Ciastka czekoladowe z orzechami
1 godz.
20 porcji
Średnie
Ciastka

Ciastka czekoladowe z orzechami

Czekoladowe ciasteczka mają mnóstwo zwolenników na całym świecie. Jeśli lubisz ich połączenie z orzechami laskowymi i szukasz na nie przepisu - trafiłeś idealnie. Nie czekaj więc, wypróbuj tę sprawdzoną recepturę na ciasteczka czekoladowe i ciesz się pysznym smakiem w niecałą godzinę!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Czekoladowe ciasteczka to idealna przekąska lub deser. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu i umiejętności, a efekt zachwyca. Jeśli chcesz przygotować ciasteczka mocno czekoladowe z orzechami, sprawdź poniżej, na co zwrócić szczególną uwagę i jak możesz je urozmaicić.

O to koniecznie zadbaj podczas pieczenia

Przepis nie jest skomplikowany, ale by wyszedł idealnie, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Poniżej znajdziesz wskazówki, dzięki którym już niedługo będziesz cieszyć się z pysznych ciasteczek z orzechami laskowymi.

Składniki na ciastka w temperaturze pokojowej

Aby zrobić smaczne kruche ciasto ważne jest odpowiednie połączenie składników o podobnej temperaturze. W tym wypadku temperatura pokojowa będzie wystarczająca i dzięki niej łatwiej będzie Ci ubić masło z cukrem na puch.

Ważna jest też temperatura czekolady, ponieważ zbyt gorąca może zwarzyć masę, a zbyt zimna zastygnie. Najlepiej rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a po wyłączeniu palnika nie zdejmuj od razu miski z naczynia z gorącą wodą. Czekolada wówczas dłużej utrzyma się w stanie płynnym. Później wystarczy jej już kilka minut stygnięcia, aby uzyskać idealną temperaturę.

Pamiętaj o sporych odstępach między ciastkami

Nie zapominaj, że jednym ze składników Twoich ciasteczek jest proszek do pieczenia, więc wypieki urosną. Aby więc ciasteczka się ze sobą nie połączyły w piekarniku, pamiętaj o sporych odstępach, minimum 3-centymetrowych. Dzięki temu Twoje ciasteczka czekoladowe pięknie wyrosną i zachowają pierwotny kształt, który mu nadasz.

Odpowiedni czas pieczenia

Optymalny czas pieczenia ciasteczek to 10-13 minut, ale oczywiście zależy to od rodzaju piekarnika. Warto więc wspomagać się tu wzrokiem. Stopień wypieczenia ciasteczek możesz rozpoznać po lekkich pęknięciach. Gdy zaczną się pojawiać na powierzchni, odczekaj chwilę i wyjmij je z pieca. Nie odkładaj przesadnie tej chwili, by ich nie spalić lub nie przesuszyć wypieku.

Aby uzyskać jak najbardziej optymalny pomiar czasu, pamiętaj, by piekarnik nagrzać odpowiednio wcześniej. Najlepiej w momencie, gdy ciasto jest jeszcze w lodówce.

Ciasteczka czekoladowe z orzechami — co do nich dodać?

Twoje ciastka tworzą ogrom możliwości dla urozmaiceń i różnych ciekawych wariacji przepisu. Pod samym słowem "czekoladowe" może się kryć kilka wariantów. Sprawdź więc, jakie masz możliwości.

Ciastka mocno czekoladowe

By Twoje ciastka miały bardziej intensywny smak, najprościej będzie, jak dodasz do nich kawałki czekolady. Może to być oczywiście ta sama czekolada, która jest w przepisie, ale nie jest to konieczne. Swoje ciasto na ciasteczka możesz wzbogacić kawałkami czekolady mlecznej czy nawet karmelowej.

Użyte tabliczki czekolady nie muszą być tylko w jednym smaku — Twoje ciasteczka mocno czekoladowe mogą mieć naprawdę wiele wymiarów!

Ciasteczka z orzechami laskowymi — i nie tylko!

Orzechy laskowe są smaczne i przyjemnie chrupią. Nie są jednak jedyną dostępną opcją dla Twoich ciasteczek. Świetnie sprawdzą się tu także:

  • orzechy włoskie;
  • orzechy nerkowca;
  • orzechy ziemne;
  • pistacje;
  • migdały.

Przed dodaniem do ciasta dobrze jest je lekko sprażyć. W tym celu wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż orzechy w jednej warstwie. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i trzymaj przez około 5-6 minut. Uważaj, by się nie spaliły, bo nabiorą gorzkiego smaku, przed którym nie uchronią się także Twoje ciastka. Orzechy możesz również sprażyć na gorącej i suchej patelni. Pamiętaj jednak, by co chwila je odwracać.

Jeśli orzechy są w skórkach, wrzuć je w tej postaci do sprażenia. Gdy ostygną, umieść je w pojemniku, zamknij i potrząśnij. Większość skórek wtedy zejdzie sama.

Świąteczne przysmaki

Masz ochotę poczuć smaki i zapachy przywodzące na myśl Boże Narodzenie? Możesz to osiągnąć w ten sposób:

  1. Zamień cukier waniliowy na cynamon — korzenny zapach to absolutna podstawa świątecznych wypieków.
  2. Dodaj skórkę pomarańczową — zetrzyj ją prosto z pomarańczy do ciasta lub wymieszaj z orzechami skórkę kandyzowaną. Możesz też powkładać ją w już uformowane ciasteczka na blaszce.

Ciasteczka z nieco ostrzejszym charakterem

Jeśli lubisz pikantne nuty smakowe, jest pewien sposób, aby urozmaicić Twoje ciasteczka. Dodaj do nich szczyptę chilli (możesz wtedy zrezygnować z cukru waniliowego). Jeśli chcesz dodać jeszcze owocowy akcent, który podkreśli nietypowe połączenie smaków, sprawdzi się tutaj skórka pomarańczowa lub suszone maliny.

Ciasteczka o smaku i zapachu łąki

Jeśli robisz ciasteczka czekoladowe na piknik lub przyjęcie w plenerze, może warto im nadać nieco oryginalnego charakteru? Jeśli lubisz kwiatowe akcenty, możesz dodać do ciasta:

  • płatki róży;
  • chabry;
  • lawendę;
  • wrzos;
  • kwiaty granatu.

Za każdym razem przed dodaniem kwiatów upewnij się, że dana odmiana nie jest trująca i nadaje się do wypieków.

Ciastka czekoladowe na prezent

Ciasteczka czekoladowe świetnie sprawdzą się jako ręcznie robiony prezent od serca. Możesz je zapakować w ładny szklany słoik lub ozdobną puszkę. Przewiąż wstążką, dodaj bilecik, na którym będzie napisane kilka słów od serca i... prezent gotowy!

Komentarze