Walentynkowe ciasto z malinami i polewą czekoladową
2
1 godz. 10 min
10 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Walentynkowe ciasto z malinami i polewą czekoladową

Do serca wybranej osoby możesz dotrzeć na różne sposoby. Zgodnie z powiedzeniem: „przez żołądek do serca”, czasem wystarczy podać swojej drugiej połówce coś pysznego do zjedzenia. Szukasz sprawdzonego przepisu, który oczaruje ukochaną osobę? Sprawdź jak przygotować walentynkowe ciasto z malinami i polewą czekoladową. Wobec takiego wypieku nikt nie przejdzie obojętnie.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ciasto z malinami to słodki pomysł na udane walentynki

To pyszne ciasto walentynkowe nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie wygląda. Przygotuj romantyczne spotkanie w ten wyjątkowy dzień zakochanych i zadbaj o uroczysty nastrój dla ukochanej osoby. Pamiętaj, że przy blasku świec wszystko nabiera wyjątkowej aury. Podaj walentynkowe ciasto z malinami i polewą czekoladową. Wystarczy kilka składników i trochę czasu aby wyczarować przepyszny deser. Sprawdź jak możesz jeszcze uświetnić to ciasto, aby nadać mu więcej smaku. 

Na co zamienić maliny i czekoladową polewę?

Piękna dekoracja sprawi, że nikt nie przejdzie obojętnie wobec tak wyjątkowego ciasta. Zadbaj więc, aby była nie tylko efektowna, ale też smaczna. Udekoruj swój deser: 

  • puszystą bitą śmietaną,
  • truskawkami ułożonymi w kształcie serca,
  • wiórkami kokosowymi.

A jeżeli twoja walentynka jest zwolennikiem kwaśniejszych składników, dodaj na wierzch ciasta konfiturę z wiśniami. Będzie to stanowiło idealne przełamanie słodyczy. Taki deser na długo zostaje w pamięci (nie tylko ukochanej osoby). 

Jak przygotować idealną bitą śmietanę?

Jeśli masz ochotę dodać do ciasta bitą śmietanę zamiast kremu z mascarpone, nic nie stoi na przeszkodzie. Puszysta bita śmietana będzie pięknie prezentować się pomiędzy puszystymi biszkoptami. Sprawdź jak przygotować ją samodzielnie, aby nie tylko cudownie smakowała, ale też pięknie się prezentowała. 

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny

Wykonanie:

  1. Zanim zaczniesz przygotowywać bitą śmietaną, umieść miskę i trzepaczkę do ubijania w lodówce na około 15-30 minut. Chłodne naczynia pomogą w uzyskaniu lepszych efektów ubijania;
  2. Łyżkę żelatyny zalej odrobiną gorącej wody, rozmieszaj i odstaw do ostudzenia.
  3. Wlej śmietankę do schłodzonej miski i ubijaj ją przez 30 sekund na niskich obrotach. Po tym czasie zwiększ obroty maksymalnie i ubijaj jeszcze przez 3-5 minut. Po tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć oraz zwiększyć swoją objętość;
  4. Na koniec dodaj jeszcze cukier puder, żelatynę i ekstrakt waniliowy. Ubijaj jeszcze przez chwilę, ale tylko do połączenia składników.

Bita śmietana jest gotowa! Idealnie nadaje się do uzupełnienia Twojego ciasta. Dzięki dodatkowi żelatyny będzie bardziej stabilna, a jej struktura bardziej aksamitna i gładka. 

Jak przechowywać bitą śmietanę?

Jeśli planujesz przechowywać bitą śmietanę przez dłuższy czas (np. przez noc), umieść ją w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zapobiegnie to utracie wilgoci i stwardnieniu śmietany. Pamiętaj, że im dłużej przechowujesz bitą śmietanę, tym większa szansa, że straci kremową konsystencję. Dlatego bitą śmietanę należy wykorzystać jak najszybciej po przygotowaniu, aby cieszyć się jej smakiem i teksturą.

Co zrobić, żeby biszkopt był puszysty?

Chcesz, aby Twój biszkopt zawsze wychodził puszysty jak chmurka? Zastosuj kilka zasad podczas jego przygotowania: 

  • Staranne ubijaj jajka - upewnij się, że ubijasz białka przez odpowiednio długi czas. Piana, która z nich powstanie powinna być puszysta i stabilna. Żółtka dodawaj jedno po drugim i ubijaj je aż do momentu, gdy masa stanie się jasna i podwoi swoją objętość.
  • Delikatnie dodawaj mąkę - gdy dodajesz mąkę, rób to powoli, mieszając masę od góry do dołu, aby uniknąć utraty powietrza, które dostało się do masy dzięki ubijaniu.
  • Przygotuj odpowiednią temperaturę pieczenia - pamiętaj, aby piec biszkopt w dobrze nagrzanym piekarniku. Nagłe zmiany temperatury mogą prowadzić do opadania biszkoptu.
  • Ostudź biszkopt przed dalszą pracą - po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i upuść go z 30 cm na podłogę wyłożoną ręcznikiem. Następnie zostaw do ostudzenia. Pod żadnym pozorem nie odrywaj papieru do pieczenia od gorącego biszkoptu, ponieważ może to spowodować, że biszkopt się skurczy.

To nie koniec romantycznego wieczoru

Szukasz pomysłu na to jak dłużej celebrować wspólne chwile z ukochaną osobą? Zaproponuj jej gorącą czekoladę, która rozpłynie się w waszych ustach. To doskonały pomysł na słodki upominek. Zimową porą idealna będzie czekolada z rozgrzewającymi dodatkami, na przykład ze szczyptą chilli lub imbiru. Takiego połączenia smaku nie zapomnicie przez długi czas! Jak przygotować ten czekoladowy deser?

Składniki:

  • 4 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 2 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta chili lub imbiru w proszku

Przygotowanie:

  1. W garnuszku wymieszaj kakao i cukier;
  2. Stopniowo dodawaj mleko, stale mieszając, aby uniknąć grudek;
  3. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż całość będzie dobrze rozgrzana i nabierze kremowej konsystencji;
  4. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i przyprawy. Gotowe!

Wiesz już jak smakowicie uświetnić wspólne chwile, aby Twoja druga połówka była w siódmym niebie. Teraz pozostało Ci tylko delektować się chwilą spędzoną razem! Smacznego!

Komentarze