Jak zmodyfikować przepis na babeczki czekoladowe z bananami?
Babeczki czekoladowe z bananami to bardzo łatwy deser, który można z powodzeniem dostosowywać do własnych preferencji. Największe znaczenie ma ilość cukru. Jeśli banany są bardzo dojrzałe, są naprawdę słodkie, dzięki czemu nie trzeba dodatkowo dosładzać deseru. Gdy korzystasz z twardszych owoców, podana w przepisie porcja w zupełności wystarczy. Podobnie jest także z kakao. Jeśli kochasz mocno czekoladowe, gorzkie wypieki, możesz dodać go odrobinę więcej.
Babeczki czekoladowe mają lekko wilgotną konsystencję. Jeśli chcesz ją przełamać, doskonałym pomysłem jest dodanie do mieszanki posiekanych orzechów. Świetnie sprawdzą się laskowe, włoskie czy pistacje. Będą one wyraźnie wyczuwalne w smaku, a jednocześnie zmienią nieco strukturę wypieku.
W ten sam sposób da się przygotować również inny wypiek, jakim jest ciasto czekoladowe. Wówczas należy zrezygnować z papilotek i wylać masę do tzw. keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia (do ½ wysokości blaszki). Piecz ciasto o ok. 5 minut dłużej niż babeczki. Przed wyjęciem z piekarnika, wykonaj test suchego patyczka. Taki deser sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy czy szybka i słodka przekąska, zawsze gdy masz ochotę na kakaowe wypieki.
Jak udekorować babeczki czekoladowe z bananami?
Muffiny czekoladowe można udekorować w dowolny sposób. Świetnie sprawdzi się polanie ich polewą czekoladową. Podczas obierania banana możesz również odkroić kilka plasterków i udekorować nimi wierzch babeczek. W połączeniu z czekoladową polewą będą smakować obłędnie. Całość można wzbogacić także listkiem mięty. Dzięki niej wypiek, nie tylko będzie wyglądał pysznie, ale także zyska nowy, ciekawy smak.
Do zrobienia polewy doskonale sprawdzi się zarówno czekolada E.Wedel Klasyczna Gorzka 64%, jak i czekolada E.Wedel Klasyczna Mleczna, czy też czekolada E.Wedel Biała. Wystarczy rozpuścić wybraną tabliczkę w kąpieli wodnej, a następnie dodać do niej słodką śmietankę. Taka polewa jest idealną bazą dla dodatków jakich jak np.:
- płatki migdałowe,
- pokruszone orzechy,
- wiórki kokosowe,
- rodzynki,
- fragmenty bananów,
- drobne owoce sezonowe.
Jeśli przygotowujesz babeczki w trakcie lata, doskonałym pomysłem jest udekorowanie ich owocami sezonowymi. W ten sposób nie tylko nawiążesz do aktualnej pory roku, ale także sprawisz, że deser będzie prezentował się bardzo świeżo i lekko. Idealnie sprawdzi się polanie muffinków polewą i ułożenie na nich malin, cząstek truskawek bądź porzeczek. Doskonałe będą także borówki amerykańskie, które kolorystycznie świetnie komponują się z kawałkami bananów. Całość można wzbogacić, np. startą czekoladą.
W przypadku muffinek, dekoracją są również same papilotki. Osłonki występują w wielu różnych wariantach, dlatego można dopasować je do aktualnej okazji. Najlepiej, by kolorystycznie współgrały z dekoracjami na stole. Zupełnie inne papilotki sprawdzą się latem, a jeszcze inne będą strzałem w dziesiątkę w trakcie chłodnych miesięcy. Obecnie wybór jest naprawdę duży – zwłaszcza online – dlatego z łatwością znajdziesz coś dla siebie.
Komentarze