Jak zrobić marchewkowe ciasto z kawałkami czekolady?
Ciasto marchewkowe to pomysł na słodki i zdrowy deser – taki, który sprawdzi się na każdą okazję. Choć jego bazę stanowi starta marchew, zupełnie jest niewyczuwalna. Kamufluje ją dodatek kawałków czekolady, orzechów, żurawiny oraz innych bakalii. Takie połączenie sprawia, że wypiek daje dużą przyjemność – aż do ostatniego kawałka. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić idealne marchewkowe ciasto z kawałkami czekolady, skorzystaj z poniższych wskazówek.
Najprostszy przepis na marchewkowe ciasto jest jednocześnie najszybszym w przygotowaniu. Jeśli jednak chcesz je urozmaicić, wystarczy dodać kawałki czekolady, np. czekolady gorzkiej z cząstkami pomarańczowymi E.Wedel Premium czy czekolady białej E.Wedel.
W misce wymieszaj 300 ml oleju rzepakowego, 250 g brązowego cukru i ekstrakt z wanilii. Dodawaj jajka jedno po drugim (4 sztuki), mieszając do połączenia się składników. Dodaj 250 g przesianej mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i 2 łyżeczki cynamonu. Wymieszaj całość. Dodaj 300 g marchewki oraz kawałki czekolady. Wymieszaj. Ciasto przelej do formy. Piecz przez ok. 45 minut.
Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Ciasto marchewkowe?: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-zrobic-ciasto-marchewkowe/
Sprawdź również przepis na: