16
1 godz.
20 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Jak zrobić chlebek bananowy?

Chlebek bananowy jest w rzeczywistości… ciastem bananowym! Proste i szybkie w przygotowaniu. Pyszne i idealne na drugie śniadanie. Wykonaj chlebek bananowy według naszego przepisu i zachwyć swoich bliskich puszystym, lekko wilgotnym i niezwykle pożywnym ciastem.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Chlebek bananowy gości na polskich stołach od niedawna. Przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie jest jednym z najpopularniejszych wypieków na słodko. Zarówno cukierniach, kawiarniach, czy w zaciszu domowym. Warto zaznaczyć, że nie ma on nic wspólnego z tradycyjnym, białym chlebem – jest bardziej wilgotny i pełny słodyczy w smaku. Często dodaje się do niego przyprawy takie jak cynamon czy kardamon albo wanilię.

Pieczenie chlebka bananowego nie jest niczym skomplikowanym. Banany, które stanowią podstawę do jego przygotowania są dostępne przez cały rok w każdym sklepie. W naszym przepisie zamiast drożdży używana jest soda oczyszczona, co sprawia, że proces przygotowania jest jeszcze łatwiejszy. Upieczony chlebek można bez problemu zamrozić i wyjąć w nagłej sytuacji, np. przed wizytą gości.

Chlebek bananowy - sprawdzony pomysł na domowe wypieki

Chlebek bananowy to jeden z pomysłów na sprawdzone wypieki w domowej kuchni. Przygotuj chleb bananowy jak z rzemieślniczej piekarni bez wychodzenia z domu. Wielu na pewno z chęcią zdecydowałoby się zastąpić świeże, poranne bułeczki na bananowy wypiek. Z drugiej strony, chlebek sprawdzi się w towarzystwie późniejszej kawy czy jako słodki podwieczorek. Szczególnie w wersji z dodatkiem czekolady – czy to w formie polewy, czy w cieście.

Nie musisz wychodzić z domu, aby cieszyć się dobrym, świeżym wypiekiem. Wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe. W banany z łatwością zaopatrzysz się na zapas w każdym sklepie spożywczym, a wtedy zdążą dojrzeć i być jeszcze słodsze.

Ekspresowy chlebek bananowy przygotujesz w zaledwie 60 minut. Kiedy będzie wyrastał w piekarniku, możesz zastanowić się nad doborem dodatków na ciasto bananowe.

Dojrzałe banany - jak je użyć w kuchni?

Przepis na chlebek bananowy to świetny pomysł na wykorzystanie żywności, która w innym wypadku trafi do śmieci. Nadadzą się nawet mocniej przejrzałe banany. Te, pełne ciemnych plamek i łatwe do zgniecenia, idealnie posłużą do przepisu. Powstanie z nich nieco cięższe i bardziej słodkie ciasto bananowe, które będzie można podać o każdej porze dnia (lub nocy).

Jak zrobić chleb bananowy? Sprawdzony przepis na każdą okazję

Chlebek bananowy to prosty wypiek, który sprawi, że poczujesz się jak piekarz i cukiernik zarazem. Możesz być pewny/pewna, że dzięki temu przepisowi ograniczysz wycieczki do piekarni.

Chleb bananowy sprawdzi się jako baza na pyszne śniadanie. Odstaw zwykły chleb i bułki na bok i podaj swój chlebek bananowy bliskim i przyjaciołom, którzy wpadli na późne, niedzielne śniadanie.

Chlebek bananowy to inaczej mówiąc ciasto bananowe. To sprawdzony przepis, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście, a Ty masz tylko kilka składników w kuchni. Możesz zaprosić do wspólnego pieczenia przyjaciół. Jest to też dobry pomysł na przekąskę na wynos – jego konsystencja pozwala na łatwe przewożenie. Ile razy myślałeś o słodkim co nieco w biegu czy małej dawce energii podczas przerwy.

Co zrobić jeśli nie masz dojrzałych bananów? Jak przyspieszyć proces dojrzewania owoców?

Jeśli nie masz pod ręką dojrzałych bananów, a w sklepie też trudno takie dostać, nie przejmuj się i weź takie banany, jakie będą dostępne. Przy okazji kup też dojrzałe jabłka - najlepiej bardzo dojrzałe i miękkie.

Po powrocie do domu włóż mniej dojrzałe banany do jednego pojemnika z dojrzałymi jabłkami. Dzieli temu nawet na drugi dzień Twoje banany będą dojrzałe i gotowe do użycia w przepisie.

Dlaczego tak się dzieje? Cześć owoców wydziela naturalny gaz - etylen - który przyspiesza dojrzewanie innych owoców znajdujących się obok nich. Jabłka i banany należą do takich owoców. Pamiętaj, że im bardziej dojrzałe owoce, tym proces będzie przebiegał szybciej.

Ciasto bananowe palce lizać. Jak urozmaicić przepis na chlebek bananowy?

Chlebek bananowy to wypiek, który ma wiele zalet. Jednak największą z nich jest możliwość modyfikowania tego dania już na etapie przygotowywania masy do pieczenia.

Co możesz dodać do przepisu? Sięgnij po ulubione bakalie. W przepisie mogą znaleźć się migdały, rodzynki, pestki dyni i suszone owoce.

Suszone plastry mango, kandyzowany ananas, czy lekko pikantny imbir to inne, równie smakowite dodatki do ciasta.

Jeśli jesteś fanem orzechów włoskich, laskowych czy makadamia, dodaj je do ciasta w całości lub rozdrobnij je na kawałki.

Pamiętaj o zachowaniu proporcji. Jeśli dodasz za dużo owoców, czy składników mokrych, z ciasta może wyjść zakalec. Jeśli będziesz mieć wątpliwości, gdyż w cieście znajdą się też inne owoce, dodaj nieco mniej bananów.

Nie zapominajmy o warzywach! Zwłaszcza jesienią, nie sposób zwrócić uwagi na dynię. Możesz zastąpić nią część bananów i przygotować chlebek bananowo-dyniowy. Najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido. Ma słodszy smak i delikatną skórkę, której nie trzeba obierać. Przed dodaniem do masy na chlebek, trzeba jedynie zblendować warzywo na puree. Sprawdź jak to zrobić.

Jak przygotować puree z dyni - pomysł na jesienny chlebek domowej roboty

Dynia nada się jako uzupełnienie bananów lub kiedy zależy Ci na czysto dyniowym smaku. Wykonaj kilka kroków i przygotuj puree z dyni, które możesz użyć na bazę do zup i innych przepisów.

Na początek pokrój dynię na kawałki, usuń pestki. Ułóż skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (180° C, termoobieg) na około 35 minut.

Po tym czasie, sprawdź, czy miąższ jest wystarczająco miękki - widelec powinien łatwo wchodzić w warzywo. Jeśli tak - wyjmij z piekarnika i pozostaw do pełnego wystudzenia.

Oddziel miąższ od skóry przy pomocy dużej łyżki i dodaj do blendera. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Jeśli masa jest zbyt mokra, przesącz ją przez papierowy ręczniki, aby uniknąć późniejszego zakalca w chlebku.

Jeśli masa jest bardzo sucha, dodaj odrobinę mleka lub wody. Teraz możesz przygotować chlebek bananowy z dyniowym puree. Wypiek nabierze wyjątkowego, ciepłego koloru i smaku. Idealny na jesień i zimowe poranki do gorącego kakao.

Chlebek bananowy - co podać do wypieku?

Wiesz już, że chlebek bananowy, czy też jak kto woli, ciasto bananowe to pomysł, który można różnorodonie urozmaicić, z myślą o poszczególnych okazjach. Jeśli serwujesz go na śniadanie, sięgnij np. po palone masło i ulubiony dżem.

Palone masło przygotujesz w mniej niż kwadrans. Oblanie porcji chlebka bananowego złocisto-brązowym płynem nada mu orzechowe tony. Zamiast tego, możesz też skarmelizować cukier i poszukać powideł śliwkowych. Nawet kromki chlebka posmarowane grubą warstwą masła ze szczyptą soli uczynią śniadanie ekscytującym.

Podobnie powidła. Podgrzej je na patelni i posyp cukrem pudrem, cynamonem lub kawałkami czekolady. Bardziej deserowa forma również przypadnie do gustu fanom słodkich śniadań.

Jeśli podajesz chlebek bananowy jako słodka przekąska do popołudniowej kawy i herbaty, przygotuj kilka czekoladowych dodatków, aby urozmaicić przepis na chlebek.

Przygotuj polewę czekoladową i dodaj do niej rozdrobnione orzechy i bakalie. Polej ciasto bananowe zaraz po wyjęciu z foremki. Możesz też dodać odrobinę polewy na każdy kawałek i oprószyć go kawałkami czekolady (zetrzyj na grubych oczkach lub wrzuć na chwilę do blendera).

Sprawdź jak przygotować idealną polewę czekoladową.

Chlebek bananowy z kremem czekoladowym - przepis palce lizać

Ciasto bananowe z kremem czekoladowym to hit każdej imprezy i spotkania z przyjaciółmi. Przygotuj perfekcyjny krem czekoladowy wedle tego przepisu.

Pokrój ciasto na kawałki o szerokości około 1 cm. Ciasto przełóż porcją kremu czekoladowego domowej roboty. Podawaj z dodatkiem bitej śmietany i lodami. Całość oprósz porcją kakao. Ten deser to coś, czemu nie da się oprzeć.

Jaka mąką wybrać na chleb bananowy?

Do przepisu na chlebek bananowy możesz użyć jasnej mąki pszennej lub orkiszowej. Dobrym pomysłem jest połączenie jasnej mąki pszennej i pełnoziarnistej w proporcji 50/50. Sprawdź jaką mąkę masz w kuchni i/lub uzupełnij zapasy.

Ile powinien piec się chleb bananowy?

Chlebek bananowy pieczemy przez około godzinę - 50-60 minut w temperaturze 170°C. Pieczemy do suchego patyczka, aby mieć pewność, że całe ciasto równomiernie się upiekło. Czas pieczenia może zależeć od ilości wilgotnych składników w masie (banany, owoce, puree z dyni).

Komentarze