Jak zrobić mus czekoladowy?
1
Desery i przekąski

Jak zrobić mus czekoladowy?

Puszysty i delikatny, po prostu pyszny. Mus czekoladowy to deser, którego trudno jest odmówić nawet osobom, które nie przepadają za słodkościami. Podany w pięknym pucharku podbije serca Twoich gości i domowników oraz zrobi furorę na przyjęciu. Pytanie jednak: jak go przygotować, aby smakował naprawdę dobrze. Oto nasze wskazówki.

Mus czekoladowy to absolutna klasyka w świecie deserów. Chętnie przyrządza się go m.in. we Francji czy Belgii – dlatego jest często uznawany za danie pochodzące z tej części Europy. Na pierwszy rzut oka przygotowanie musu czekoladowego może Ci się wydać dość trudne – mimo, że powstaje on z niewielkiej liczby składników. I rzeczywiście, trzeba poznać klika tricków, które nadają mu idealnie kremową i puszystą konsystencję – dokładnie taką, o jakiej marzysz. Co zatem zrobić, aby osiągnąć kulinarny sukces? Masz już pod ręką przepis? Teraz czas na wskazówki, które pozwolą Ci przygotować ten deser bezproblemowo. Zapoznaj się z naszymi wskazówkami i zabierz się do pracy!

 

Przepis na zachwycający mus czekoladowy znajdziesz tutaj.

Zadbaj o:

  • ZASTOSOWANIE WYSOKIEJ JAKOŚCI SKŁADNIKÓW

    W deserach o prostym i krótkim składzie jakość poszczególnych produktów jest ważniejsza niż kiedykolwiek. Nie możesz sobie pozwolić na kompromisy. Dlatego sięgnij po dobrą czekoladę, np. czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel, prawdziwe masło z zawartością 82% tłuszczu (a nie po margarynę!) oraz wolnowybiegowe jajka.
  • DOKŁADNE ROZTOPIENIE CZEKOLADY W KĄPIELI WODNEJ

    Pozwól temu procesowi potrwać i miej cierpliwość. Jeśli podgrzejesz czekoladę zbyt mocno, może się nawet przypalić. Daj jej powoli uzyskać płynną konsystencję, a gdy się tak stanie, dodaj posiekane na kawałki masło. Nie mieszaj go od razu. Niech najpierw się roztopi (zrobi to, ponieważ ma niską temperaturę topnienia), a dopiero potem połącz je z czekoladą.
  • PRZESTUDZENIE MASY CZEKOLADOWEJ PRZED DODANIEM JAJEK

    Jajka bardzo szybko się ścinają. Dlatego nie możesz dodać żółtek do masy na mus zbyt szybko. Daj czekoladzie ostygnąć, mieszając ją od czasu do czasu, aby nie utraciła płynnej konsystencji. Dopiero, gdy nie będzie już bardzo gorąca, możesz zacząć dodawać żółtka. Rób to powoli, jedno po drugim, pilnując, aby idealnie połączyły się z masą.
  • DOKŁADNE UBICIE PIANY Z BIAŁEK

    Białka muszą być idealnie sztywne, aby mus nabrał lekkości i aksamitnej konsystencji. Nie możesz sobie pozwolić więc na to, aby piana była klejąca ani półpłynna. Powinna być idealnie sztywna i przykleić się do naczynia, w którym jest ubijana – tak, aby po obróceniu go do góry dnem nie wypadła z niego. Żeby uzyskać taki efekt, do piany możesz dodać odrobinę soli. Pomoże składnikom dobrze się połączyć.

Uważaj na:

  • DOBRANIE ODPOWIEDNIEGO RODZAJU CUKRU

    Nawet ten drobno zmielony może być zbyt grudkowaty do Twojego musu i nie roztopić się dobrze podczas mieszania. Dlatego najlepiej sprawdzi się cukier puder. Możesz go kupić lub… samodzielnie zmielić cukier przy zastosowaniu młynka do kawy lub moździerza. Spróbuj dodać do niego nutkę kawy, aby podkręcić smak deseru. Mus czekoladowy nabierze charakteru!
  • DELIKATNE I CIERPLIWE MIESZANIE SKŁADNIKÓW

    Szczególnie ważny jest moment, w którym do musu czekoladowego zaczynasz dodawać pianę z białek. Nie rób tego gwałtownie ani zbyt szybko, ponieważ… w ten sposób deser straci na puszystości i szybko opadnie. Najlepiej, jeśli na początku dodasz ok. 1/3 piany i wmieszasz ją porządniej w masę, a pozostałe 2/3 tylko delikatnie połączysz z całością – tak, aby stracić jak najmniej bąbelków.
  • SCHŁODZENIE DESERU

    Mus czekoladowy, przed podaniem, musi zostać dobrze schłodzony, aby uzyskał idealną konsystencję. Dlatego, jeżeli planujesz zaserwowanie go na przyjęciu, dokładnie wylicz, kiedy musi trafić do lodówki. Optymalny czas chłodzenia to co najmniej 1 godzina. Im dłużej, tym lepiej. Absolutne minimum to zaś ok. 30 minut, pod warunkiem, że temperatura w lodówce jest wystarczająco niska.
  • ESTETYKĘ PODANIA MUSU

    Mus czekoladowy to wykwintny deser, a to oznacza, że musi się świetnie prezentować. Co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Dlatego postaraj się umieścić wszystkie porcje w takich samych pucharkach, szklankach lub dużych kieliszkach i każde naczynie wypełnić w tym samym stopniu. Na deser możesz ułożyć rozmaite dodatki – np. po gałązce czerwonych porzeczek czy kilka listków mięty. Efekt wow gwarantowany!
Podobała Ci się ta porada?