa jest dosyć prosta: wybieraj te w jasnych kolorach. Lista warzyw, które możesz wykorzystać, jest więc dosyć pokaźna. Możesz wybrać na przykład:
- kalafior;
- korzeń pietruszki;
- seler;
- białe szparagi;
- ziemniaki;
- cebulę;
- por;
- białą fasolę.
Jeśli chodzi o proporcje, wybierz te warzywa, które najbardziej lubisz i z nich zrób bazę. Reszta niech będzie dodatkiem. Ważne jest to, aby na koniec uzupełnić zupę krem bulionem, ziołami i dobrze przyprawić.
Zupa krem z białych warzyw — jakie przyprawy wybrać?
Skup się przede wszystkim na ziołach — bazylia, oregano, natka pietruszki, lubczyk, kolendra — jeśli wśród wymienionych masz faworyta, korzystaj śmiało. Poza tym możesz doprawić swój krem z białych warzyw solą i pieprzem. Do tego dodatki, które każdy z nas ma w domu: liść laurowy i ziele angielskie (koniecznie postaraj się je wyłowić przed blendowaniem kremu).
Jeśli chcesz nieco bardziej wzbogacić smak zupy, dopraw go gałką muszkatołową (zwłaszcza, jeśli w zupie jest dużo ziemniaków), papryką wędzoną (nie za dużo, może wpłynąć na kolor), i sosem sojowym. To pomoże dodać nieco intensywności do smaku Twojego kremu.
Wszystko zaczyna się od bulionu...
Kluczowym momentem w gotowaniu niemal każdego kremu jest dodanie złocistego i aromatycznego bulionu. Jak jednak go przygotować, by porwał swym smakiem i uczynił Twój krem z białych warzyw niezapomnianym przeżyciem? Poniżej znajdziesz przepis na bulion warzywny, którego aromat uwiedzie Twoich gości. Oto składniki potrzebne na trzy litrowy bulion
- 3-4 marchewki;
- 2 średnie cebule;
- 2 pietruszki;
- kawałek selera;
- 1/3-1/2 pora;
- natka lubczyku (lub pietruszki);
- 4 ząbki czosnku;
- trochę oliwy do pieczenia;
- papryka wędzona, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, ustaw grzanie góra dół. Naszykuj płaską blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia;
- Umyj i obierz marchew, pietruszkę i seler. Zdejmij wierzchnią warstwę pora, pokrój go w plasterki i wypłucz na sitku;
- Pokrój warzywa w kostkę, słupki lub plasterki — jak lubisz — i rozmieść je na blaszce;
- Obierz czosnek i połóż go na blaszce. Pokrój na ćwiartki cebulę i zrób to samo (drugą zostaw na później);
- Posyp warzywa pieprzem, solą, papryką wędzoną i skrop oliwą. Umieść blaszkę w piekarniku i piecz całość przez około 15 minut;
- Podpieczone warzywa przełóż z miski do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie;
- Drugą cebulę podpiecz na palniku. Gdy będzie lekko przypalona, dorzuć ją do garnka. Dodaj lubczyk w całości, możesz go ewentualnie przerwać na pół i ponacinać nożem, by szybciej puścił sok;
- Gotuj wywar na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprowadź do wrzenia. Dopraw sosem sojowym. Gotowy bulion przecedź do osobnego garnka. Gotowe!
Jedna zupa, trzy dania? To możliwe!
Robiąc zupę z warzyw, możesz przy okazji wyczarować wiele innych dobrych przysmaków. Zwłaszcza jeśli robisz zupę krem z białych warzyw. W tym wypadku, robiąc jedno danie możesz uzyskać nawet trzy posiłki na co najmniej dwa dni. Poznaj kilka sposobów naszych babek, które starały się bardzo, by nic z jedzenia się nie marnowało!
Jeden krem, dwie zupy
Ważnym składnikiem kremu z białych warzyw jest bulion. To nim zalewa się warzywa podsmażone na maśle, które dają tak smaczny efekt. Możesz jednak sprytnie przy jednym pobycie w kuchni zrobić sobie dwie zupy. Gotując bulion, zrób go nieco więcej.
Pierwszego dnia zrób rosół. Gdy będzie gotów, tak smaczny i aromatyczny, nie przekształcaj go od razu w krem z białych warzyw. Odlej go sobie, ugotuj makaron i masz smaczny obiad. Resztę rosołu możesz schować i na kolejny dzień przygotować już zupę krem.
Jak jarzyny, to sałatka!
Gdy gotujesz bulion i go przecedzasz, jarzyny nie muszą wylądować w kompoście. Dodaj ich więcej do pieczenia (zupa tylko na tym skorzysta), dorzuć ziemniaki, a gdy jarzynki się ugotują, dodaj do nich ogórki kiszone, jajko, jabłko, inne składniki, które zazwyczaj dodajesz do sałatki jarzynowej i wymieszaj z majonezem. Smacznego!
Komentarze