To sprawdzony przepis na eklerki, które zawsze smakują wybornie. By deser wyszedł perfekcyjnie, a ciasto parzone nie opadło, musisz zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Przeczytaj wskazówki, by mieć pewność, że eklerki wyjdą dokładnie tak, jak sobie życzysz.
Zacznij od ciasta parzonego
By zrobić eklerki, potrzebne jest ciasto parzone. Jeśli w trakcie przygotowania opadnie, eklerki nie wyjdą. Nie musisz się jednak martwić — oto kilka wskazówek, które pomogą Ci tego uniknąć. Najważniejsza zasada dotyczy pieczenia — nie otwieraj piekarnika, gdy ciasto jest w środku! W przeciwnym razie ciasto opadnie i będzie trzeba zaczynać od początku. Piecz przez około 25 minut, aż całość się zarumieni. Dopiero po upieczeniu otwórz piekarnik i wyjmij gotowe ciasto.
Eklerki od linijki
Jeśli zależy Ci, by eklerki były równe, przygotuj ołówek i linijkę. Na papierze do pieczenia rysuj kreski o długości 8-10 cm i w odstępach co najmniej trzycentymetrowych. Właściwością ciasta parzonego jest to, że rośnie w piekarniku, musisz więc o tym pamiętać. Po skończeniu swego dzieła obróć papier do góry nogami, aby kreski znalazły się pod spodem. W ten sposób będą widoczne, a Ty unikniesz obecności grafitu w eklerkach.
Wyciskaj ciasto z rękawa cukierniczego w taki sposób, aby kreski stanowiły ich początek i koniec. Dzięki temu eklerki będą miały zbliżoną wielkość i będą pięknie się prezentować.
Eklerki z bitą śmietaną
Jeśli nie masz czasu by zrobić krem do eklerków, mamy dla Ciebie świetną wiadomość — możesz użyć bitej śmietany. Wystarczy, że ubijesz śmietankę kremówkę z cukrem i już będzie coś, co nadrobi brak kremu. Nadaj jej waniliowy posmak, dodając po prostu cukier waniliowy.
By bita śmietana trzymała się dłużej w swej sprężystej formie, możesz dodać do niej trochę żelatyny — rozpuść ją wcześniej w odrobinie wrzątku i przestudź.
Eklerki na dłużej
Jeśli zamierzasz przechowywać eklerki, ważna sprawa — nie nadziewaj ich od razu. Ciasto namoknie i oklapną. By cieszyć się dłużej słodkim deserem, nadziewaj tyle eklerków, ile będziesz w stanie zjeść od razu. Pozostałe puste eklerki zamknij w szczelnym pudełku lub puszce (to ważne by były dobrze zamknięte i nie absorbowały wilgoci), a krem włóż do lodówki. Gdy najdzie Cię ochota na deser, będą pyszne i świeże!
Komentarze