Fit ciastka czekoladowe
30 min
30 porcji
Łatwe
Ciastka

Fit ciastka czekoladowe

Masz ochotę na lżejszą wersję ciastek czekoladowych? Jeśli marzy Ci się słodka przyjemność z minimalną ilością cukru do smaku, wypiekane starannie ciasteczka mogą być tym, czego szukasz. Zbierz więc potrzebne składniki i stwórz smaczną przekąskę, w której się zakochasz!

 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jeśli dbasz o zachowanie prawidłowego metabolizmu energetycznego, pożywna przekąska może być tym, czego potrzebujesz. W tej właśnie roli mogą wystąpić ciasteczka czekoladowe lub kakaowe z obniżoną ilością cukru. Dowiedz się, o co zadbać, by wyszły przepyszne i chrupiące oraz jak możesz je urozmaicić.

Ciastka czekoladowe — o tym musisz pamiętać

Powyższy przepis dotyczy kruchych ciastek czekoladowych. Nie zdziw się, jeśli podczas pieczenia lekko się rozleją — to naturalny proces i jednocześnie ważny powód, by zachować między nimi odstępy. Po wystudzeniu Twoje ciastka będą kruche i perfekcyjne.

Nie przetrzymuj ich jednak na siłę w piekarniku, bo będą za suche, a tego z pewnością sobie nie życzysz. Jeśli zobaczysz, że krawędzie ciasteczek są już ładnie zastygnięte, wyjmij na spokojnie blachę z piekarnika.

Fit ciastka czekoladowe — słodki skarb 

Fit ciastka czekoladowe w ramach zbilansowanej diety stanowią świetny pomysł na przekąskę lub podwieczorek. Takie ciasteczka dzięki odpowiedniemu rodzajowi mąki zawierają pełnoziarniste płatki owsiane, czyli są źródłem błonnika. W praktyce oznacza to, że są sycące, ale nie tylko na chwilę. Jedząc je, uwalniasz energię z posiłku przez długi czas. Nie ma tu efektu "zapchania się", by po chwili znów być głodnym.

Słodka przyjemność — jak o nią zadbać

Powyższy przepis jest bez dodatku białego cukru. Jest to bardzo istotne, jeśli chcesz skomponować smaczny posiłek fit. Te ciasteczka czekoladowe zawierają naturalnie występujące cukry. Jeśli nie masz pod ręką erytrytolu, nie sięgaj więc po cukier. Wykorzystaj syrop klonowy lub miód. Są równie słodkie, ale zawierają znacznie więcej składników odżywczych.

Skomponuj własny smaczny posiłek fit

Twoje zdrowe ciastka nie muszą stanowić samodzielnej przekąski lub posiłku. Mogą być ważną częścią lub subtelnym dodatkiem do Twoich autorskich receptur. Oto kilka inspiracji, jak szybko zamienić ciastka czekoladowe w dobry posiłek:

  • jogurt naturalny — ciasteczka zbożowe kakaowe są idealnym dodatkiem do jogurtu naturalnego. Możesz przegryzać je jogurtem, lub po prostu do niego wkruszyć i delektować się smakiem;
  • lunchbox pełen pyszności — jeśli lubisz przygotowywać sobie pyszności do pracy lub dzieciom do szkoły, umieść ciasteczka w pudełku śniadaniowym. Bardzo spodoba im się towarzystwo kilku rodzajów świeżych, pokrojonych na kawałki owoców. Możesz umieścić je w osobnych przegródkach lub uraczyć się sałatką owocową;
  • dodatek do kawy — jeśli robisz sobie przerwę na kawę (najlepiej czarną i bez cukru dodanego do kubka), Twoje zdrowe ciastka będą pysznym dodatkiem. Umieść je na talerzyku i ciesz się pysznym smakiem.

Na dłuższe poranki — granola na śniadanie

Jeśli masz czas i kilka dobrych składników w spiżarce, stwórz sobie na śniadanie pyszną granolę. Nie trzeba tu zaawansowanych naczyń, wystarczy wysoka szklanka. Jeśli masz takie dwie lub więcej, możesz zrobić sobie śniadania na co najmniej dwa poranki. Pucharki lub niewielkie słoiczki też się sprawdzą.

Na dwie porcje przygotuj:

  • 4 ciastka czekoladowe;
  • jogurt naturalny (weź większy);
  • płatki owsiane (około 6-7 łyżek na dwie porcje);
  • 3 łyżki nasion chia;
  • płatki kukurydziane (6-7 łyżek);
  • 3 łyżki siemienia lnianego (może być w ziarnach lub mielone, bez różnicy);
  • po kilka sztuk migdałów, orzechów nerkowca i włoskich (możesz posiekać);
  • 4-5 łyżek ulubionych powideł;
  • świeże truskawki, borówki lub maliny.
  • opcjonalnie: ulubione suszone owoce.

Przygotowanie:

  1. W miseczce umieść połowę jogurtu naturalnego. Wymieszaj go z nasionami chia;
  2. W nieco większej miseczce wymieszaj płatki owsiane, kukurydziane, siemię lniane i orzechy (oraz suszone owoce, jeśli używasz);
  3. Pokrusz ciastka na mniejsze kawałki;
  4. Umyj dokładnie owoce (jeśli to truskawki, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki);
  5. W szklankach układaj warstwami: pokruszone ciastka czekoladowe (połowę, resztę zostaw na wierzch), jogurt z nasionami chia, połowę mieszanki płatków z bakaliami. Na to umieść powidła i pozostałą część mieszanki. Na wierzch rozłóż resztę jogurtu owocowego i świeże owoce;
  6. Posyp wierzch pozostałymi pokruszonymi ciastkami. Smacznego!

Owsianka, czyli jak podać ciasteczka na ciepło

Jeśli masz ochotę na ciasteczka zbożowe na śniadanie i to jeszcze w ciepłym posiłku, trudno o smaczniejszą propozycję niż owsianka. Poniżej znajdziesz przepis na niebanalne przygotowanie jednego z najbardziej znanych śniadań na świecie.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych;
  • 250 ml mleka;
  • szczypta soli;
  • łyżka miodu;
  • cynamon do smaku;
  • 4 ciasteczka czekoladowe;
  • garść borówek;
  • garść malin;
  • 3 łyżki nasion granata;
  • opcjonalnie: płatki migdałów do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlej mleko i wsyp szczyptę soli. Dodaj płatki owsiane i gotuj, aż wchłoną prawie całe mleko. Pod koniec gotowania, ale przed zdjęciem z ognia dodaj do owsianki miód, cynamon do smaku i pokrusz ciastka czekoladowe;
  2. Wyłóż owsiankę do miseczki. Udekoruj ją owocami i posyp migdałami.

Jeśli lubisz inne owoce (truskawki, ananas, melon, arbuz, porzeczka, pomarańcze), możesz także z nich tworzyć odpowiadające Ci kompozycje.

Do owsianki możesz też dodać orzechy i bakalie, a cynamon zastąpić kardamonem lub cukrem waniliowym.

Komentarze