Brownie z solonym karmelem i połamaną czekoladą w środku jest już gotowe. Przepis opiera się na dwóch rodzajach gorzkiej czekolady, ale możesz wybrać jedną, która najbardziej Ci smakuje.
Słony karmel na wierzchu świetnie uzupełnia smak i w połączeniu z kawałkami startej czekolady stworzy piękną kompozycję. Jeśli chcesz uzyskać niego gęstszy sos karmelowy, warto dodać do niego odrobinę masła. 50 g wystarczy.
Deser wygląda jak z najlepszej cukierni, a pamiętaj, że zrobiłaś/łeś go we własnym domu!
Dowiedz się, jak przygotować inne wariacje do brownie z karmelem w roli głównej. Sprawdź, co możesz dodać do masy na brownie, by za każdym razem przygotować nieco inny wypiek. Zrób domowe ozdoby z gorącego karmelu i spakuj brownie z solonym karmelem na prezent dla tych, którzy uwielbiają czekoladowe ciasto.
Brownie ze słonym karmelem. Co warto dodać do masy na brownie?
Słony karmel idealnie uzupełnia desery na bazie czekolady. Pomaga tworzyć przyjemny dla podniebienia kontrast smaków. Najciekawsze jest to, że możesz bawić się tym przepisem i zmieniać proporcje składników, tak by za każdym razem zrobić z niego inne brownie z solonym karmelem.
Sprawdź, co warto dodać do masy na brownie przed włożeniem jej do piekarnika.
Kawałki czekolady
W przepisie proponujemy dodanie do masy na brownie pokruszone kawałki czekolady mlecznej i lekko gorzkiej. Jest to jeden z możliwych wariantów czekoladowych dodatków. Jeśli wolisz, możesz zdecydować się na inne rodzaje czekolad. Dodaj do środka ciasta porcję czekolady Karmelowej E.Wedel 80 g, a będzie bardziej karmelowo. Sprawdzi się także biała czekolada – doda więcej słodyczy i urozmaici wygląd brownie po przekrojeniu.
Chrupiące sezamki
Sięgnij po Sezamki AHA! E.Wedel 27 g. Dodaj do listy zakupów trzy opakowania sezamków. Pokrusz je lub umieść w całości w masie na brownie. Twoje brownie będzie przyjemnie chrupiące.
Owoce lub dżem
Świeże lub mrożone owoce to pyszne dodatki do brownie z solonym karmelem. Sprawdź, które akurat masz w kuchni lub pamiętaj o nich przy kolejnej wizycie w sklepie. Zastąp je ulubionym dżemem lub powidłami.
Brownie z gorzkiej czekolady. Sprawdzony pomysły na dekorację Twojego wypieku
Wiesz już, co może znaleźć się w cieście na brownie. Czas na słodkie dekoracje, które przygotujesz w domu. Wybierz te, które najbardziej Ci się spodobają i wróć do pozostałych pomysłów przy okazji kolejnego wypieku.
Więcej sezamków
Powyżej pisaliśmy o dodaniu sezamków do masy na brownie. Jeśli chcesz możesz umieścić je równie na wierzchu ciasta do dekoracji. Najlepiej podziel każdy płatek sezamków na trzy kawałki i delikatnie wbij je w porcje deseru.
Wafel WW w gorzkiej czekoladzie - aż trudno wybrać, co lepsze – batonik, brownie czy brownie z batonikiem?
Zwieńcz ciasto paluszkami batonika WW. Wbij je w porcję brownie lub połóż na płasko na wierzchu. Będzie pysznie i czekoladowo. Prawdziwa gratka dla fanów wedlowskich łakoci w oryginalnym wydaniu.
Zielone pistacje
Wybierz lekko solone pistacje. Rozdrobnij je w blenderze i oprósz gotowe brownie z solonym karmelem. Na całą formę powinna wystarczyć Ci jedna garść. Wyjątkowo dobrze komponują się z odrobiną polewy z białej czekolady...
Biała czekolada wieńczy dzieło
Rozpuść 40 g czekolady Białej E.Wedel w kąpieli wodnej. Nabierz ją na łyżeczkę i z wysokości ok. 10 cm oblej pistacje na wierzchu brownie z solonym karmelem. Staraj się ozdobić ciasto cienkimi paskami płynnej czekolady. Będzie pięknie i pysznie.
Karmelowe ozdoby w różnych kształtach
Przed rozpoczęciem pieczenia zorganizuj trochę więcej brązowego cukru. Przygotuj składniki i rozłóż papier do pieczenia na drewnianej desce.
Roztop cukier na patelni, aż powstanie płynny karmel. Zdejmij patelnię z ognia. Nabierz porcję płynnego karmelu i rysuj na papierze do pieczenia dowolne kształty. Zacznij od czegoś prostego - linie, koła, spirale. Z czasem będziesz dekorować deser jak mistrz cukiernictwa!
Poczekaj, aż ozdoby zastygną i oderwij je od papieru. Ułóż na brownie z solonym karmelem i podawaj zaskoczonym gościom. Efektowny deser raz-dwa.
Deser z solonym karmelem. Brownie w wielu odsłonach
Ciasto z tego przepisu składa się z dwóch części - bazy brownie i solonego karmelu na wierzchu. Sprawdź, jak przygotować inne uzupełnienie bazy brownie z karmelem w roli głównej.
Jak przygotować prostą karmelową polewę na bazie czekolady?
W przepisie skupiamy się na karmelowych dodatkach do brownie. Przygotuj dwa potrzebne składniki do prostej polewy czekoladowej z karmelową nutą.
Będziesz potrzebować 220 ml śmietanki kremówki 36% i 160 g czekolady Karmelowej E.Wedel.
Na początek zagotuj śmietankę w rondelku - nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia.
Połam całą czekoladę na kawałki. Dodaj połowę porcji do gorącej śmietanki. Wymieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną, aż cała czekolada się rozpuści.
Następnie dodaj resztę czekolady i wymieszaj. Jeśli polewa przestygła i czekolada nie chce się rozpuścić, postaw rondel ponownie na mały ogień.
Gotowa polewa karmelowa powinna być jednolita i gładka. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj więcej czekolady i wymieszaj. Pamiętaj, że w czasie stygnięcia polewa będzie tężeć, więc przemyśl, zanim zdecydujesz się zmodyfikować przepis.
Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj trochę mleka lub śmietanki.
Kiedy polewa lekko przestygnie, oblej nią upieczone brownie. Gotowe!
Nieco krótsza wersja przepisu na polewę z karmelowej czekolady
Rozpuść całą czekoladę w kąpieli wodnej. Oblej gorącą, płynną czekoladą powierzchnię brownie. Czekolada zastygnie na wierzchu ciasta i utworzy karmelową skorupkę. Równie pysznie.
Więcej inspiracji na mocno czekoladowe brownie
Koniecznie sprawdź inne wariacje na temat brownie. Mieszaj inspiracje, wymieniaj się doświadczeniami i polecaj przepisy bliskim i znajomym.
Dodaj do ulubionych te pomysły, które sprawiły, że od razu zabrałaś/łeś się do pieczenia.
Na początek sprawdź przepis na mocno czekoladowe brownie. Możesz przygotować je jako bazę pod inne modyfikacje na ozdabianie i urozmaicanie swoich wypieków.
Smacznego!
Komentarze