Ciastka owsiane czekoladowe
30 min
20 porcji
Łatwe
Ciastka

Ciastka owsiane czekoladowe

Ciastka owsiane czekoladowe to idealna przekąska na każdą okazję. Na przerwę w pracy czy w szkole, słodki dodatek do aromatycznej, popołudniowej kawy, a także czarnej herbaty. A Ty jak i kiedy lubisz je jeść? Przekonaj się, że ich wykonanie jest prostsze, niż mogłoby Ci się wydawać!

 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Tak przygotowane ciastka owsiane czekoladowe będą fenomenalnym dodatkiem do kawy czy szklanki ciepłego mleka. Chrupiące, aromatyczne i pożywne – doskonale spiszą się na co dzień.

Co zrobić, aby przepis na ciastka owsiane czekoladowe się udał?

Masz wątpliwości, czy podołasz temu, aby przygotować owsiane ciastka czekoladowe? Wbrew pozorom to bardzo proste zadanie, które zajmie Ci nawet mniej niż godzinę. Dlatego ten przepis sprawdzi się również w sytuacjach „awaryjnych” – np. wówczas, gdy odwiedzają Cię niezapowiedziani goście. Wystarczy szybko wymieszać składniki, wstawić do piekarnika i… gotowe. 

Aby jednak mieć pewność, że przepis Ci się uda:

  • wybierz dobrej jakości składniki, zwłaszcza czekoladę – taką, która nie rozpuści się do końca, a pozostawi delikatne kawałki, które przyjemnie roztopią się na języku podczas jedzenia,
  • przygotuj ciastka owsiane czekoladowe o podobnym rozmiarze – tak, aby równomiernie się upiekły,
  • wykorzystaj jajko i masło w temperaturze pokojowej — wyjmij je wcześniej z lodówki, wówczas łatwiej połączą się z pozostałymi składnikami,
  • przechowuj ciastka w szczelnym opakowaniu – np. słoiku lub metalowym pudełku. 

Ciastka owsiane czekoladowe z twistem? Czemu nie!

Masz ochotę przygotować bardziej oryginalne w smaku ciasteczka? Jak najbardziej możesz to zrobić. Oto kilka inspiracji. Wykorzystaj je, aby wyczarować coś unikalnego. Możesz:

  • dodać rodzynki, suszone daktyle lub morele – podkręcą smak deseru,
  • wykorzystać również płatki migdałów albo ulubione orzechy, które będą się świetnie komponowały z mieszanką,
  • zamienić gorzką czekoladę na mleczną lub białą,
  • dodać większą ilość kakao, które nada ciasteczkom głębszego, bardziej intensywnego koloru oraz smaku,
  • wykorzystać w mieszance podprażony słonecznik oraz pestki dyni, które również będą tu pasowały.

Nie obawiaj się testowania nowych kompozycji. Jeśli tylko wybierzesz dobrą czekoladę i bakalie, efekt będzie fenomenalny. Możesz od razu przygotować podwójną porcję, bo cała zniknie w oka mgnieniu z blaszki!

Jak przygotować rodzynki i orzechy na ciasteczka owsiane?

Jeśli zdecydowałeś się dodać orzechy lub rodzynki (tudzież inne bakalie), poznaj kilka trików na to, by jak najlepiej wzbogacić nimi swoje czekoladowe ciasteczka owsiane.

Sposoby na rodzynki i bakalie:

  • Jeśli chcesz dodać rodzynki lub inne bakalie, namocz je wcześniej w wodzie. Dzięki temu zmiękną, a ich smak będzie bardziej wyczuwalny. Mocz je w wodzie przez co najmniej kwadrans, choć najlepiej robić to przez całą noc.
  • Jeśli robisz ciasteczka owsiane dla dorosłych, możesz moczyć bakalie w alkoholu. Zalej je najpierw gorącą wodą na 5 minut, odcedź i zalej ponownie, tym razem alkoholem. Możesz wykorzystać do tego wódkę, wódkę smakową, rum lub brandy.
  • Oprócz rodzynek do ciastek sprawdzą się świetnie suszone morele, daktyle, figi i śliwki. Wybierz swój ulubiony rodzaj lub utwórz własną kompozycję.
  • Czekoladowe ciasteczka owsiane bardzo dobrze smakują też z dodatkiem orzechów. Wybierz swój ulubiony rodzaj i spraż je, wykładając na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (masz świetną okazję do tego, grzejąc piekarnik na ciasteczka). Trzymaj orzechy przez 5-6 minut w piekarniku, co jakiś czas mieszając. Gdy ostygną, posiekaj je i dodaj do masy na ciasteczka.
  • Orzechy możesz też prażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Tu jednak obserwuj je bacznie i częściej obracaj, by się nie przypaliły, bo nabiorą nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.

Sposoby na orzechy:

Czekoladowe ciasteczka owsiane — co jeszcze możesz dodać?

Ciasteczka owsiane możesz wzbogacać ogromną ilością składników. Co ciekawe, nie wszystkie muszą wpływać na ich teksturę. Jest kilka przypraw i dodatków, które wzbogacą Twój wypiek i nie będą widoczne na pierwszy rzut oka, na przykład:

  • cynamon — przyprawy korzenne będą idealne, jeśli chcesz nadać nieco ostrości swoim ciastkom. Szczypta kardamonu sprawdzi się równie dobrze;
  • cukier wanilinowy lub wanilia — prosty sposób na szybkie udoskonalenie smaku ciasteczek. Jeśli masz laskę wanilii, wykorzystaj jej ziarenka;
  • syrop klonowy — idealny słodki dodatek, nie tylko do pancakes. Jeśli go nie posiadasz, a chcesz czymś dosłodzić ciasteczka, możesz posłużyć się także miodem.

Nie tylko roztopione masło

Jeśli chcesz nieco bardziej poszaleć z zamianą składników, zamiast zwykłego masła możesz posłużyć się masłem orzechowym. Zwiąże suche składniki równie dobrze jak to klasyczne, ale nada zupełnie inne nuty smakowe Twojemu wypiekowi. Warto też dodać, że bardzo dobrze pasuje do płatków owsianych.

Ciasteczka owsiane — więcej czekolady!

Twoje ciasteczka owsiane mogą być jeszcze bardziej doładowane czekoladą! Jak to zrobić? Rozpuść tabliczkę czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej, nie musi być ta sama, która jest w ciasteczkach) i niech dzieją się smaczne cuda! Jak wzbogacić ciasteczka czekoladą? Oto kilka propozycji:

  • klasyczna polewa — pędzelkiem lub łyżeczką rozprowadź czekoladę po wierzchu ciastek;
  • zanurzenie w przyjemności — mocz ciastka w czekoladzie do połowy i odstawiaj do wystygnięcia;
  • puść wodze fantazji — wylewaj czekoladę na ciasteczka owsiane w formie fantazyjnych wzorów (nie muszą być jednego koloru);
  • baza pod dodatki — zanurz ciastka w czekoladzie i nim zastygnie, obsyp ją posiekanymi orzechami lub bakaliami.

Komentarze