Jak przygotować domowej roboty puree z dyni?
Przepis na sernik z dynią – idealny na Halloween to znakomity pomysł na kolorowe ciasto, które z łatwością przygotujesz w domowej kuchni. Ten sprawdzony pomysł na jesienno-zimowe ciasto z pewnością przypadnie Ci do gustu nie tylko z okazji Halloween.
Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować purée z dyni, które trafi do Twojego ciasta.
Na początek przygotuj dynię. Aby przygotować ok. 400 g purée, będziesz potrzebować ok. 1 kg dyni (wszystko zależy od rozmiaru dyni i grubości skórki. Odmiana Hokkaido, która nie wymaga obierania, zapewni satysfakcjonującą słodycz). Pokrój dynię na 4 kawałki. Usuń pestki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż kawałki dyni skórką do dołu na blasze i piecz przez godzinę lub krócej, jeśli dynia zmięknie – sprawdzaj długim patyczkiem lub widelcem, czy miąższ jest miękki.
Po wyjęciu z pieca zostaw do ostudzenia. Oddziel miąższ do skórki i zblenduj go na jednolite pomarańczowe purée. Zapas wstaw do lodówki i wykorzystaj w ciągu 3-4 dni.
Planując zakupy przed strasznie słodkimi wypiekami, nie zapomnij o zapasie masy kajmakowej i czekolady na polewę. Ozdób babeczki czekoladowe z bananami podobnym wzorem jak sernik z dynią – idealnym na Halloween.
Na bazie sprawdzonego przepisu na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-zrobic-brownie-z-suszonymi-sliwkami, przygotuj halloweenową modyfikację z suszonymi śliwkami w roli głównej.
Ciasto, które może przybrać upiorną halloweenową odsłonę, to świetny pomysł na kreatywne dostosowanie sprawdzonego przepisu do każdej okazji. Oczywiście, jeśli się odważysz…
Komentarze