Kruche ciasto to prawdziwa klasyka i podstawa wielu wypieków. Trudno sobie wyobrazić, jak wyglądałaby tradycyjna kuchnia bez niego – stanowi bowiem podstawę do wykonania szarlotki, babeczek z owocami i budyniem czy ciasteczek do herbaty. Wiosną ciasto kruche odgrywa szczególną rolę – jest bowiem podstawą do wykonania mazurka wielkanocnego.
Idealnie wypieczone kruche ciasto może stanowić podstawę do stworzenia wielu deserów, ale nie tylko! Babeczki ze szpinakiem, z łososiem czy kremowym serkiem na bazie z kruchego ciasta? Dlaczego nie. Z kruchego ciasta wykonywane są także tarty.
Jeżeli chodzi zaś o desery, kruche ciasto idealnie komponuje się z kremami w każdym wydaniu, z każdą polewą i z każdym owocem. W tym wypadku ogranicza nas tylko fantazja. Smacznego!
Sprawdź również:
Przepis na blok czekoladowy
Przepis na polewę czekoladową
Przepis na muffinki czekoladowe
Komentarze