Jak upiec idealne kruche ciasto?
2
40 min
1 porcja
Łatwe
Ciasta i desery

Jak upiec idealne kruche ciasto?

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz akurat mazurek czekoladowy na kruchym cieście, czy zupełnie inny deser – podpowiadamy na co zwrócić uwagę, aby przygotować pyszne, kruche ciasto!

Lista składników 4

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Kruche ciasto to prawdziwa klasyka i podstawa wielu wypieków. Trudno sobie wyobrazić, jak wyglądałaby tradycyjna kuchnia bez niego – stanowi bowiem podstawę do wykonania szarlotki, babeczek z owocami i budyniem czy ciasteczek do herbaty. Wiosną ciasto kruche odgrywa szczególną rolę – jest bowiem podstawą do wykonania mazurka wielkanocnego.

Idealnie wypieczone kruche ciasto może stanowić podstawę do stworzenia wielu deserów, ale nie tylko! Babeczki ze szpinakiem, z łososiem czy kremowym serkiem na bazie z kruchego ciasta? Dlaczego nie. Z kruchego ciasta wykonywane są także tarty.

Jeżeli chodzi zaś o desery, kruche ciasto idealnie komponuje się z kremami w każdym wydaniu, z każdą polewą i z każdym owocem. W tym wypadku ogranicza nas tylko fantazja. Smacznego!

Sprawdź również:

Przepis na blok czekoladowy

Przepis na polewę czekoladową

Przepis na muffinki czekoladowe

Komentarze