Dobre ciasteczka to takie, które są idealnie kruche. Które, choć z cukrem, nie są przesadnie słodkie, a sypkie składniki są dobrze wyważone i dokładnie przesiane. I co ważne, ciasteczka takie mają dodatki, które lubisz. Jak więc zadbać, by Twoja przekąska lub słodki prezent były pyszne?
Dodatek mlecznej czekolady
Kawałki czekolady, które znajdą się w ciastkach nie muszą pochodzić tylko z jednej tabliczki. Możesz wymieszać mleczną i gorzką lub białą, a nawet karmelową. Każdy kolejny rodzaj czekolady to nowa nuta smakowa, która wzbogaci Twoje ciasteczka.
Jeśli chcesz dodać jeszcze więcej czekolady do swoich wypieków, możesz zrobić z niej polewę. By była płynna, włóż całą tabliczkę w opakowaniu do miski z gorącą wodą. Kiedy się rozpuści, wyjmij ją ostrożnie, odetnij róg opakowania i do dzieła - polej nią szczodrze swoje wypieki. Gdy czekolada zastygnie, Twoje czekoladowe ciasteczka będą... jeszcze bardziej czekoladowe!
A może garść rodzynek?
Kruche ciasteczka smakują najlepiej z czekoladą, ale nie musi być ona jedynym dodatkiem. Twoje ciasteczka mogą wzbogacić także:
- rodzynki – lekko przełamią ich słodycz. Jeśli nie przepadasz za rodzynkami, może masz inne ulubione bakalie? Kwaskowa żurawina, jagody goji, czy słodsze daktyle, suszone śliwki, figi – wybierz te, za którymi przepadasz najbardziej;
- orzechy – wybierz swój ulubiony rodzaj, na pewno świetnie się sprawdzą orzechy włoskie, orzeszki ziemne i nerkowce;
- suszona lawenda – suszone kwiaty sprawią, że Twoje ciasteczka będą miały wyjątkowy charakter i smak. Jeśli lubisz takie dodatki, oprócz lawendy możesz spróbować także z hibiskusem lub płatkami róż.
Kruche ciasto – zadbaj o podstawy
Praca z kruchym ciastem zazwyczaj nie jest przesadnie skomplikowana. Jeśli robiłeś je już kilka razy, pewnie przygotujesz je bez problemu i nieco odruchowo. Z tego powodu łatwo o pewne przeoczenia. Jeśli chcesz, by Twoje kruche ciasteczka były idealne, zatroszcz się o nie już od podstaw.
Duża rola miękkiego masła
Masło powinno być miękkie, czyli w temperaturze pokojowej. Świeżo wyjęte z lodówki będzie za twarde i utrudni zagniatanie. Z kolei zbyt miękkie będzie trudne do wyrobienia – może źle połączyć się z jajkiem. Optymalnie będzie, jak wyjmiesz masło z lodówki, choć 45 minut przed użyciem.
Nie tylko z proszkiem do pieczenia
Ciasto kruche ma różne receptury przygotowania z odmiennymi składnikami. Jeśli robisz je jako spód pod tartę, nie trzeba dodawać proszku do pieczenia. Wystarczy odpowiednia proporcja składników, by spód był odpowiednio kruchy, lecz się nie rozpadał, a jednocześnie nie był za gruby. Tu główna rola ma przypaść nadzieniu tarty, a spód jedynie mu towarzyszyć.
Gdy robisz kruche ciasteczka, sytuacja jest nieco inna – to kruche ciasto jest eksponowane, trzeba się więc o nie stosownie zatroszczyć. Stąd dodatek proszku do pieczenia – dzięki niemu ciasteczka są bardziej pulchne i lekko wyrastają.
Jeśli proszek do pieczenia Ci się skończył, możesz użyć sody oczyszczonej, która ma podobne właściwości. Wtedy wykorzystaj porcję o 1/4 mniejszą niż w przypadku proszku.
Niezależnie od składnika, którego użyjesz, pamiętaj, by uformowane ciasteczka układać na blaszkę wyłożoną papierem z zachowaniem odstępów. Wówczas nie skleją się podczas pieczenia.
Jednolite ciasto
Jedynym składnikiem, który powinien chrupać w Twoich ciasteczkach są smaczne dodatki. Samo ciasto musi być dobrze wyrobione. Nie spiesz się z nim – podziel masło na mniejsze kawałki, przesiej dokładnie mąkę i sodę, dodaj cukier i całość wymieszaj. Możesz to robić drewnianą łyżką, możesz "zaciskać" ciasto palcami, by masło i składniki sypkie ładnie się połączyły.
Dopiero później dodaj jajko (wbij je najpierw osobno do małej miseczki, by mieć pewność, że wszystko z nim w porządku) i przystąp do właściwego zagniatania na stolnicy lub kuchennym blacie.
W ten sposób będziesz mieć pewność, że Twoje kruche ciasteczka wyjdą idealnie! Smacznego!
Komentarze