Przepis na ciastka czekoladowe z kakao
10
20 min
20 porcji
Łatwe
Ciastka

Przepis na ciastka czekoladowe z kakao

Lodówka świeci pustkami, a masz ogromną ochotę na coś słodkiego? Co powiesz na pyszne czekoladowe ciastka, które są miękkie w środku i kruche na zewnątrz, a do ich przygotowania potrzebujesz tylko pięciu składników? Bez jajek, bez skomplikowanych kroków, za to z maksymalną przyjemnością - wypróbuj ten prosty przepis i pozwól sobie na chwilę czekoladowej rozkoszy!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Te słodkie ciasteczka są naprawdę przepyszne i kruche. Pasują do wielu dodatków i deserów, a ich przygotowanie zabiera raptem kilkanaście minut. Sprawdź, co możesz dodać do ciasteczek i o co zadbać, by wyszły idealne.

Miękkie masło utrzyj na puszystą masę

Ważne jest, by masło było ubite na puch, dzięki temu łatwiej będzie Ci formować ciasteczka w kulki i spłaszczać na blaszce. By ułatwić sobie to zadanie użyj masła w temperaturze pokojowej. To znacznie skróci czas przygotowania.

Po ubiciu masła dodawaj do niego stopniowo sypkie składniki. Pamiętaj, że 1 łyżeczka proszku do pieczenia wystarczy, by ciasteczka czekoladowe lekko podrosły.

Jakiej mąki użyć do ciasteczek?

W przypadku takich wypieków najlepiej sprawdzi się mąka typu 500. Dzięki niej Twoje ciasteczka czekoladowe uzyskają idealną strukturę. Natomiast jeżeli chcesz by były nieco bardziej kruche, idealnym wyborem będzie mąka krupczatka. Podobny efekt uzyskasz dodając łyżeczkę skrobi ziemniaczanej do mąki pszennej.

Ciastka mocno czekoladowe

Jeżeli masz ochotę na nieco bardziej intensywny czekoladowy smak idealne będą takie dodatki jak:

  • rozpuszczona czekolada — czekoladowe ciasteczka zawsze mają w sobie miejsce na... trochę czekolady. Możesz rozpuścić ją ze 125 ml śmietanki kremówki (w rondelku lub w kąpieli wodnej), po przestudzeniu dodać do masy i dokładnie wymieszać.
  • ciasteczka czekoladowe z... kawałkami czekolady — tu możesz wykorzystać mleczną czekoladę. Pokrój ją na bardzo małe kosteczki i dodaj do masy. Wymieszaj ją ręcznie i uformuj kulki. Po upieczeniu będą z pewnością rozpływać się w ustach;
  • ciastka z polewą — jeśli lubisz czuć warstwę czekolady na wierzchu, polewa będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Posmaruj nią wierzch ciasteczek lub po prostu zanurz je całe w rozpuszczonej czekoladzie. Zanim zastygną, możesz posypać je ulubionymi orzeszkami.

Ciastka czekoladowe do kawy

Ciasteczka czekoladowe smakują idealnie z kawą, dlatego też przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pyszną deserową kawę. Oto on:

Kawa mrożona (frappe) z ciasteczkami

Do realizacji tego przepisu przyda Ci się blender kielichowy. Przygotuj też poniższe składniki:

  • łyżka kawy rozpuszczalnej;
  • łyżeczka cukru waniliowego;
  • kilka kostek lodu;
  • 4 ciasteczka czekoladowe;
  • 250 ml mleka;
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

  1. W blenderze kielichowym umieść kostki lodu, kawę, cukier waniliowy i mleko. Przykryj go i zmieszaj na najwyższych obrotach, tak, by lód się skruszył;
  2. Wlej kawę do wysokiej szklanki na około 3/4 wysokości. Pokrusz na wierzch dwa ciasteczka;
  3. Udekoruj kawę bitą śmietaną. Pokrusz na wierzch kolejne ciasteczko. Ostatnim udekoruj kawę.

Ciasteczkowa kawa z lodami śmietankowymi

Do tego przepisu również przyda się blender kielichowy. Poza tym:

Składniki:

  • 3-4 łyżki lodów śmietankowych;
  • 300 ml mleka;
  • espresso (pojedyncze lub podwójne, zależnie od mocy i dawki kofeiny, jakiej potrzebujesz);
  • kilka ciastek czekoladowych;
  • bita śmietana do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. W blenderze kielichowym umieść lody i mleko, wlej espresso. Wrzuć ciastka czekoladowe (zostaw sobie dwa, trzy do dekoracji);
  2. Zmiksuj kawę do uzyskania jednolitej konsystencji (nie musisz włączać najwyższych obrotów);
  3. Wylej gotową kawę do szklanki, tak, by zmieścić jeszcze bitą śmietanę. Pamiętaj, że jej obecność lekko podniesie Twój napój;
  4. Udekoruj kawę bitą śmietaną i kruszonymi ciasteczkami. Smacznego!

Komentarze