Blok czekoladowy z ryżem preparowanym
1
20 min
6 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Blok czekoladowy z ryżem preparowanym

Masz ochotę skosztować smakołyku, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa? Jeśli tak, wypróbuj ten prosty przepis na wyjątkowy deser: blok czekoladowy z ryżem preparowanym. To przekąska, którą pokochają zarówno najmłodsi, jak i starsi domownicy.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak widzisz, blok czekoladowy z ryżem preparowanym to jeden z tych deserów, które powstają bardzo szybko i są proste do przyrządzenia. Poradzisz sobie z jego wyczarowaniem w kilkanaście minut. Krok, który potrwa najdłużej, to… oczekiwanie na stężenie przekąski.  W efekcie Twojej pracy powstanie bardzo chrupiący i nietuzinkowy przysmak, który skradnie serce każdego fana słodkości.

W jaki sposób urozmaicić blok czekoladowy z ryżem preparowanym?

Blok czekoladowy z ryżem preparowanym nawet w podstawowej wersji stanowi po prostu fenomenalny deser – pyszny w swojej prostocie. Nie oznacza to jednak, że nie możesz sobie pozwolić na eksperymenty z jego teksturą i smakiem. W końcu zabawa w kuchni to najbardziej przyjemny element procesu gotowania. Co zatem zrobić, aby ta przekąska nabrała zupełnie nowego wymiaru? Możesz np.:

  • wykorzystać czekoladę gorzką o jeszcze wyższej zawartości kakao – np. czekoladę gorzką 80% E. Wedel . Dzięki temu deser stanie się bardziej wyrafinowany,
  • do masy dodać szczyptę chilli lub imbiru – to przyprawy, które „podkręcą” smak i sprawią, że deser nabierze wytrawnego charakteru,
  • połączyć masę z ulubionymi bakaliami – świetnie sprawdzą się np. rodzynki uprzednio nasączone rumem lub suszone śliwki,
  • zamienić czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel na Mocno mleczną, białą lub białą karmelową E.Wedel– aby przekąska stała się jeszcze słodsza.

Pamiętaj! Możesz też w dowolny sposób żonglować proporcjami tego deseru – nie ma jednej jedynej słusznej receptury. Jest ich wiele. Jeśli więc chcesz poczuć na podniebieniu więcej ryżu preparowanego, zwiększ jego ilość. Możesz też zamiast 40g użyć np. 20gczy 30 gram. Wszystko zależy od Twojego pomysłu.

Jeśli zaś przekąska ma trafić wyłącznie do osób dorosłych, możesz zwiększyć nieco ilość alkoholu. Blok czekoladowy będzie smakować wybornie, gdy wykorzystasz przy jego przygotowywaniu np. wódkę, miód pitny lub rum. Wypróbuj kilka różnych połączeń, aż znajdziesz idealne! Za każdym razem możesz odkryć ten deser na nowo. Decyzja należy do Ciebie. Smacznego!

 

Sprawdź również przepis na blok czekoladowy.

Komentarze