Co zrobić, aby brownie z kremem orzechowym się udało?
Jak widzisz, przygotowanie brownie z kremem orzechowym nie jest skomplikowanym zadaniem. Poradzisz sobie z nim nawet, jeśli masz niewiele czasu i dopiero zaczynasz kulinarną przygodę. Aby jednak osiągnąć sukces, musisz pamiętać o kilku kluczowych elementach. Jakich?
- Zachowaj właściwe proporcje między składnikami. Szczególnie ważna jest równowaga między mąką, masłem a jajkami. Konsystencja ciasta na brownie będzie lekko lejąca. Nie obawiaj się tego – stężeje podczas pieczenia.
- Starannie dobierz wszystkie składniki receptury. Wykaż się szczególną uważnością podczas wybierania czekolady, kakao oraz masła i orzechów. Tylko doskonałej jakości produkty nadadzą całości wyrafinowanego smaku.
- Istotne jest również masło orzechowe, które wykorzystasz do przygotowania kremu. Najlepiej sprawdzi się to z drobinkami orzeszków, które nadadzą całej mieszance lekkiej chrupkości. Nie obawiaj się lekko słonego posmaku – perfekcyjnie skomponuje się ze słodkim brownie oraz z miodem / syropem klonowym, które dodasz do samego kremu.
- Nie wyjmuj brownie zbyt wcześnie z blaszki. Najlepiej, jeśli wystygnie w formie. Możesz również jeszcze w niej pokryć ciasto kremem i tak pozostawić do stężenia. Dzięki temu nie będziesz się obawiać, że coś się pokruszy.
Poeksperymentuj z przepisem na brownie z kremem orzechowym
Choć nasz przepis to sprawdzona receptura, Ty wcale nie musisz się go sztywno trzymać. Wręcz przeciwnie! Pobaw się składnikami i opracuj własną formułę – taką, która będzie odpowiadała Twoim preferencjom. Co możesz zmienić? Wystarczy, że zamienisz kakao na odrobinę mleka w proszku, a czekoladę gorzką klasyczną 64% na czekoladę białą lub karmelową E.Wedel. Dzięki temu zamiast brownie powstanie blondie, które równie dobrze będzie się komponowało z kremem orzechowym.
Możesz także pokombinować z kremem. Zamień masło orzechowe na Chałwę Królewską Kakaową E.Wedel albo palony karmel i przekonaj się, że brownie niejedno ma imię. Smacznego!
Komentarze