Jak zrobić brownie z suszonymi śliwkami?
2
1 godz.
1 porcja
Łatwe
Ciasta i desery

Jak zrobić brownie z suszonymi śliwkami?

Korzenne brownie to aromatyczne ciasto, które możesz przygotować na jesienne spotkania z bliskimi, ale i święta. Jego smak przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi czekoladowych wypieków. Do ciasta możesz dodać również inne przyprawy. Brownie świetnie komponuje się z orzechami oraz egzotycznymi owocami.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Korzenne brownie z suszonymi śliwkami to idealne ciasto zarówno na święta, jak i jesienne wieczory z bliskimi! Najlepszy zakalec – takie miano zyskał ten klasyczny wyrób amerykańskich cukierników. Nazwa brownie pochodzi od ciemnego koloru ciasta. Sekretem idealnego wypieku jest dobrej jakości czekolada. Brownie to nie tylko ciasto, ale i element tradycji. Amerykańska cukiernia Something Sweet przygotowała deser, który miał 3,35 metrów wysokości, a w cały proces zaangażowana była lokalna społeczność miasta Daphne. My mamy dla Was aromatyczną wariację tego deseru. 

Suszone owoce możesz zastąpić dżemem na bazie śliwek.  Do jego przygotowania będziesz potrzebować pół kilograma suszonych śliwek, 200 ml soku z cytryny, ¼ szklanki cukru, pół łyżeczki kardamonu, odrobinę kurkumy oraz kilka sztuk goździków. Owoce należy pokroić, zalać wrzątkiem, a następnie odstawić je na kilkanaście godzin. Kiedy już staną się miękkie, warto je rozdrobnić, dodając jednocześnie pozostałe składniki. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji, przygotowaną masę można przełożyć na rozgrzaną patelnię. Po 30 minutach smażenia dżem należy przelać do niewielkich słoiczków. Gdy ostygnie można wykorzystać go jako dodatek do brownie.

Komentarze