Krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany – najprostszy przepis
76
15 min
8 porcji
Łatwe
Zupy i kremy

Krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany – najprostszy przepis

Przygotowujesz tort albo inny wykwintny deser? Jeśli tak, koniecznie wzbogać go o puszysty, aksamitny krem o fenomenalnym smaku! Najlepiej w tej roli sprawdzi się krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany. Jest łatwy do przygotowania i zachwyca swoim smakiem. Oto przepis, z którym poradzisz sobie bez najmniejszych problemów!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak widzisz, aby powstał krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany nie potrzeba umiejętności na poziomie doświadczonego eksperta cukiernictwa. Wystarczy odrobina cierpliwości i podążanie za punktami przepisu. Przygotuj go choć raz, aby przekonać się, że krem w tej wersji zachwyci również największych smakoszy!

O co zadbać, aby krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany wyszedł idealnie?

Aby krem zachwycał smakiem i idealnie gładką konsystencją, pamiętaj, aby:

  • nie doprowadzić śmietanki-kremówki do wrzenia – może się to skończyć zwarzeniem całego kremu;
  • dokładnie posiekać czekoladę na drobne kawałki – dzięki temu szybko i dokładnie się rozpuszczą, nie pozostawiając niepożądanych grudek;
  • sięgnąć po dobrej jakości czekoladę – aby mieć pewność jej wyrafinowanego smaku i perfekcyjnej konsystencji;
  • dokładnie wymieszać ze sobą składniki – gotowaną kremówkę z czekoladą i cukrem należy doprowadzić do jednolitej konsystencji;
  • odczekać minimum 6-8 godzin przed przejściem do ubijania kremu – masa musi się idealnie połączyć i schłodzić;
  • ubijać na szybkich obrotach, ale kontrolować stopień, do jakiego jest ubity krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany – jeśli zrobi się już wystarczająco gęsty, przerwij ubijanie, aby się nie zwarzył.

 

Trzymając się tych kilku prostych zasad, wyczarujesz krem, który zadowoli każdego. Uprzedzamy - trudno będzie Ci uniknąć pytań o przepis!

Jak urozmaicić krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany?

Jeśli chcesz, aby krem do tortu był naprawdę ciekawy, możesz poeksperymentować z typem czekolady, który dodajesz do mieszanki. Przykładowo, jeżeli ma być on jasny i nieziemsko aksamitny, czekolada E.Wedel Biała Karmelowa spisze się najlepiej.

Jeżeli zaś Twój deser ma być nieco bardziej wytrawny i wyrafinowany, bo planujesz przygotować deser w stylu tortu wiedeńskiego, sięgnij po czekoladę E.Wedel Klasyczną Gorzką 64%, która nada kremowi głębie smaku. Możesz również pomieszać ze sobą kilka rodzajów czekolady!

Inną opcją jest wspomniane w przepisie dodanie do kremu serka mascarpone. Doda całości puszystości, a w efekcie deser zyska włoski charakter. Krem możesz dodatkowo doprawić odrobiną skórki otartej z  pomarańczy (po jej dokładnym umyciu). Ten dodatkowy twist z pewnością zaskoczy Ciebie i Twoich bliskich. Smacznego!

Inne zastosowanie kremu czekoladowego. Przygotuj pyszne desery i zrób listę zakupów

Krem czekoladowy do tortu sprawi, że każdy wypiek będzie udany. Wiesz już jak przygotować perfekcyjny krem, teraz tylko decyzja, jaki tort najbardziej zasmakuje Twoim gościom. Zaskocz ich domowym wypiekiem! Nawet jeśli do tej pory nie widzieli w Tobie mistrzyni/mistrza cukiernictwa, może się to zmienić.

Przygotowując inne desery na bazie kremu czekoladowego, zawsze miej pod ręką serek mascarpone. Krem będzie bardziej puszysty i łatwiej rozprowadzisz go np. po wierzchu babeczek.

Dodaj do listy zakupów dodatkowe porcje czekolady gorzkiej. Warto mieć w domu zapas tego pysznego składnika.  Po pierwszym wykonaniu kremu czekoladowego zauważysz, jak wiele może mieć zastosowań. Pomysły zapewne zaczną się pojawiać co chwilę! Przekonaj się, w jak wielu wariantach może stworzyć prosty, a pyszny deser.

Aby móc eksperymentować z deserami zawierającymi krem czekoladowy, zawsze miej w szafce porcje białej czekolady, mlecznej czekolady i ulubione dodatki do ciast, tortów i deserów. Kolorowa posypka, bakalie, orzechy i ciasteczka z pewnością przydadzą się w przygotowywaniu niejednego deseru z kremem czekoladowym. Efekt końcowy zawsze będzie pyszny i mocno czekoladowy - niezależnie jaki pomysł najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Ganache (krem czekoladowy) stanie się Twoim ulubionym nadzieniem dla niejednego przysmaku. Wraz z nim nawet zwykłe biszkopty lub wafle ryżowe staną się wyśmienitym smakołykiem.

Sprawdź jakie pyszności możesz przygotować z kremem czekoladowym. Najlepiej jeśli zaczniesz od razu.

Czekolada, śmietanka i serek mascarpone - krem czekoladowy do pysznych naleśników

Naleśniki to przysmak, który możesz podać o każdej porze dnia. Sprawdzą się na śniadanie, lunch, kolacje czy… deser. Świetnie zastąpią popularne gotowe przekąski - są szybkie w przygotowaniu. To prosty pomysł na coś pysznego, co z łatwością wykonasz  w swojej domowej cukierni.

Poza tym to danie, które możesz zmieniać w zależności od preferencji.. Podaj je ze świeżymi owocami, masłem orzechowym, ulubioną konfiturą, prażonymi ziarnami.

Na pewno sobie z nimi poradzisz. Tym bardziej, że teraz możesz dodać do nich krem czekoladowy własnej roboty. Przygotuj krem czekoladowy do tortu wedle powyższego przepisu. W zależności od smaku (i koloru!), jaki chcesz uzyskać - użyj gorzkiej czekolady, mlecznej lub białej. Ostatnia w wersji karmelowej także się nada. Oczywiście możesz mieszać czekolady, dzięki czemu uzyskasz zróżnicowane smakowo kremy.

 

W zależności od tego, jaką konsystencję kremu chcesz uzyskać, możesz rozprowadzić go po całym naleśniku i złożyć lub zwinąć wedle uznania. Gotowy krem czekoladowy będzie świetnie smakował z Twoimi naleśnikami. Po dodaniu mascarpone do kremu możesz formować z niego dowolne kształty na wierzchu naleśnika. Użyj rękawa cukierniczego lub szpatułek do wypieków i przygotuj małe słodkie dzieło sztuki.

Ganache z czekolady gorzkiej - perfecyjny dodatek do babeczek

Muffinki, babeczki i inne małe wypieki to idealne przysmaki do ozdobienia porcją kremu czekoladowego. Oprószone cukrem pudrem smakują bajecznie i każdy, kto skosztował jednej, na pewno sięgnie po drugą. Najlepszy krem czekoladowy do babeczek to taki, który nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie wygląda. Zadbaj o to, by krem miał odpowiednią konsystencję, by móc nałożyć go na wierzch muffinki.

 

Dla największych fanów czekolady dobrym pomysłem jest dodatkowo przygotowanie polewy do babeczek. Polewa czekoladowa może być zrobiona z gorzkiej czekolady, a krem z białej. Wyobraź sobie jeszcze ciepłe pachnące muffinki, z porcją kremu czekoladowego na górze i dodatkowo pokryte przyjemnie gorzką polewą czekoladową... Palce lizać.

Krem czekoladowy do wafli - zrób własne smakołyki bez wychodzenia z domu

Sięgnij po dowolne wafle - mogą być pszenne, ryżowe, kukurydziane - takie, które lubisz najbardziej. Kształt nie gra roli. Mogą być okrągłe, kwadratowe i inne. Pokrój je wedle uznania.

Dla wygody warto sięgnąć po duże płaty - w sklepie znajdziesz wafle w formie prostokątów. Przełóż je warstwą kremu czekoladowego i pokrój na kwadraty, kostki lub w paski.

Przygotuj domowe wafle, w których główną rolę będzie grał Twój czekoladowy krem i dokładaj kolejne warstwy zgodnie z kolejnością - wafel - krem - wafel - krem.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie dwóch kolorów kremu i przygotowanie wafli, które będą miały dwukolorowe wypełnienie. Przykładowo dwie warstwy będą na bazie kremu z białej (karmelowej) czekolady, a pozostałe dwa na bazie gorzkiej czekolady.

Prosty krem czekoladowy sprawi, że w try miga przygotujesz spory zapas pysznej słodkiej przekąski, którą podasz do kawy, herbaty lub zabierzesz ze sobą na wynos.

Krem czekoladowy z orzechami

Jeśli testowałaś/łeś krem czekoladowy do tortu w różnych wariantach, czas na smakowitą inspirację. Zblenduj orzechy i dodaj do kremu. Wymieszaj na najwolniejszych obrotach i gotowe. Krem czekoladowy z orzechami, który użyjesz do niejednego deseru, to nowy hit na Twojej liście domowych słodkości.

Takie kremy idealnie nadają się na nasz tort czekoladowy!

Komentarze