Krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany – najprostszy przepis
21
15 min
8 porcji
Łatwe
Zupy i kremy

Krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany – najprostszy przepis

Przygotowujesz tort albo inny wykwintny deser? Jeśli tak, koniecznie wzbogać go o puszysty, aksamitny krem o fenomenalnym smaku! Najlepiej w tej roli sprawdzi się krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany. Jest łatwy do przygotowania i zachwyca swoim smakiem. Oto przepis, z którym poradzisz sobie bez najmniejszych problemów!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak widzisz, aby powstał krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany nie potrzeba umiejętności na poziomie doświadczonego szefa kuchni. Wystarczy odrobina cierpliwości i podążanie za oryginalnym przepisem. Przygotuj go choć raz, aby przekonać się, że krem w tej wersji zachwyci nawet największych łasuchów!

O co zadbać, aby krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany wyszedł idealnie?

Aby krem zachwycał smakiem i idealnie gładką konsystencją, pamiętaj, aby:

  • nie doprowadzić śmietanki-kremówki do wrzenia – może się to skończyć zwarzeniem całego kremu,
  • dokładnie posiekać czekoladę na drobne kawałki – dzięki temu szybko i dokładnie się rozpuszczą, nie pozostawiając niepożądanych grudek,
  • sięgnąć po dobrej jakości czekoladę – aby mieć pewność jej wyrafinowanego smaku i perfekcyjnej konsystencji,
  • dokładnie wymieszać ze sobą składniki – gotowaną kremówkę z czekoladą i cukrem należy doprowadzić do jednolitej konsystencji,
  • odczekać minimum 6-8 godzin przed ubijaniem kremu – masa musi się idealnie połączyć i schłodzić,
  • ubijać na szybkich obrotach, ale kontrolować stopień, do jakiego jest ubity krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany – jeśli zrobi się już wystarczająco gęsty, przerwij ubijanie, aby się nie zwarzył.

Trzymając się tych kilku prostych zasad, wyczarujesz krem, który zachwyci każdego. Uprzedzamy, trudno będzie Ci uniknąć pytań o przepis!

Jak urozmaicić krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany?

Jeśli chcesz, aby krem do tortu był naprawdę ciekawy, możesz poeksperymentować z typem czekolady, który dodajesz do mieszanki. Przykładowo, jeżeli ma być on jasny i nieziemsko aksamitny, czekolada E.Wedel Biała Karmelowa spisze się najlepiej.

Jeżeli zaś Twój deser ma być nieco bardziej wytrawny i wyrafinowany, bo planujesz przygotować deser w stylu tortu wiedeńskiego, sięgnij po czekoladę E.Wedel Klasyczną Gorzką 64%, która nada kremowi głębi smaku. Możesz również pomieszać ze sobą kilka rodzajów czekolady!

Inną opcją jest wspomniane w przepisie dodanie do kremu serka mascarpone. Doda całości puszystości, a w efekcie deser zyska włoski charakter. Krem możesz dodatkowo doprawić odrobiną skórki startej z cytryny i pomarańczy (po jej dokładnym umyciu). Ten dodatkowy twist z pewnością zaskoczy Twoich bliskich. Smacznego!

Komentarze