Ciastka czekoladowe z białą czekoladą
1
25 min
36 porcji
Łatwe
Ciastka

Ciastka czekoladowe z białą czekoladą

Jeśli masz w domu jajko, cukier, trochę masła, czekoladę i mąkę pszenną, to już większość składników na pyszne czekoladowe ciastka z kawałkami czekolady białej! Szkoda zmarnować taką okazję, prawda? Jeśli masz ochotę na coś pysznego, wypróbuj koniecznie ten przepis!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

By zrobić ciasteczka z białą czekoladą, nie trzeba wiele czasu, wysiłku ani składników. Większość z produktów prawdopodobnie używasz na co dzień i są w Twojej kuchni. Dzięki temu w niecałą godzinę jesteś w stanie wyczarować pyszne ciasteczka, które zachwycą Ciebie i osoby, które nimi poczęstujesz. By ułatwić sobie pracę, poniżej znajdziesz kilka wskazówek, by przepis udał się bez większych trudności. Jeśli pragniesz urozmaiceń, znajdziesz też kilka smacznych pomysłów.

Jak piec czekoladowe ciasteczka, to porządnie!

Poniżej znajdziesz kilka szczegółów, o które warto się zatroszczyć.

Gładkie ciasto bez grudek

Ważne jest, by ciasto na ciasteczka było gładkie (oczywiście przed dodaniem kawałków czekolady i orzechów). Dlatego w recepturze znalazł się cukier puder, a nie cukier biały. Dzięki niemu będziesz mieć pewność, że wszystko dobrze się rozpuści. Możesz też dodać cukier trzcinowy, ale wtedy ciasteczka czekoladowe będą miały nieco ciemniejszy kolor.

Suche składniki pod kontrolą

By ciasto było jednolite, ważne jest, by wszystko dokładnie wymieszać. Ważne są tu szczególnie sypkie składniki, które muszą ładnie wymieszać się z mokrymi. Samo ich przesianie bardzo pomaga, ale możesz zrobić więcej — w osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dodatkiem sody oczyszczonej i dopiero wówczas całość przesiej do ubitego na puch masła.

Lekko ciągnące się ciasteczka

Aby po wyjęciu z pieca ciasteczka miały idealną konsystencję (chrupkie na brzegach, lekko rozpływające się w środku), warto pilnować czasu pieczenia. Gdy zaczną się rumienić (najpierw krawędzie, a później delikatnie wierzch) zachowaj czujność — to właśnie ten moment, w którym należy je wyjąć.

Masz piekarnik z termoobiegiem? Możesz jak najbardziej użyć tej funkcji. Pamiętaj jednak, by nie nagrzewać piekarnika do temperatury wyższej niż 160˚C, by nie przesuszyć swoich ciasteczek.

Pamiętaj też, by nie zdejmować ciastek z blachy od razu po wyjęciu z piekarnika. Ze względu na obecność masła i czekolady muszą najpierw lekko zastygnąć. Daj im 15-20 minut i wtedy przenoś na talerz. Dzięki temu zachowają idealny kształt i smak.

Ciasteczka z białą czekoladą — co jeszcze dodać?

Jeśli robisz ciasteczka czekoladowe, możliwości uzupełniania ich o przeróżne dodatki są niemal nieskończone. Jeśli szukasz ciekawych opcji, sprawdź poniższe inspiracje.

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Aby jeszcze bardziej urozmaicić swój wypiek dodaj do niego kawałki różnych smaków czekolad: gorzkiej, mlecznej, białej, karmelowej - będzie pysznie! Stworzysz przy okazji słynne amerykańskie chocolate chip cookies.

Jeśli jednak chcesz pozostać przy jasnej kolorystyce, ale uzyskać mocno czekoladowe ciasteczka, jest na to pewien prostu sposób. Przygotuj więcej białej czekolady (około 40 g). Możesz też wykorzystać jasną czekoladę karmelową. Rozpuść ją w kąpieli wodnej, lekko przestudź i dodaj do ubitego masła z cukrem pudrem. Tu zwróć jednak uwagę, by nie przegrzać czekolady przy rozpuszczaniu (nie lubi ona zbyt wysokich temperatur) i by dodać ją do masła już ostudzoną, aby masa się nie zwarzyła. W ten sposób spotęgujesz czekoladowe doznania w swoim wypieku.

Posiekane orzechy i nie tylko

Czekoladowe ciastka lubią się z wieloma składnikami, w tym z orzechami. Nie musisz jednak ograniczać się do orzechów macadamia. Sprawdzą się także:

  • orzechy laskowe;
  • orzechy włoskie;
  • orzechy nerkowca;
  • migdały.

Co więcej, część z nich możesz dodać na wierzch już po uformowaniu ciasteczek na blaszce. Jeśli chcesz jednak uzyskać gładsze ciastka, możesz po prostu zmielić orzechy i dodać je do surowej masy.

Co jeszcze możesz dodać do swoich ciastek? Na pewno świetnie się sprawdzą dwa rodzaje suszonych owoców: maliny i żurawina. Biała czekolada jest dosyć wybredna, jeśli chodzi o dodatki, ale te dwa owoce ewidentnie mają u niej specjalne względy.

Poza tym sprawdzą się też oczywiście inne bakalie, skórka pomarańczowa, aromaty, przyprawy korzenne, wiórki kokosowe i inne składniki, które lubisz i które sprawiają, że wypieki nabierają dla Ciebie wyjątkowego charakteru. Nie wahaj się i eksperymentuj śmiało!

Desery z ciasteczkami z kawałkami białej czekolady

Ciasteczka czekoladowe lubią łączyć się z innymi składnikami i występować gościnnie w deserach. Czasami pojawiają się jako dodatek, czasem jako główny bohater. Poniżej znajdziesz dwie propozycje na deser z udziałem ciasteczek z kawałkami białej czekolady.

Deser z ciasteczkami, limonkowym serkiem i musem jagodowym

Aby przygotować ten orzeźwiający, smaczny deser (3-4 porcje), przygotuj:

  • kilkanaście listków mięty;
  • 200 ml śmietanki 36%;
  • 250 g mascarpone;
  • 500 g jagód;
  • sok z połowy limonki;
  • około 150 g ciasteczek czekoladowych z białą czekoladą;
  • cukier puder (ilość wedle uznania, do smaku)
  • opcjonalnie: świeże maliny do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Śmietankę ubij na sztywno, jeśli chcesz, pod koniec dodaj cukier puder;
  2. Dodawaj powoli mascarpone (po łyżce). Dodaj sok z limonki i 5-6 porwanych listków mięty. Wymieszaj całość i schowaj do lodówki;
  3. Borówki umyj i zblenduj na gładki mus (jeśli chcesz, dodaj cukier);
  4. Na dno pucharków lub szklanek pokrusz warstwę ciasteczek. Rozłóż na nią mus limonkowo-miętowy. Polej całość musem borówkowym. Udekoruj deserki świeżymi malinami.

Mus kawowy z ciasteczkami i bakaliami

Tu przygotowanie jest równie proste i szybkie. Na 2-3 porcje potrzebujesz następujących składników:

  • 200 g mascarpone;
  • 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej;
  • 2 łyżki cukru waniliowego;
  • niewielką garść rodzynek;
  • 200 ml śmietanki kremówki;
  • około 80 g ciastek z kawałkami czekolady;
  • opcjonalnie: cukier puder do smaku.

Przygotowanie:

  1. Namocz rodzynki we wrzątku przez 15 minut;
  2. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym (i pudrem, jeśli chcesz);
  3. Do śmietanki dodaj powoli mascarpone i mieszaj na małych obrotach miksera. Pod koniec dodaj kawę;
  4. Odcedź rodzynki i pokrusz ciasteczka (możesz zostawić kilka do dekoracji wierzchu). Dodaj do powstałego musu i wymieszaj łyżką;
  5. Przełóż deser do pucharków i schowaj na minimum pół godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj ciasteczkami.

Smacznego!

Komentarze