Jak widzisz, aby powstał krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany nie potrzeba umiejętności na poziomie doświadczonego szefa kuchni. Wystarczy odrobina cierpliwości i podążanie za oryginalnym przepisem. Przygotuj go choć raz, aby przekonać się, że krem w tej wersji zachwyci nawet największych łasuchów!
O co zadbać, aby krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany wyszedł idealnie?
Aby krem zachwycał smakiem i idealnie gładką konsystencją, pamiętaj, aby:
- nie doprowadzić śmietanki-kremówki do wrzenia – może się to skończyć zwarzeniem całego kremu,
- dokładnie posiekać czekoladę na drobne kawałki – dzięki temu szybko i dokładnie się rozpuszczą, nie pozostawiając niepożądanych grudek,
- sięgnąć po dobrej jakości czekoladę – aby mieć pewność jej wyrafinowanego smaku i perfekcyjnej konsystencji,
- dokładnie wymieszać ze sobą składniki – gotowaną kremówkę z czekoladą i cukrem należy doprowadzić do jednolitej konsystencji,
- odczekać minimum 6-8 godzin przed ubijaniem kremu – masa musi się idealnie połączyć i schłodzić,
- ubijać na szybkich obrotach, ale kontrolować stopień, do jakiego jest ubity krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany – jeśli zrobi się już wystarczająco gęsty, przerwij ubijanie, aby się nie zwarzył.
Trzymając się tych kilku prostych zasad, wyczarujesz krem, który zachwyci każdego. Uprzedzamy, trudno będzie Ci uniknąć pytań o przepis!
Jak urozmaicić krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany?
Jeśli chcesz, aby krem do tortu był naprawdę ciekawy, możesz poeksperymentować z typem czekolady, który dodajesz do mieszanki. Przykładowo, jeżeli ma być on jasny i nieziemsko aksamitny, czekolada E.Wedel Biała Karmelowa spisze się najlepiej.
Jeżeli zaś Twój deser ma być nieco bardziej wytrawny i wyrafinowany, bo planujesz przygotować deser w stylu tortu wiedeńskiego, sięgnij po czekoladę E.Wedel Klasyczną Gorzką 64%, która nada kremowi głębi smaku. Możesz również pomieszać ze sobą kilka rodzajów czekolady!
Inną opcją jest wspomniane w przepisie dodanie do kremu serka mascarpone. Doda całości puszystości, a w efekcie deser zyska włoski charakter. Krem możesz dodatkowo doprawić odrobiną skórki startej z cytryny i pomarańczy (po jej dokładnym umyciu). Ten dodatkowy twist z pewnością zaskoczy Twoich bliskich. Smacznego!
Komentarze