Sprawdzony składnik do kruchego ciasta
Kruche ciasto stanie się bazą pod ciasteczka i spody do babeczek, do których przygotujesz kremowe nadzienie. Na jego bazie zrobisz kruchy spód do ciast i wytrawnych wypieków. Wiesz już co pozwoli Ci przygotować idealne ciasto kruche. Pamiętaj o jednym sekretnym składniku, zanim zaczniesz piec kruche ciasto.
Tym składnikiem jest kakao. Sprawdź Kakao Ciemne z Ghany 80 g i zadbaj o jego zapas w domowej spiżarni. Wystarczy dodać kilka łyżek dobrego kakao, by wyczarować ciasto kruche do sprawdzonych przepisów. Sprawdź przepis na kruche ciasto z kakao.
Ciasto kruche z kakao - przepis, który użyjesz do ciast i ciasteczek
Podstawowe składniki znajdziesz kuchennych szafkach - wystarczy dobrze poszukać. Jeśli czegoś nie masz pod ręką dodaj wszystkie składniki do kolejnej listy zakupów - najlepiej od razu wypisz te, które wpadły Ci w oko.
Do przygotowania kruchego ciasta z kakao będziesz potrzebować:
- 450 g mąki tortowej,
- 3 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 200 g zimnego masła,
- odrobinę soli,
- 4 żółtka - nie wyrzucaj białek, użyjesz ich do dalszej części przepisu
Dopasuj ilość cukru do późniejszych wypieków. Jeśli będziesz robić słodkie nadzienie i np. karmelowe dodatki, możesz dodać mnie cukru do samego ciasta. Jeśli ciasto kruche będzie stanowić większość deseru, utrzymaj proporcje, które widnieją w powyższych składnikach.
Na początek przesiej mąkę do miski. Następnie dodaj porcje proszku do pieczenia i kakao – te również przesiej.
Dodaj sól, zimne masło (pokrój je na kawałki) i cukier. Posiekaj całość nożem. Dodaj żółtka i szybko zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki - możesz podzielić je na dwie części, jeśli potem będziesz robić kilka różnych wypieków i dla wygody.
Ciasto kruche z kakao już gotowe. Teraz możesz przygotować z niego spód pod wypiek, ciasteczka i inne frykasy.
Pyszne kruche ciasto. Wskazówki, które sprawią, że ciasto będzie idealne
- Kluczem do sukcesu jest utrzymanie niskiej temperatury składników i, później, masy ciasta oraz szybkie tempo pracy. Ważne jest by tłuszcz, którego używasz był zimny (lecz nie zmrożony). Dlatego też przy przygotowywaniu kruchego ciasta tak przydatny jest mikser lub inny robot kuchenny. Przyspiesza to proces wyrabiania ciasta, podczas którego masa nie ogrzewa się w takim stopniu, jak w trakcie ręcznego zagniatania. Chłodzenie ciasta na różnych etapach pracy wpłynie na osiągnięcie odpowiedniej kruchości. Zapewni, że będzie kruche, a nie kruszące się i sypkie;
- Tłuszcz jest niezwykle istotnym elementem w przygotowywaniu ciasta kruchego. Do jego wykonania należy użyć tłuszczów stałych. Tutaj kluczowy jest stosunek tłuszczu do mąki. Może on wynosić od 35% do 100%, w zależności od oczekiwań co do efektu. Zasada jest prosta – im więcej tłuszczu, tym ciasto jest bardziej kruche;
- Niektórzy zastępują surowe żółtka ugotowanymi na twardo. Rezygnacja w większej ilości przepisów z dodania białek nie dzieje się przypadkowo – to dzięki nim ciasto twardnieje;
- By zapobiec zbyt twardemu ciastu, należy także uważać podczas wałkowania. Podsypanie za dużą ilością mąki może skutkować pogorszeniem się konsystencji ciasta po upieczeniu.
Wiesz już jak zrobić idealne ciasto kruche. Wypróbuj też powyższy przepis i uzupełnij składniki, by zawsze mieć pod ręką wszystko, co potrzebne do ciasta kruchego.
Komentarze