Blok czekoladowy z ryżem preparowanym
1
20 min
6 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Blok czekoladowy z ryżem preparowanym

Jeśli masz ochotę poczuć smaki dzieciństwa, może skusisz się na deser z czekolady deserowej i z ryżu preparowanego? Pyszny czekoladowy blok będzie idealną przekąską, deserem lub podwieczorkiem. Jest dodatkowo prosty w przygotowaniu: ma krótką listę składników i nie wymaga pieczenia. Spróbuj!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Blok czekoladowy z ryżem preparowanym to klasyk, znany zwłaszcza w czasach PRL-u, gdy dostępu do czekolady praktycznie nie było. Obecnie nadal cieszy się popularnością, choć półki w sklepach uginają się pod licznymi produktami. Blok czekoladowy możesz robić na wiele sposobów z różnymi dodatkami. W jaki sposób? Czytaj dalej i sprawdź co możesz wyczarować w swojej kuchni!

Blok czekoladowy i herbatniki

Jednym z najbardziej znanych i smacznych dodatków w przepisach na blok czekoladowy są zwykłe herbatniki. Wystarczy pokruszyć je, dodać do czekoladowej masy i viola! Blok czekoladowy w zupełnie innym wydaniu jest już gotowy. Teraz musi tylko zastygnąć w lodówce i możesz serwować go swoim gościom do kawy lub herbaty.

Blok czekoladowy — inne dodatki

Do bloku czekoladowego możesz dodać niemal wszystko, czego dusza zapragnie. Swój deser możesz uzupełnić o:

  • białą czekoladę i kawałki czekolady deserowej — jako smaczny, dodatkowo chrupiący składnik;
  • ulubione orzechy (bardzo dobrze pasują tu orzechy włoskie, pistacje i migdały);
  • suszone owoce (figi, morele, śliwki, daktyle);
  • ziarna słonecznika;
  • skórkę z pomarańczy i/lub cytryny;
  • kawałki ulubionych ciastek.

Jak widzisz, możliwości jest całkiem sporo, a ich lista może wydłużać się zgodnie z Twoimi preferencjami smakowymi. Śmiało eksperymentuj z dodatkami, aby znaleźć swoje ulubione.

Dwukolorowy blok czekoladowy z ryżem preparowanym

Masz ochotę zrobić bardzo prosty, ale efektowny deser? Taki który zaskoczy nie tylko pysznym smakiem, ale i wyglądem? Koniecznie przygotuj blok czekoladowy z dwóch smaków czekolady i pysznym ryżem preparowanym. Naszykuj tylko kwadratową blaszkę o boku około 20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia, zbierz składniki i do dzieła!

Lista składników:

  • 100 g ryżu preparowanego;
  • 80 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel;
  • 80 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel;
  • 120 g masła;
  • 2 łyżki miodu płynnego;
  • 160 g Czekolady Białej E.Wedel;

Wykonanie:

  1. Ryż preparowany podpiecz na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Nie trzymaj go za długo, aby go nie przypalić;
  2. W kąpieli wodnej roztop 60 g masła z całą czekoladą gorzką i mleczną. Dodaj łyżkę miodu i wymieszaj. Masę czekoladową wymieszaj z 50 g ryżu;
  3. Ciemną masę ryżową wyłóż na blaszkę, wyrównaj, ugnieć i wstaw do lodówki;
  4. W tym czasie tak samo przygotuj białą masę: rozpuść białą czekoladę z pozostałym masłem, dodaj łyżkę miodu i wymieszaj. Dodaj ryż preparowany i wymieszaj ponownie;
  5. Wyłóż jasną masę na ciemną, wyrównaj, dociśnij i wstaw do lodówki (upewnij się wcześniej, że ciemna masa dobrze stężała). Po kilku godzinach chłodzenia możesz kroić swój blok czekoladowy. Przechowuj go w lodówce. Smacznego!

Do tego bloku również możesz dodać herbatniki lub inne ulubione składniki jako zamiennik ryżu preparowanego. Baw się smakami dowolnie.

Blok czekoladowy z ryżem preparowanym — nie jeden ma wygląd

Robiąc blok czekoladowy, niemal automatycznie przychodzi Ci na myśl, by przełożyć masę na płaską formę i włożyć do lodówki do zastygnięcia? Musisz wiedzieć, że blok czekoladowy można wykonać jeszcze w inny sposób. Sprawdź koniecznie jak to zrobić.

Szalej z kształtami!

Zanim przystąpisz do przygotowania bloku w innym kształcie, sprawdź, o co zadbać, by masa czekoladowa stała się na tyle plastyczna, aby go przybrać. Zatroszcz się o to, by:

  • dać dużo ryżu preparowanego — on będzie tu głównym budulcem, nie żałuj więc tego składnika;
  • dodać łyżkę miodu — masa będzie wówczas bardziej plastyczna. Dodaj go pod koniec, razem z mlekiem w proszku;
  • odczekać trochę przed przystąpieniem do pracy — gdy masa lekko zastygnie, będzie mieć bardziej zbitą (a co za tym idzie, łatwiejszą do formowania) konsystencję.

Z tak przygotowanej masy możesz robić różne kształty, choćby czekoladowe odpowiedniki karmelowych szyszek ryżowych. Jeśli robisz je w okolicach Wielkanocy, możesz je nazwać pisankami. Zwierzątka, kontynenty, litery? Ogranicza Cię tylko własna kreatywność.

Możesz też wykorzystać foremki na ciasteczka lub pierniczki. Nadadzą się świetnie jako szablon. Ułóż foremkę na blaszce i po prostu wyłóż ją po brzegi masą czekoladową z ryżem. Takie figurki z czekolady mogą być przyjemną zabawą i przysporzyć fanów Twoim wyczynom cukierniczym.

Komentarze