Liczba porcji15
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Łatwe

Przepis na mus czekoladowy

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 6 jajek typu „0” lub „1” w temperaturze pokojowej
  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 60 g cukru pudru
  • 60 g masła 82%
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Podziel czekoladę na kostki lub posiekaj ją.

  • 2

    W garnku zagrzej wodę. Ustaw nad nim miskę z pokruszoną czekoladą.

  • 3

    Trzymaj czekoladę w kąpieli wodnej aż zupełnie się rozpuści na gładką masę, z której powstanie mus czekoladowy.

  • 4

    Kiedy czekolada będzie roztopiona, zdejmij ją znad wrzątku i dodaj posiekane masło. Mieszaj aż składniki na czekoladowy mus się połączą.

  • 5

    Oddziel białka od żółtek.

  • 6

    Żółtka dodaj po jednym do ostudzonej masy czekoladowej i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • 7

    Dodaj do masy na mus z czekolady cukier puder i wymieszaj ponownie.

  • 8

    Białka ubij na sztywną pianę, możesz sobie pomóc szczyptą soli.

  • 9

    Ok. 1/3 piany wmieszaj dokładnie w masę, aby mus czekoladowy nabrał lżejszej konsystencji.

  • 10

    Resztę piany połącz z masą bardzo delikatnie, aby czekoladowy mus stał się maksymalnie puszysty.

  • 11

    Przełóż gotowy mus z czekolady do szklanek lub salaterek i schładzaj w lodówce przez ok. godzinę.

  • 12

    Podawaj gotowy mus czekoladowy samodzielnie lub ozdobiony – np. wiórkami z czekolady.

Oceń przepis:

Co zrobić, aby przepis na mus czekoladowy się udał?

Sekretem tego, jak zrobić mus czekoladowy, który wprawi w zachwyt konsystencją i smakiem, jest jego precyzyjne wykonanie. Bardzo ważne jest m.in. dokładne rozpuszczenie masła i czekolady.  Taką masę na mus z czekolady należy wystudzić przed dodaniem do niego jajek. Jeśli będzie ciepła, żółtka mogą się ściąć, a grudki zepsują efekt.

Równie istotne jest porządne ubicie piany z białek – to dzięki nim Twój czekoladowy mus nabierze lekkości i puszystości. Nie zapomnij dodawać jej delikatnie – nie mieszaj zbyt długo, aby mus z czekolady nie stracił idealnej konsystencji.

Jak zrobić mus czekoladowy w większej ilości?

Jeśli przygotowujesz się na imprezę lub po prostu chcesz wyczarować deser, którym domownicy będą się mogli raczyć dłużej, możesz to zrobić bez większego problemu. Wystarczy, że podwoisz lub potroisz ilość składników, które zawiera ten przepis na mus czekoladowy. To naprawdę proste zadanie!

Pamiętaj jednak, aby zachować precyzyjnie proporcje składników, jakie zawiera przepis na mus czekoladowy. Nie możesz sobie pozwolić na odstępstwa, ponieważ wówczas czekoladowy mus może stracić pożądaną konsystencję.

Jak zrobić mus czekoladowy, który będzie się pięknie prezentować?

Zastanawiając się nad tym, jak zrobić mus czekoladowy, nie zapominaj również o jego wyglądzie. Deser musi przemawiać do gości również wizualnie. Aby tak się stało:

  • przełóż masę do odpowiedniego naczynia – czekoladowy mus będzie się świetnie prezentował np. w szklankach do whiskey, dużych kieliszkach do wina czerwonego albo szklanych pucharkach,
  • udekoruj mus z czekolady – możesz to zrobić np. z wykorzystaniem startej czekolady, bitej śmietany albo kolorowej posypki.

Do musu możesz zaserwować również świeże owoce – idealnie pasują wiśnie, jak również maliny.

Jak zrobić mus czekoladowy w nietypowym wydaniu?

Mus z czekolady można przygotować w rozmaitych wersjach. Jeśli chcesz wyjść poza klasykę, zrób to! Eksperymenty się opłacą. Zatem, jak zrobić mus czekoladowy, który będzie oryginalny?

  • Zamień czekoladę gorzką na mleczną albo białą – sprawdzą się równie dobrze, ale deser zyska bardziej słodki smak. Pamiętaj jednak, że wówczas dobrze jest zerknąć na przepis na mus czekoladowy i zmniejszyć nieco ilość cukru, aby kompozycja nie stała się mdła.
  • Dodaj do masy chilli – dzięki temu mus nabierze wykwintnej pikanterii, którą docenią przede wszystkim dorośli smakosze.
  • Wzbogać mus z czekolady startą skórką pomarańczową – to idealny dodatek do tego deseru.
  • Dodaj do kompozycji odrobinę soli – sprawdzi się świetnie zwłaszcza wówczas, kiedy deser tworzysz z wykorzystaniem wysokiej jakości mlecznej czekolady.
  • Ciekawego wymiaru musowi dodadzą również cynamon oraz kawa – dzięki nim nabierze bardziej orientalnego wymiaru.

Jak zatem widzisz, jest mnóstwo sposobów na to, jak zrobić mus czekoladowy, który będzie ideałem.

Z czym zaserwować mus czekoladowy?

Ten słodki deser sprawdzi się niezawodnie w towarzystwie licznych dodatków. Przede wszystkim będzie dobrym towarzyszem dla popołudniowej kawy lub herbaty. To jednak nie wszystko. Na przyjęciu możesz go podać w towarzystwie napojów wysokoprocentowych, np. likieru amaretto czy kawowego, a także koniaku czy wina deserowego. Dobrym pomysłem jest też jednoczesne zaserwowanie czekolady na gorąco.

Mus czekoladowy zaprezentuje się fenomenalnie m.in. w towarzystwie konfitury, lodów, jak również chrupiących ciasteczek. Decyzja należy do Ciebie. Pewne jest jedno: ten deser podbije serca Twoich gości i domowników.

Jak długo schładzać deser?

Mus, po przyrządzeniu, należy schłodzić w lodówce. To konieczne, aby przysmak stężał i nabrał pożądanej, puszystej konsystencji. Możesz się więc zastanawiać, jak długo trzeba czekać przed wyjęciem go z lodówki. Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz się długo niecierpliwić. Deser osiągnie perfekcyjną konsystencję już w około godzinę od zakończenia przygotowywania go. Możesz też po prostu przygotować go wieczorem – tak, aby był gotowy następnego dnia rano.

Nie zapomnij również, że gotowy deser może postać w lodówce przez 2-3 dni. Najprawdopodobniej jednak „przetrwa” tam znacznie krócej, bo domownicy szybko opróżnią zapasy – o jego zmarnowanie absolutnie nie musisz się obawiać!

Nie bój się zatem sięgnąć po przepis na mus czekoladowy. Ten wyjątkowy deser szybko stanie się Twoją specjalnością. A jeśli za pierwszym razem nie uda Ci się uzyskać idealnej konsystencji, nie poddawaj się. Krok po kroku odnajdziesz swój sposób na ten przysmak!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: