Przepis na klasyczne ciastka czekoladowe
17
30 min
30 porcji
Łatwe
Ciastka

Przepis na klasyczne ciastka czekoladowe

Masz ochotę na słodkie co nieco do popołudniowej kawy lub herbaty? Postaw na prosty i klasyczny deser: ciastka czekoladowe. Będą smakować zarówno młodszym, jak i starszym miłośnikom słodkości – urzekną głębokim aromatem i wyjątkową chrupkością. Poznaj sprawdzony przepis na ciasteczka czekoladowe i przekonaj się, jak prosto je wyczarujesz w swojej kuchni!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Przepis na ciasteczka z czekoladą jest niezwykle prosty i przyjemny do wykonania. Od momentu, gdy zaczniesz przygotowywać swoje czekoladowe ciasteczka do chwili, kiedy trafią do piekarnika, nie upłynie więcej niż kilkanaście minut.

Oznacza to, że słodki deser będzie mógł trafić na stół w ciągu godziny. W tak krótkim czasie wykonasz cały proces według tego przepisu, by uradować gości lub po prostu samego siebie ciasteczkami czekoladowymi. Właśnie dlatego przepis ten na jest tak chętnie wykorzystywany nawet przez osoby, które nie mają dużego doświadczenia z tworzeniem smacznych wypieków. Ciasteczka czekoladowe to sprawdzony klasyk.

Jak wzbogacić przepis na ciasteczka czekoladowe?

Zastanawiasz się, jak możesz zmodyfikować przedstawiony powyżej przepis na ciasteczka czekoladowe? Odpowiedź brzmi: na wiele sposobów! Wszystko zależy od tego, na co tak naprawdę masz ochotę.

Jeśli chcesz, aby ciastka czekoladowe stały się bardziej wytrawne, zamień mleczną czekoladę na gorzką i dodaj większą ilość kakao. W wyrafinowanej wersji do masy na ciastka z czekoladą mogą trafić również nietypowe dodatki – np. łyżeczka czy dwie kawy lub… płatki chilli. W tej odmianie deser nabierze zupełnie nietuzinkowego charakteru!

Ciasteczka z czekoladą rodem z USA

Wolisz bardziej delikatne ciastka czekoladowe? Nie ma problemu! Wystarczy, że wykorzystując przytoczony tu przepis na ciasteczka z czekoladą, pominiesz kakao, a mleczną czekoladę zmieszasz na pół z białą lub karmelową. Wówczas Twoje czekoladowe ciasteczka zaczną przypominać klasyczne, amerykańskie blondie.

Pozostając w klimatach rodem z USA, możesz wzbogacić czekoladowe ciasteczka o rozmaite bakalie. Jakie? To już kwestia Twoich preferencji. Jednak jeśli tworzysz klasyczne ciastka z czekoladą, możesz je uzupełnić o rodzynki lub orzechy. Szczególnie dobrze będą się w tym zestawie prezentować orzechy makadamia, nerkowce, włoskie lub laskowe. Możesz je też po prostu pomieszać ze sobą.

Gdy zaś zmodyfikujesz przepis na ciasteczka z czekoladą, idąc bardziej w stronę wspomnianego wcześniej blondie, masę uzupełnij suszoną żurawiną albo owocami goji. Przełamie ona słodycz, którą zachwycają ciastka z czekoladą białą i doda całości ciekawego posmaku.

Polewa, a może lukier czy cukier-puder?

Możesz również zastanowić się nad tym, w jaki sposób wzbogacić przepis na ciasteczka z czekoladą już po wyjęciu ich z piekarnika. Jeżeli chcesz, aby czekoladowe ciasteczka wyglądały imponująco i uzyskały intensywniejszy smak, możesz je udekorować np. płynną czekoladą (tak, aby kontrastowała z kolorem, który mają Twoje ciastka z czekoladą) lub lukrem, a także bakaliami czy cukrem-pudrem.

Pamiętaj, że by zachować świeżość Twoich czekoladowych ciasteczek nieco dłużej, możesz je wrzucić do szklanego słoika. Wówczas zachowają chrupkość, ale nie stwardnieją „na kamień”. W takim opakowaniu Twoje ciastka czekoladowe przetrwają nawet kilka dni, dzięki czemu mogą trafić np. do lunchboxa do pracy lub szkoły albo stać się słodką przekąską, którą zawsze będziesz mieć w zanadrzu. Dzięki temu przepis na ciasteczka czekoladowe nie pójdzie na marne nawet, jeśli będą one znikać w wolniejszym tempie.

Więcej ciasteczek? Nie ma problemu!

A co, jeśli chcesz takie ciastka czekoladowe przygotować na imprezę dla znajomych? Wówczas warto podwoić, a nawet potroić proporcje, które zawiera ten przepis na ciasteczka z czekoladą – tak, aby pysznego deseru nie zabrakło dla żadnego gościa. Możesz się spodziewać, że smakołyk, jakim są ciastka z czekoladą, zniknie ze stołu w ekspresowym tempie!

Z czym podawać ciastka czekoladowe?

Tu też masz szerokie pole do popisu – wykraczające daleko poza opcje prezentowane przez ten przepis na ciasteczka z czekoladą. Będą idealnie pasowały choćby do popołudniowego cappuccino lub latte macchiato. Świetnie sprawdzą się też do gęstej czekolady na gorąco, słodkiego, mlecznego kakao lub dobrej herbaty. Wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Sposób podania możesz opracować, przygotowując ten przepis na ciasteczka czekoladowe.

Czekoladowe ciasteczka - sprawdzony pomysł na prezent

Pyszne ciasteczka czekoladowe to nie tylko łakocie, które z łatwością przygotujesz w domowej kuchni. Ciastka z kawałkami czekolady to oryginalny pomysł na prezent lub upominek, który wręczysz gościom np. w ramach pożegnalnego prezentu po udanej zabawie.

Aby przygotować mocno czekoladowe ciastka jako prezent, będziesz potrzebować kilku dodatków.

Przygotuj kawałki papieru do pieczenia, pleciony sznurek i bilecik. Ułóż ciastka po 4 szt. w kolumnach. Owiń słodkości papierem do pieczenia i przewiąż sznurkiem. Napisz kilka ciepłych słów na bileciku i, jeśli możesz, dodaj zdjęcie (tutaj świetnie sprawdzi się aparat, który może od razu wydrukować słodkie ujęcia lub wydruk z komputera).

Pyszne ciasteczka czekoladowe na ciepło z niespodzianką...

Kolejna sprawdzona inspiracja. Gotowe ciastka można zawsze podgrzać delikatnie w piecyku, a potem nałożyć na każde z nich odrobinę ulubionego dżemu lub konfitury. Perfekcyjne do rozgrzewającej herbaty z cytryną.

Ciasteczka dla tych, którzy kochają mleczną czekoladę

Ciastka czekoladowe to przysmak każdego fana dobrej czekolady. Wiesz już jak przygotować perfekcyjne ciasteczka czekoladowe, a co ważniejsze, możesz modyfikować ten przepis do woli. Eksperymentuj, dziel się opiniami i podaruj czekoladowym łasuchom pyszne ciastka Twojego wypieku.

Smacznego!

Komentarze