Przepis na klasyczne ciastka czekoladowe
73
30 min
30 porcji
Łatwe
Ciastka

Przepis na klasyczne ciastka czekoladowe

Masz ochotę na słodkie co nieco do popołudniowej kawy lub herbaty? Postaw na prosty i klasyczny deser: ciastka czekoladowe. Te wypieki będą smakować zarówno młodszym, jak i starszym miłośnikom słodkości – urzekną głębokim aromatem i wyjątkową chrupkością. Poznaj sprawdzony przepis na ciasteczka czekoladowe i przekonaj się, jak prosto wyczarować je w swojej kuchni!

 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ten wspaniały przepis na ciasteczka z czekoladą jest niezwykle prosty i przyjemny do wykonania. Od momentu, gdy zaczniesz przygotowywać swoje czekoladowe ciasteczka do chwili, kiedy trafią do piekarnika, nie upłynie więcej niż kilkadziesiąt minut.

Oznacza to, że słodki deser będzie mógł trafić na stół nawet w ciągu godziny. Właśnie dlatego przepis ten na jest tak chętnie wykorzystywany nawet przez osoby, które nie mają dużego doświadczenia z tworzeniem smacznych wypieków. Ciasteczka czekoladowe to sprawdzony klasyk.

Czekoladowe ciastka — o to zadbaj w szczególności!

By mieć pewność, że przepis na Twoje kruche i mega pyszne ciastka na pewno się uda, zadbaj o kilka szczegółów. Będziesz mieć wówczas pewność, że Twoje małe wypieki są dopieszczone w każdym szczególe.

Zacznij od podstaw — dobrej jakości składniki

To absolutna podstawa. Użyj mąki pszennej tortowej, sprawdzonej marki i świeżych, najlepiej wiejskich jaj, by uzyskać puszystą masę czekoladową. Zwracaj też uwagę na jakość pozostałych produktów i skład czekolady. Zadbaj też o dobrą markę masła, bez domieszek innych tłuszczów.

Co ważne, dodaj do masy po jednym jajku, wbij je najlepiej najpierw do mniejszej miseczki. Jeśli trafi się nieświeże (rzadko, ale zdarza się, szczególnie wtedy, gdy bardzo Ci się spieszy), wyłapiesz je szybko bez strat w pozostałych składnikach. Wyjmij jajka też z lodówki nieco wcześniej, by w momencie dodania były w temperaturze pokojowej. Łatwiej połączą się z pozostałymi składnikami masy.

Nie masz proszku do pieczenia? Żaden problem!

Jeśli zabrakło Ci proszku do pieczenia, nie ma powodu do obaw. Możesz go podmienić innym składnikiem. Trzy czwarte łyżeczki sody oczyszczonej dobrze zastąpi brakujący produkt.

Uważaj z pieczeniem

Jeśli masz już uformowane piękne ciasteczka czekoladowe, warto zadbać o to, by na etapie pieczenia urosły idealnie. Na to więc zwróć uwagę przy pieczeniu:

  • dobrze rozgrzany piekarnik — nie będzie wówczas potrzeby, by trzymać ciastka dłużej, niż to absolutnie konieczne. Jeśli masz kontrolkę temperatury przy piecu, poczekaj cierpliwie, aż zgaśnie i dopiero wtedy włóż ciastka do środka;
  • kilkucentymetrowe odstępy między ciastkami — obecność proszku do pieczenia sprawia, że ciasteczka urosną. Odstępami zapewnisz sobie, że się nie posklejają;
  • czas pieczenia — zwracaj uwagę na czas, ale wiedz, że może się różnić w zależności od piekarnika. Najważniejszym wyznacznikiem niech będą dla Ciebie same ciastka czekoladowe — gdy będą rumiane po bokach, wyjmij je. Nie czekaj, aż całe się zarumienią, bo po ostudzeniu będą twarde. Nie martw się, po ostudzeniu zastygną w środku.

Jak wzbogacić przepis na ciasteczka czekoladowe?

Zastanawiasz się, jak możesz zmodyfikować przedstawiony powyżej przepis na ciasteczka czekoladowe? Odpowiedź brzmi: na wiele sposobów! Wszystko zależy od tego, na co tak naprawdę masz ochotę.

Jeśli chcesz, aby ciastka czekoladowe stały się mniej słodkie, użyj gorzkiej czekolady zamiast mlecznej i dodaj większą ilość kakao. W wyrafinowanej wersji do masy na ciastka z czekoladą mogą trafić również nietypowe dodatki – np. łyżeczka czy dwie kawy lub… płatki chilli. W tej odmianie deser nabierze zupełnie nietuzinkowego charakteru!

Ciasteczka z czekoladą rodem z USA

Wolisz bardziej delikatne ciastka czekoladowe? Nie ma problemu! Wystarczy, że wykorzystując przytoczony tu przepis, pominiesz kakao, a mleczną czekoladę zmieszasz na pół z białą lub karmelową. Wówczas Twoje czekoladowe ciasteczka zaczną przypominać klasyczne, amerykańskie blondie.

Pozostając w klimatach rodem z USA, możesz wzbogacić ciasteczka o rozmaite bakalie. Ich wybór to już kwestia Twoich preferencji. Jednak jeśli tworzysz klasyczne ciastka z czekoladą, możesz je uzupełnić o rodzynki lub orzechy. Szczególnie dobrze będą się w tym zestawie prezentować orzechy makadamia, nerkowce, włoskie lub laskowe. Możesz też po prostu pomieszać ze sobą różne rodzaje.

Gdy zaś zmodyfikujesz przepis, idąc bardziej w stronę wspomnianego wcześniej blondie, masę uzupełnij suszoną żurawiną albo owocami goji. Przełamią one słodycz i dodadzą całości ciekawego posmaku.

Polewa, lukier czy cukier puder?

Jeżeli chcesz, aby czekoladowe ciasteczka wyglądały imponująco i uzyskały intensywniejszy smak, możesz je udekorować np. płynną czekoladą (tak, aby kontrastowała z kolorem, który mają Twoje ciastka) lub lukrem, a także bakaliami czy cukrem pudrem.

By zachować świeżość Twoich czekoladowych ciasteczek nieco dłużej, możesz je wrzucić do szklanego słoika lub trzymać w innym szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Wówczas zachowają chrupkość, ale nie stwardnieją. W takim opakowaniu przetrwają nawet kilka dni, dzięki czemu mogą trafić np. do lunchboxa do pracy lub szkoły albo stać się słodką przekąską, którą zawsze będziesz mieć w zanadrzu. Dzięki temu możesz delektować się ich smakiem dłużej!

Ciastka czekoladowe jako dodatek do deserów

Wiesz już, jak zrobić ciasteczka, o co zadbać podczas pieczenia i jak możesz je urozmaicić, tak, że za każdym razem mogą smakować inaczej. Wiedz jednak, że ciastek czekoladowych możesz używać także jako dodatku do deserów (pod warunkiem, że wcześniej nie znikną - są przepyszne). Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na desery z udziałem ciasteczek czekoladowych.

Mini serniczki na zimno z ciasteczkami - lekkie jak chmurka!

Do ich przygotowania potrzebujesz:

Składniki

  • 500 g serka mascarpone;
  • 400 ml śmietanki kremówki;
  • 3 łyżki cukru;
  • ulubione owoce;
  • 4 galaretki w Twoim ulubionym smaku (najlepiej po dwie w dwóch kolorach);
  • około 200-300 g ciastek czekoladowych.

Przygotowanie

  1. Galaretki podziel kolorami, wsyp do dwóch naczyń i zalej wrzątkiem (po 500 ml do obu naczyń). Jedną odstaw do lekkiego stężenia, drugą do całkowitego zastygnięcia;
  2. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem. Dodaj do niej mascarpone (powoli, po łyżce) i tężejącą galaretkę. Zmiksuj całość dokładnie i schowaj na 30 minut do lodówki;
  3. Wyjmij z lodówki zastygłą masę serową. Naszykuj szklanki lub pucharki. Pokrusz na dno ciastka (możesz trochę odłożyć do posypania wierzchu), a następnie przykryj masą serową i kawałkami owoców;
  4. Zastygniętą galaretkę pokrój nożem. Wyjmij ją delikatnie łyżką (ma powstać kostka) i układaj na deserkach. Wierzch możesz posypać odłożonymi wcześniej kawałkami ciastek;
  5. Deserki przechowuj w lodówce i wyjmuj tuż przed podaniem.

Wskazówka: możesz ubić nieco więcej bitej śmietany i wykorzystać do deserków - ułóż ją na nich przed podaniem.

Lody śmietankowe z ciasteczkami

Do przygotowania tego przepisu będą potrzebne:

Składniki

  • 400 ml śmietanki kremówki (schłodzonej);
  • 200 ml mleka (schłodzonego);
  • 100 g cukru pudru;
  • 150-200 g ciastek czekoladowych.

Przygotowanie

  1. Naszykuj naczynie, które zmieścisz do zamrażarki i średni garnek;
  2. Połam ciastka na kawałki;
  3. Na początek przygotuj masę na lody: na małym ogniu podgrzej 200 ml śmietanki z cukrem (nie doprowadzaj do wrzenia). Zdejmij ją z ognia. Wymieszaj mikserem z pozostałą śmietanką i z mlekiem (możesz też użyć trzepaczki);
  4. Odstaw masę lodową do wystudzenia. Przelej do innego naczynia i włóż do zamrażarki;
  5. Trzymaj tam lody przez 3-4 godziny. Wyciągaj co pół godziny i lekko zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką, by rozbić kryształki lodu i by były puszyste;
  6. Po ostatnim miksowaniu dodaj połamane/pokruszone ciasteczka czekoladowe i wymieszaj, tym razem łyżką;
  7. Schowaj lody do zamrażalnika na co najmniej 30 minut, by smaki się przegryzły. Smacznego!

Więcej ciasteczek? Nie ma problemu!

Chcesz przygotować ciastka czekoladowe na imprezę dla znajomych lub inne przyjęcie? Wówczas warto podwoić, a nawet potroić proporcje, które zawiera ten przepis na ciasteczka z czekoladą – tak, aby pysznego deseru nie zabrakło dla żadnego gościa. Możesz się spodziewać, że smakołyk zniknie ze stołu w ekspresowym tempie!

Z czym podawać ciastka czekoladowe?

Tu też masz szerokie pole do popisu. Twoje ciasteczka z czekoladą będą idealnie pasowały choćby do popołudniowego cappuccino lub latte macchiato. Świetnie sprawdzą się też do gęstej czekolady na gorąco, słodkiego, mlecznego kakao lub dobrej herbaty. Wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Sposób podania możesz opracować, przygotowując ten przepis na ciasteczka czekoladowe.

Czekoladowe ciasteczka — sprawdzony pomysł na prezent

Pyszne ciasteczka czekoladowe to nie tylko łakocie, które z łatwością przygotujesz w domowej kuchni. Mogą również stanowić oryginalny pomysł na upominek, który wręczysz np. swoim gościom.

Aby przygotować mocno czekoladowe ciastka jako prezent, będziesz potrzebować kilku dodatków.

Przygotuj kawałki papieru do pieczenia, pleciony sznurek i bilecik. Ułóż ciastka po 4 szt. w kolumnie. Owiń słodkości papierem do pieczenia i przewiąż sznurkiem. Napisz kilka ciepłych słów na bileciku i, jeśli możesz, dodaj zdjęcie (tutaj świetnie sprawdzi się aparat, który może od razu wydrukować słodkie ujęcia lub wydruk z komputera).

Pyszne ciasteczka czekoladowe na ciepło z niespodzianką

Oto nasza kolejna sprawdzona inspiracja. Gotowe ciastka możesz zawsze podgrzać delikatnie w piecyku, a później nałożyć na każde z nich odrobinę ulubionego dżemu lub konfitury. Tak przygotowane nadają się perfekcyjnie do rozgrzewającej herbaty z cytryną.

Ciasteczka dla tych, którzy kochają mleczną czekoladę

Ciastka czekoladowe to przysmak każdego fana dobrej czekolady. Wiesz już jak przygotować perfekcyjnie ten deser, a co ważniejsze, możesz modyfikować przepis do woli. Eksperymentuj, dziel się opiniami i podaruj czekoladowym łasuchom pyszne ciastka Twojego wypieku. Smacznego!

Komentarze