Ciastka czekoladowe brownie
2
35 min
20 porcji
Łatwe
Ciastka

Ciastka czekoladowe brownie

Masz ochotę na coś słodkiego? Co powiesz na lekko chrupiące czekoladowe ciasteczka brownie? Ten wypiek nie zabierze Ci wiele czasu i sprawi, że Twój dzień będzie lepszy i słodszy. Jeśli chcesz sprawdzić, jak legendarne ciasto brownie smakuje w wersji ciasteczkowej, zbierz składniki i do dzieła!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

 

Mocno czekoladowe ciastka brownie to gratka dla smakoszy czekolady. Lekko kruche na zewnątrz, lekko ciągnące się w środku — konsystencja idealna! Trudno więc się dziwić, że te ciasteczka są po prostu pyszne. Dowiedz się, o co zadbać, by Twoje czekoladowe ciasteczka brownie wyszły idealnie.

Dodaj rozpuszczoną czekoladę ostrożnie

Podczas przygotowania posiekaną czekoladę rozpuszczasz z masłem na małym ogniu i mieszasz, aż składniki się połączą? Bardzo dobrze, o to chodzi. W całym tym zamieszaniu ważna jest jedna kwestia — moment, w którym dodajesz czekoladę do jajek z cukrem.

Zacznijmy jednak od początku. Zadbaj o to, by jajka były w temperaturze pokojowej. Jeśli na co dzień chowasz je w lodówce, wyjmij te do ciasteczek nieco wcześniej, niech się zagrzeją.

Rozpuszczoną czekoladę dodaj do dobrze ubitych jaj. Zadbaj o to, by była wystudzona, ale nie tężała (podobnie jak masło). Jeśli jajka również będą w temperaturze pokojowej, składniki szybko i bez problemu się połączą. Jeśli czekoladę dodasz za wcześnie, Twoja masa może się zwarzyć i będzie trzeba zaczynać pracę od nowa.

Uroki kąpieli wodnej

Jeśli obawiasz się przypalenia czekolady z masłem, rozpuść te składniki w kąpieli wodnej — pójdzie Ci znacznie prościej. Umieść na gazie garnek z wodą. Gdy będzie gorąca, połóż na nim metalową miskę (najlepiej by lekko wystawała, nie zatonie we wrzątku). Gdy miska się nagrzeje, umieść w niej masło i posiekaną czekoladę. Teraz pozostaje Ci czekanie, aż składniki się rozpuszczają. Zamieszaj je raz na jakiś czas, by uzyskać jednolitą konsystencję.

Tak przygotowaną czekoladę przestudź a następnie dodaj do jaj. Później pozostanie Ci dosypać suche składniki i masa będzie już gotowa!

Czas pieczenia — zadbaj o swoje ciastka brownie

Pieczenie to już ostatnia prosta na drodze do wymarzonych ciasteczek brownie. Tu jednak często pojawia się najwięcej wątpliwości: „Czy już są gotowe? Czy dobrze rosną? Czy są dosyć twarde?”.

Chcesz wiedzieć czy ciasteczka są już gotowe? Ostrożnie dotknij je (np. drewnianym patyczkiem), gdy jeszcze będą w piekarniku. Jeśli czujesz delikatną skorupkę na wierchu, ciasteczka są gotowe. Test suchego patyczka nie miałby tutaj wiele zastosowań, bowiem podobnie jak ciasto, ciasteczka powinny być lekko miękkie w środku, co może być mylące. Nie martw się więc, jeśli środek jest miękki. Po zastygnięciu Twoje ciasteczka będą przepyszne. Nie sugeruj się też bezwarunkowo czasem pieczenia, może się on bowiem różnić stosownie do piekarnika, który masz w domu. 

Chcesz, żeby ciasteczka na pewno urosły, ale nie masz pod ręką proszku do pieczenia? Nie przejmuj się za bardzo. Możesz zamiast niego dodać sodę oczyszczoną.

Ciastka brownie — przechowywanie

Twoje mocno czekoladowe ciastka brownie możesz zamknąć w szczelnym pojemniku — nie będą obsychać ani absorbować zapachów z otoczenia. Puszkę lub słoik z ciastkami przechowuj w temperaturze pokojowej — w spiżarni lub w szafce.

 

Komentarze