Ciasteczka z kawałkami czekolady to idealna propozycja na słodką przekąskę. Ten przepis i rodzaj ciasteczka znany jest od dekad na całym świecie, bez obaw można więc go uznać za sprawdzony klasyk. Jeśli masz ochotę na pewne urozmaicenia lub chcesz się dowiedzieć, o co warto zadbać, wykonując powyższą recepturę, czytaj dalej. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek i inspiracji.
Ciasteczka czekoladowe — bardziej czy mniej chrupiące?
Na to pytanie odpowiedź brzmi: to zależy. Raz, od Twoich preferencji, dwa, od tego, jak długo będziesz trzymać swoje czekoladowe ciasteczka w piekarniku. Sprawa wygląda następująco:
- jeśli będziesz trzymać ciasteczka krócej, będą one lekko ciągnące;
- jeśli wydłużysz czas działania piekarnika, Twoje czekoladowe ciastka będą bardziej chrupiące.
Wybierz więc wariant, który będzie Ci odpowiadał, lub na który aktualnie masz ochotę.
Ciasteczka czekoladowe — daj im chwilę po wyjściu z piekarnika
Twoje ciasteczka z kawałkami czekolady będą potrzebowały chwilę ostygnąć po wyjęciu z piekarnika. Z tego powodu zostaw je na blaszce choć na kilka minut. Zapobiegnie to sytuacji, gdy mogą rozpaść się przy przenoszeniu na talerz lub do pojemnika.
Jeśli pieczesz więcej ciasteczek (na przykład z podwójnej porcji składników), możesz je zsunąć z blaszki razem z papierem do pieczenia. Wtedy możesz od razu układać kolejną porcję wypieków.
Amerykańskie ciasteczka — dodaj coś od siebie!
Najlepsze przepisy to takie, które są dostosowane do Twoich preferencji. Nawet najbardziej wykwintne receptury rodem z zagranicznych kuchni nie sprawią Ci przyjemności, jeśli przygotowane potrawy po prostu Ci nie posmakują. Sprawdź więc kilka inspiracji na czekoladowe ciasteczka z dodatkami. Kto wie, która z nich przypadnie Ci do gustu.
Amerykańskie ciasteczka — nie tylko z kawałkami czekolady
Jeśli chcesz nieco sobie urozmaicić ciasteczka, możesz wykorzystać mleczną czekoladę zamiast gorzkiej. Co więcej, możesz też dodać słynne chocolate chips. Jak widzisz, już same kawałki czekolady nie muszą być monotonne. A to dopiero początek!
Możesz jeszcze bardziej urozmaicić swój przepis innymi składnikami! Na przykład:
- masło — niekoniecznie musi być to klasyczne. Możesz też wykorzystać masło orzechowe, nada się idealnie. Kup gotowe lub zrób je sam w domu. Weź orzechy laskowe (lub inne, które lubisz), upraż je, obierz i miel w malakserze do momentu aż wytrąci się olej. Na koniec wymieszaj swoje masło i przełóż do słoika.
- orzechy — możesz dodać zmielony proszek lub posiekane kawałki. Obie opcje będą równie smaczne;
- rodzynki — namocz je przez 15 minut we wrzątku i dodaj do swoich ciasteczek. Jeśli ciastka przygotowujesz tylko dla osób dorosłych, zostaw je na noc w brandy, rumie lub wiśniówce. Na pewno wpłynie dobrze na rodzynki, a co za tym idzie — na smak Twoich ciasteczek;
- kakao — dosyp łyżkę lub półtora ciemnego kakao (dobrze sprawdzi się Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel), a czekoladowy smak będzie bardziej wyczuwalny;
- kandyzowana skórka pomarańczy — dodaj ją do ciasta jeszcze przed pieczeniem. Możesz dodać równocześnie około trzech łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy. Aromat roznoszący się po kuchni i delikatny smak szybko Cię przekonają, że było warto;
Amerykańskie ciasteczka — z czym podawać?
Wygląd wypieków ma ogromne znaczenie dla ich odbioru przez nasze zmysły. Kusząca prezentacja potrafi wzbudzić apetyt nawet przed pierwszym kęsem. Jeśli chcesz wiedzieć jak pięknie oraz - co najważniejsze - smakowicie podać swoje ciastka, oto kilka pomysłów.
Tradycyjnie z mlekiem
Nie ma nic lepszego niż klasyczne podanie gorących, świeżo upieczonych chocolate cookies ze szklanką zimnego mleka. To połączenie smaków, które ucieszy zarówno dzieci, jak i dorosłych.
W formie deseru lodowego
Ułóż gorące ciasteczka na talerzu i podaj je z dużą kulką lodów waniliowych lub czekoladowych. Ciepłe ciasteczka i zimne lody stworzą harmonijne połączenie smaków.
Z polewą czekoladową
Delikatnie schłodzone ciasteczka z czekoladą polej gorącą polewą czekoladową. Możesz również dodać posypkę, jak posiekane orzechy lub kawałki czekolady, dla dodatkowej tekstury i smaku.
W formie sandwicha z lodami
Pomiędzy dwa przestudzone ciastka włóż kulkę lodów (możesz je lekko rozsmarować). To pyszny i orzeźwiający sposób na zaserwowanie tych kultowych wypieków.
Czekoladowe ciasteczka — przechowywanie
Ciasteczka czekoladowe to wytrzymałe słodkości, które mogą przeleżeć nawet kilka dni. By w trakcie czekania na swoją chwilę nie straciły na jakości, przechowuj je w szczelnej puszce lub w innym szczelnym pojemniku. Możesz też je trzymać w dobrze zawiniętej papierowej torebce. W takich warunkach nie zwilgotnieją i nawet po kilku dniach będą cieszyć tak samo.
Komentarze