Sernik wigilijny
1
2 godz.
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Sernik wigilijny

W święta wszystko wydaje się bardziej uroczyste i podniosłe – taki już ich urok. Dotyczy to również potraw i wypieków. Jeśli więc lubisz sernik, zrób go w specjalnym wydaniu – na spodzie z ulubionych ciasteczek i z pysznymi dodatkami wpisującymi się w klimat Bożego Narodzenia. Poniżej znajdziesz przepis na uroczyste wydanie jednego z najbardziej znanych ciast – sernik wigilijny.



Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Sernik wigilijny to wyjątkowy wypiek na szczególny czas w roku. Dlatego warto postarać się także o pierwszorzędne dodatki, tak aby był idealny od początku do końca. Szukasz inspiracji, które sprawią, że Twój sernik będzie nie tylko wyśmienity, ale będzie także  zdobił świąteczny stół? Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.

Białka ubić? Żółtka utrzeć osobno?

W niektórych przepisach na sernik zaleca się, by żółtka utrzeć z cukrem i dodać do nich pozostałe składniki. Na sam koniec należy wówczas białka ubić na sztywną pianę i dodać je do całości, delikatnie mieszając. Oczywiście nie jest to błędny przepis. Ten wariant zna każdy, kto gotów jest podpisać się pod stwierdzeniem "lubię piec serniki". Choć każdy bazuje na użyciu masy serowej, to rodzajów i sposobów tego wypieku jest wiele – krakowski, nowojorski, baskijski, sernik na kruchym spodzie lub bez... W naszym przepisie wrzucamy całe jajko z prostej przyczyny – sernik wigilijny będzie nadal miękki i delikatny, ale nieco bardziej zbity, co umożliwi mu utrzymanie dosyć dużej ilości dekoracji.

Domowe ciasteczka na sernik wigilijny? Pewnie!

Ciasteczka do udekorowania sernika, o których mowa w przepisie podstawowym można przygotować samodzielnie. Wówczas będą mogły przybrać formę, jaką tylko sobie zażyczysz. Jeśli chcesz wykonać domowe, kruche ciasteczka o korzennym aromacie, wykorzystaj ten przepis.

Przygotuj:

  • łyżkę przyprawy do piernika
  • 1 łyżkę Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 100 g masła
  • 360 g mąki pszennej
  • 2 jajka (duże)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • 100 g miodu
  • foremki do wycinania pierniczków

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół;
  2. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia;
  3. Po tym czasie do masła dodaj pozostałe składniki i z pomocą dłoni lub miksera planetarnego zagniatamy kruche ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji;
  4. Rozwałkuj gotowe ciasto na grubość ok. 4 mm i z pomocą foremek wykrój z niego ciasteczka;
  5. Piecz ciasteczka w piekarniku przez około 10 minut (ostateczny czas pieczenia zależy od wielkości pierniczków – kontroluj ich kolor w piekarniku).

Po wystudzeniu pierniczki są gotowe do jedzenia i dekoracji. Twój sernik wigilijny zyska pyszną dekorację, a Ty – słodką przekąskę.

Jeśli zostanie Ci trochę ciasteczek, przechowuj je w szczelnej puszcze lub w dobrze zamkniętym pudełku. By ciasteczka zmiękły, możesz w pudełku umieścić skórki z jabłek – ciasteczka dobrze absorbują wilgoć. Pamiętaj jednak, by zmieniać je co około dwa dni, by skórki, a z nimi pierniczki nie spleśniały.

Przygotuj ulubioną polewę

W przepisie głównym wykorzystujemy masło, do którego wrzucamy pokrojone na kawałki kostki czekolady. Jeśli jednak Twoja ulubiona czekolada to czekolada mleczna, biała lub karmelowa, nic nie stoi na przeszkodzie, by ją wykorzystać. Sernik wigilijny powinien składać się z tego, co domownicy lubią najbardziej. Jeśli oznacza to przygotowanie polewy z mlecznej, a nie z gorzkiej czekolady, niech tak będzie. Oczywiście możesz też łączyć ze sobą różne rodzaje lub nawet zdecydować się na dwie warstwy polewy – dobór składników całkowicie zależy od Ciebie.

Jeśli chcesz przygotować ulubioną polewę, wiedz, że nie musisz koniecznie rozpuszczać czekolady w maśle. Możesz też wykorzystać inne tłuszcze, takie jak śmietanka kremówka (na jedną tabliczkę wykorzystaj 50-80 ml, stosownie do pożądanej przez Ciebie gęstości) lub olej kokosowy (łyżeczka na tabliczkę w zupełności wystarczy, tu dodatkowym atutem będzie subtelny połysk).

Wykorzystaj ulubione powidła

Jeśli lubisz dodać do swojego sernika niespodziewaną nutę smakową, z pewnością spodoba Ci się dodatek powideł. Przełamią one słodki smak wypieku i nadadzą mu lekko owocowy aromat. Gdzie najlepiej sprawdzi się ten dodatek? Istnieją dwie opcje. Pierwsza jest taka, że wierzch sernika po przestygnięciu smarujemy powidłami. Nakładaj cienką warstwę, aby polewa czekoladowa nie spłynęła na boki. Drugą opcją jest dodatek powideł do gotowego już sernika. Możesz położyć je na talerzyku obok kawałka ciasta i w ten sposób podawać go swoim bliskim i gościom. Smacznego!

 

Komentarze