Ciasto Balladyna
2
1 godz. 30 min
10 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto Balladyna

Ciemne, gęste i piękne włosy, usta czerwone niczym maliny zebrane w pełni rozkwitu i porcelanowa cera bez skazy, biała niczym śnieg. Piękno postaci stworzonej przez Słowackiego oddaje ciasto o podobnej kolorystyce i równie wdzięcznym smaku. Wypróbuj przepis na ciasto Balladyna, a pokochasz je tak bardzo, że zagości na Twoim stole przy wszystkich okazjach!

 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 17

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Historia Aliny i Balladyny inspiruje nie tylko sztukę, lecz także kulinaria. Jeśli szukasz urozmaiceń dla swojego ciasta, czytaj dalej – znajdziesz tu pomysły, które sprawią, że ciasto Balladyna będzie jeszcze smaczniejsze.

Maliny – podstawa ciasta Balladyna

W odróżnieniu od tytułowej bohaterki dramatu Słowackiego nie musimy posuwać się ido najgorszego, by dostać cudowne owoce, jakimi są maliny. Do ciasta Balladyna możesz wykorzystać te ze sklepu, z krzaczka, z targu... Możesz też sięgnąć po mrożone maliny.

Jak je wykorzystać? Umieścić je na wierzchu ciasta, jak podaliśmy w przepisie. Możesz też podsmażyć je na patelni z cukrem pudrem i otrzymać pyszny mus. Podawaj go jako dodatek do ciasta. Jeśli wzbogacisz mus rozpuszczoną żelatyną, możesz polać nim wierzch wypieku. Do 500 g malin dodaj dwie płaskie łyżeczki żelatyny i gotowe!

Podbij nieco słodki smak ciasta

Ciasto Balladyna odzwierciedla urodę bohaterki i najpopularniejszy motyw znanego dramatu – maliny. Masa serowa – delikatna w konsystencji, łagodna w smaku – jest wtulona w biszkopt niczym w ciemne włosy Balladyny. Jeśli chcesz sobie jednak osłodzić nieco tę historię i swoje ciasto, jest na to smaczny sposób. Wykorzystaj masą kajmakową i herbatniki, żeby przełożyć nimi ciasto.

Przygotuj:

  • ok. 350-400 g herbatników (mogą być jasne lub ciemne)
  • puszkę mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400-500 g)

Powyższe składniki utworzą trzecią warstwę pomiędzy blatami biszkoptów ciasta Balladyna (znajdzie się pomiędzy białą a różową masą serową).

Wykonanie:

  1. Przygotuj masę kajmakową – włóż całą, fabrycznie zamkniętą puszkę mleka skondendowanego do gorącej wody i gotuj przez około 1,5 - 2 godziny.
  2. Na zastygniętej różowej masie serowej umieść pierwszą warstwę herbatników. Rozsmaruj na niej ugotowany we wrzątku kajmak. Przykryj go kolejną warstwą herbatników.
  3. Dalej postępuj według przepisu: wyłóż drugą część masy serowej, drugi blat biszkopta, schowaj ciasto na pół godziny do lodówki, po tym czasie dodaj dekoracje i... pyszne ciasto Balladyna jest gotowe!

Balladyna miała siostrę...

Przepis na ciasto Balladyna oddaje urodę i osobowość starszej siostry. Biszkopt ciemny jak jej włosy, gorzka czekolada jak chłód i dystans bohaterki. Jeśli jednak sięgniesz pamięcią dalej, przypomnisz sobie jej młodszą siostrę, Alinę. Była to jasnowłosa dziewczyna o niezmierzonej dobroci i życzliwości. Zawsze pogodna, cechowała ją prostota i ciepło. Różnice w wyglądzie podkreślały odmienność ich charakterów. Jej postać również może Cię zainspirować w cukierniczych poczynaniach. Jeśli chcesz, możesz zrobić ciasto, które będzie nawiązywało do usposobienia Aliny. Przygotowanie sprowadza się do dwóch kroków:

  • zastąp kakao kawałkami białej czekolady (np. Czekolada Biała E.Wedel) – zamiast nawiązania do ciemnych włosów uzyskasz ciasto jasne i piękne, jak włosy Aliny;
  • do polewy użyj czekolady białej lub karmelowej, by również wierzch ciasta utrzymany był w jasnej kolorystyce.

W ten sposób możesz utworzyć dwa siostrzane ciasta, które będą miały podobny skład, lecz będą nieco inne w smaku.

O czym pamiętać, robiąc ciasto Balladyna?

By Twoje ciasto wyszło idealne, warto zadbać o kilka szczegółów.

Biszkopt – zacznij od podstaw

Nawet najprostsze ciasto może nie wyjść, gdy nie zatroszczysz się odpowiednio o jego podstawy. Jeśli chodzi o ciasto Balladyna, koniecznie musisz zadbać tu o dobry biszkopt. To on będzie podstawą dla masy serowej. Jak to zrobić?

Wysokiej jakości składniki

Odpowiednia mąka, świeże jaja, dobrej jakości tłuszcz... To podstawa. Do biszkoptu najlepiej nadają się lekkie mąki, na przykład typ 450 (mąka tortowa). Jaja – najlepiej korzystaj z wiejskich i ekologicznych, wówczas masa jajeczna – a z nią cały biszkopt – uzyska piękny kolor, nawet gdy połączysz go z kakao.

Odpowiednie przygotowanie

Jeśli zdarzyło Ci się szukać przepisu na biszkopt, wiesz, że jest ich wiele. Różne receptury dają różny rezultat jeśli chodzi o kolor, konsystencję i smak wypieku.

Na ciasto Balladyna idealnie sprawdzi się biszkopt nieco bardziej zbity. Nie ma tu więc potrzeby ubijania osobno białek i żółtek. Tego kakaowego biszkoptu użyjesz jako podstawy do dosyć masywnej masy serowej. Stąd w recepturze znalazła się też mąka ziemniaczana, która bardzo dobrze "wiąże" składniki i sprawi, że biszkopt z pewnością poradzi sobie z tym zadaniem.

Ważne jest także upuszczenie biszkoptu po upieczeniu. Wówczas pękają pęcherzyki powietrza i powierzchnia ciasta się pięknie wyrównuje, co jest ważne przy przekładanych ciastach z dekoracjami na wierzchu.

Masa serowa – niech się trzyma!

By masa serowa miała pożądane przez Ciebie kolory i konsystencję, zadbaj o jeden ważny szczegół.

Żelatyna – sprawdzony sposób

Mieszanka serka mascarpone i sera twarogowego jest dość zbita, ale nie na tyle, by utrzymać bez pieczenia dwie różnokolorowe warstwy ciasta. Nie pomijaj więc dodatku żelatyny przy jasnej masie. Nie musisz jej dodawać do warstwy różowej. W jej przypadku galaretka zawiera już żelatynę, więc Twoja masa serowa z pewnością uzyska idealną konsystencję.

 

Komentarze