Blok czekoladowy z bakaliami – sprawdzony pomysł na domowe słodkości
Blok czekoladowy to prosty do przygotowania deser, który możesz modyfikować wedle własnych upodobań. Nie musisz czekać całą noc, aż będzie gotowy (czasem trzeba odstawiać desery na długi czas do lodówki). Ciesz się własnoręcznie przygotowanym przysmakiem już po kilku godzinach.
Co więcej, blok czekoladowy z bakaliami możesz podawać na różne sposoby i dlatego zawsze idealnie dopasuje się do okoliczności i innych dań. Ostrym nożem pokrój go na grube plastry lub w kostki. Małe porcje możesz serwować razem z ciasteczkami lub pralinami.
Sekretem tego przepisu jest kakao, które stanowi bazę udanego bloku czekoladowego. Zastanów się nad wachlarzem ulubionych bakalii – dodaj je wedle upodobania.
Deser z bakaliami. Blok czekoladowy, który zrobisz w domu.
Zaletą tego przepisu jest prosty sposób przygotowania. Zgromadź niezbędne składniki i zaskocz gości deserem własnej roboty.
Dodaj do przepisu pyszne bakalie - wedle upodobania. Poza rodzynkami i orzechami laskowymi możesz użyć orzechów ziemnych, makadamia, nerkowca i włoskich. W całości, zmiażdżone czy poszatkowane, każdy sposób będzie dobry! Taki blok czekoladowy będzie mocno orzechowy i nadal prosty w przygotowaniu. Sięgnij po takie orzechy, które najbardziej odpowiadają Tobie i Twoim gościom. To najważniejsze!
Jeśli lubisz słodkie bakalie, dodaj więcej rodzynek - idealne będą sułtańskie. Świetnym rozwiązaniem są również suszone owoce. Soczysta żurawina, mango, papaja czy kandyzowany ananas to kuszące dodatki, które sprawią, że blok czekoladowy Twojej roboty będzie przepyszny.
A teraz sprawdź, jak urozmaicać i podawać blok czekoladowy z bakaliami.
Blok czekoladowy na ostro – pomysł dla odważnych
Jeśli lubisz oryginalne kompozycje smakowe i chcesz przygotować blok czekoladowy z nutą pikanterii, sięgnij po odrobinę ostrej papryki lub chilli w proszku.
Jedni z pierwszych fanów czekolady – Inkowie i Aztekowie – jedli i pili czekoladę w ten sposób, dodając do niej przyprawy o bardzo intensywnym smaku. Kakao i czekolada z nutką ostrych papryczek do świetny pomysł na pikantny deser.
Fani czekolady docenią pomysł – wiedzą doskonale, że chilli wyciąga inne nuty smakowe. Dodaj szczyptę ostrych przypraw do swojego bloku czekoladowego.
Deser z bakaliami. Blok czekoladowy z kawą i herbatą w tle
Domowy blok czekoladowy warto podać z czymś ciepłym do picia. Może świetnie zastąpić małe ciasteczka podawane do rozgrzewających napojów. Warto też położyć porcję na spodku, który przykrywa gorący napar i odkryć smak delikatnie rozpuszczającego się deseru.
Kawałki bloku czekoladowego idealne pasują do kawy lub herbaty. Zaparz aromatyczny napój, którego gorycz będzie perfekcyjnie balansować słodycz przysmaku.
Jeśli chcesz podać coś słodkiego wieczorem, sięgnij po mleko. Zimne lub ciepłe – do wyboru – sprawdzi się idealnie do moczenia kawałków deseru.
To co? Zaczynamy?
Komentarze