Muffiny czekoladowe to klasyk wśród deserów i przekąsek. Mieszasz suche składniki i mokre, dodajesz ulubione dodatki i deser lub lunch do pracy czy szkoły już jest gotowy. Jeśli chcesz się dowiedzieć, co zrobić, by Twoje czekoladowe muffiny na pewno wyszły czytaj dalej. Poniżej znajdziesz kilka porad.
Muffiny czekoladowe — po prostu przepyszne
Jeśli potrójnie czekoladowe muffiny mają jakiś swój sekret, jest nim zapewne ich prostota. Całość możesz bowiem dokładnie wymieszać niemal w jednym naczyniu. W drugiej misce po prostu rozpuszczasz czekoladę. Jak udało Ci się włożyć do miski i wymieszać składniki mokre, możesz sobie w drugim naczyniu ewentualnie wymieszać suche składniki, zanim przesiejesz je do masy.
Przyłóż wagę do szczegółów i... czekolady
Babeczki nie są skomplikowane, by jednak się udały, zwróć uwagę na detale. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że Twoje potrójnie czekoladowe muffiny będą smaczne i delikatne.
Składniki mają znaczenie
Jeśli robisz muffiny czekoladowe, nie ma miejsca na kompromisy ze składnikami. Jest ich niewiele na liście i każdy zaniedbany może być wyczuwalny. Zwróć więc uwagę na to, by wybrać duże jajka, najlepiej wiejskie i ekologiczne — takie mają najlepszą jakość. Pamiętaj także by składniki były w temperaturze pokojowej.
Skorzystaj z dobrej jakości mąki pszennej, najlepiej typu 400-450. Jest ona przeznaczona do delikatnych wypieków, takich właśnie jak Twoje muffiny czekoladowe.
Proporcja też jest ważna. By muffiny czekoladowe nie były za twarde i by dobrze wyrosły po włożeniu ich do piekarnika, składniki mokre muszą dobrze balansować suche. Uważaj więc i korzystaj śmiało z wagi kuchennej, od razu będzie się piec prościej, gdy zamiast na szklanki będziesz robić przepis na gramy. Jeśli spodziewasz się gości, wykorzystaj najlepiej podwójną proporcję, by nie musieć robić babeczek jeszcze raz.
Czekolada gorzka i nie tylko
Babeczki potrójnie czekoladowe mają to do siebie, że czekolady w nich nie brak. Trochę gorzkiej czekolady, trochę mlecznej i kakao — nie bez przyczyny są potrójnie czekoladowe. Nie musi to jednak przejawiać się wyłącznie w takiej konfiguracji. Możesz na przykład rozpuścić w kąpieli wodnej mleczną czekoladę i dodać do ciasta kawałki białej. Jeśli chcesz dodaj mieszankę białej czekolady i gorzkiej. Możesz wzbogacać masę na muffiny w dowolnie wybrany przez siebie sposób.
Dodaj bitą śmietanę na muffinki
Gdy masz już upieczone muffiny, nie wahaj się dodać coś dobrego na ich wierzchu. Najszybszy i najprostszy dodatek zrobisz z bitej śmietany. Potrzebna do tego jest tylko śmietana kremówka (30% lub 36%), cukier i w wersji nieco bardziej zaawansowanej, żelatyna.
Jak przygotować idealną śmietanę?
Ubij 300 ml śmietany na sztywno i dodaj cukier, najlepiej łyżkę lub półtora. Jeśli masz możliwość, wybierz cukier puder. Szybciej się rozpuści i jest mniejsze ryzyko, że ktoś z Twoich gości poczuje jego dodatek w muffince.
By bita śmietana była trwalsza, możesz ją wzmocnić żelatyną. Nie musisz dawać jej dużo, na podaną ilość (300 ml) wystarczy płaska łyżka. Zalej żelatynę niewielką ilością wrzątku i zamieszaj. Odstaw do napęcznienia i wystudzenia. Dodaj zawiesinę pod koniec ubijania bitej śmietany i zatroszcz się o to, by wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowana bita śmietana będzie lekko połyskiwać i będzie nieco trwalsza. Podobny efekt (i dodatkowo kolor) uzyskasz, dodając rozpuszczoną i wystudzoną galaretkę. Gotową śmietanę możesz rozprowadzić na babeczkach za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
Dodatek do śmietany
By Twoje babeczki były jeszcze bardziej czekoladowe, możesz do bitej śmietany dodać łyżeczkę kakao. Wtedy cały deser będzie też w jednej kolorystyce.
Komentarze