Ciastka potrójnie czekoladowe to większa czekoladowa przyjemność. Składa się na to prawdziwe, wysokiej jakości kakao. Kolejną warstwę słodyczy zapewnia płynna czekolada. Ostatnią, choć nie najmniej ważną częścią tej uczty są kropelki czekoladowe — pomysł prosto z amerykańskich chocolate chip cookies. Razem tworzą świetne trio, które może Ci towarzyszyć przy niejednej okazji!
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zadbać o to, by przepis na pewno się udał i jak możesz sobie urozmaicić ciasteczka, z pewnością zainteresują Cię wskazówki i inspiracje zamieszczone poniżej. Miłej lektury!
Niech kryształki cukru nie będą wyczuwalne
Powyższy przepis nie wymaga użycia miksera. Trzeba więc przyłożyć szczególną wagę do tego, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Między innymi dlatego warto przesiać mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać suche składniki przed dodaniem mokrych. Co jednak z cukrem?
Nieprzypadkowo w recepturze występuje cukier brązowy. Ma on niższą temperaturę topnienia, jest bardziej podatny na rozpuszczanie. Dlatego też, jeśli nie używasz miksera (nie tylko w tym przepisie), korzystaj z brązowego cukru.
Alternatywą może być cukier puder, który jest bardzo mocno zmielony i również możesz go przesiać przez sitko.
Zrób swój cukier puder z białego cukru
Jeśli nie masz brązowego cukru, możesz przygotować sobie cukier puder samodzielnie. Potrzebny Ci będzie do tego malakser. Po prostu umieść cukier w malakserze, uruchom go na pełnych obrotach i czekaj, aż cukier się zmieli.
Nie wsypuj jednak więcej cukru niż do połowy, wówczas szybciej i drobniej się zmieli.
Idealna konsystencja
Pora zająć się czasem pieczenia. W przepisach często możesz znaleźć przedziały czasowe, które Twój deser spędza w piecu. Wynikają z różnicy między sprzętami i wielkością ciasteczek. Kiedy więc jest dobry moment, by wyjąć ciastka z piekarnika?
Gdy z wierzchu są lekko popękane, a w środku wilgotne. Wyjmij je wówczas z piekarnika, ale nie zdejmuj z blaszki od razu, bo muszą nieco zastygnąć w środku. Choć na zewnątrz mają chrupiącą warstwę, w środku będą lekko ciągnące. Gdy osiągną już temperaturę pokojową, możesz je przełożyć na talerz albo od razu zjeść. Pycha!
Ciasteczka w dużej ilości
Chcesz upiec więcej ciasteczek, ale Twoja blaszka jest za mała? Nie przejmuj się! Masz dwie możliwości jak upiec bez problemu więcej czekoladowych pyszności:
- piecz na dwie tury — na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż ciasteczka. Po upieczeniu zsuń je razem z papierem na deskę lub na kratkę. Wyściel blachę ponownie papierem do pieczenia i upiecz resztę;
- włącz termoobieg i piecz piętrowo — do tego potrzebne Ci będą dwie blaszki i piekarnik z termoobiegiem. Uważaj jednak, przy tym rozwiązaniu temperatura do pieczenia nie powinna przekraczać 160˚C. W przeciwnym razie Twoje ciastka potrójnie czekoladowe będą suche i twarde.
Ciasteczka — dodatki i urozmaicenia
Jeśli masz ochotę poszaleć, coś dodać do ciasta lub coś podmienić, działaj śmiało! Poniżej znajdziesz kilka pomysłowych inspiracji.
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Choć kropelki czekoladowe są smaczne i pasują idealnie, nie są Twoją jedyną możliwością. Jeśli masz ochotę na coś innego, wykorzystaj kawałki czekolady.
Możesz użyć mlecznej, gorzkiej, karmelowej lub białej czekolady. Pokrój ją na kawałki i dodaj do ciasta. Dzięki temu po upieczeniu będziesz czuć przyjemnie rozpływające się w ustach nuty czekoladowe. Oczywiście nie musisz poprzestawać na jednym rodzaju czekolady, możesz wymieszać dwa lub więcej - będą smakować wspaniale.
Orzechy — ulubiony towarzysz ciasteczek
Niezależnie od tego czy wybierzesz kropelki czekoladowe, czy kawałki czekolady, do takich ciasteczek na pewno będą pasować orzechy. Możesz je dodać na dwa sposoby:
- zmiel na proszek i dosyp do czekoladowej masy;
- posiekaj orzechy i dodaj do ciasta z kawałkami czekolady.
Niezależnie od formy dodania, orzechy warto uprażyć.
Ciasteczka — nadaj im nieco innego smaku
Jeśli chcesz dodać trochę nut smakowych do swoich ciasteczek, jest na szczęście dużo możliwości. Poniżej znajdziesz kilka propozycji dla dużych i małych smakoszy ciasteczek.
Smak kokosa
Jeśli masz ochotę na nieco tropikalny klimat, dodaj do ciastek wiórki lub pokruszone płatki kokosa. Nie trzeba ich wiele. By szybciej nasyciły smakiem ciasto, możesz je dorzucić do stygnącego masła z czekoladą. Do podanej w przepisie proporcji wystarczą dwie, trzy łyżki.
Cytrusy na przełamanie
Jeśli chcesz przełamać czymś słodycz czekolady, dobrze nada się sok z cytryny lub pomarańczy. Dodaj trochę do ciasta, odłóż je na kwadrans, zamieszaj i formuj ciasteczka.
W tym wariancie możesz się także pokusić o skórkę (z cytryny lub pomarańczy). Najlepiej będzie, gdy zetrzesz ją do miseczki, podsypiesz lekko cukrem i poprzecierasz między palcami. Zacznie wówczas wydzielać sok i olejki eteryczne, sprawiając, że przyjemny zapach będzie się roznosił po kuchni, a ciasteczka będą miały bardziej intensywny smak.
Dodatek z procentem
Do ciasta możesz dolać kieliszek rumu lub brandy. Dobrze sprawdzi się też wódka orzechowa. Jeśli ciasteczka robisz dla osób pełnoletnich, będzie to doskonałe wzbogacenie smaku Twojego wypieku.
Potrójnie czekoladowe ciasteczka z bakaliami
Jeśli lubisz rodzynki i bakalie, mogą one również stać się składnikami Twoich ciastek. Wybierz, co lubisz — rodzynki, suszone daktyle, morele, śliwki, figi — pokrój je na małe kawałki, zalej wrzątkiem na kwadrans i dodaj do masy. Dzięki namaczaniu bakalie nie zeschną się w piekarniku, a ich smak będzie znacznie bardziej wyczuwalny.
Jak widzisz, masz całe mnóstwo opcji. Eksperymentuj, korzystaj i działaj śmiało!
Komentarze