Tort Garash
16
3 godz. 30 min
8 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Tort Garash

Ten wychwalany przez fanów tort to jeden z najsmaczniejszych bułgarskich deserów. Kiedy po raz pierwszy przygotowano ten przysmak ponad 130 lat temu, jego twórca z pewnością nie zdawał sobie sprawy z tego, jaką popularność zdobędzie jego wypiek. Dziś możesz upiec tort Garash w swojej kuchni i cieszyć się tym bałkańskim przysmakiem w gronie miłośników dobrych wypieków.

Produkty użyte w tym przepisie (3) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Tort Garash. Rozchwytywany bułgarski przysmak

Tort Garash to deser, który uwielbiają internauci. Ten bułgarski smakołyk jest uważany za jeden z najsmaczniejszych. Wypróbuj przepis, skosztuj i dowiedz się, czy Ty i Twoi bliscy również się z tym zgodzicie. Przeczytaj więcej o tym przysmaku i poznaj sprawdzone pomysły na jego modyfikacje.Tort Garash – jak powstał?

Młody austro-węgierski cukiernik, Kosta Garash, chciał przygotować tort dla księcia Bułgarii. Jego przepis miał przyćmić sławę popularnego w Europie tortu Sachera. Cukiernik szukał sposobu, by wyróżnić swój wypiek. Zdecydował, że zrezygnuje z mąki na rzecz orzechów i doda sporo cukru do przepisu. Tort stał się słodką, orzechową pokusą dla wielbicieli słodkości,, którzy mogli sobie pozwolić na wizytę w dobrych kawiarniach i hotelach pod koniec XIX wieku.

Jak urozmaicić przepis na tort Garash?

Tort Garash powstał, bo zdolny i oddany swojemu zajęciu cukiernik rzucił wyzwanie ówczesnej modzie i trendom. Zrób to samo i sprawdź, czym możesz zastąpić orzechy włoskie, którymi jest otoczony tort w tym przepisie. Doskonałym pomysłem będą zmielone pistacje, orzechy nerkowca lub…rodzynki.

W tym przepisie powinno używać się czekolady gorzkiej o minimum 60% zawartości kakao. Jeśli masz ochotę na bardziej wytrawny smak ciasta, użyj czekolady Mocno Gorzkiej E.Wedel 80%.

Co podać do tortu Garash?

Bałkańskie przysmaki obowiązkowo podaje się z mocną czarną kawą; najlepiej parzoną na modłę turecką. Tradycyjnie kawę parzy się na rozgrzanym piasku. Natomiast do wykonania w wersji domowej niezbędny jest tygielek, żywy ogień (choć możesz spróbować też na płycie indukcyjnej) oraz cierpilowść. Dla tego rodzaju kawy kluczowe jest, by przypilnować, żeby nie doprowadzić do wrzenia naparu.Jest bardzo intensywna i smakowicie kontrastuje ze słodkim tortem Garash.

Komentarze