Jak upiec kruche ciasto
3
2 godz. 30 min
6 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Jak upiec kruche ciasto

Kruche ciasto sprawdzi się zarówno jako baza do przekąsek słodkich – ciast i różnego rodzaju babeczek czy też ciasteczek, a także jako podstawa przekąsek wytrawnych, takich jak m.in. kisze.

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Podstawą każdego przyjęcia są dobre przekąski. Nie powinny być zbyt duże – dlatego najlepiej sprawdzają się finger foods, czyli drobne rzeczy do zjedzenia „na raz”. Wielu z nas zastanawia się co przygotować na tego typu okazje – każdy przecież chce, aby przekąski były wyjątkowo smaczne, a przy tym ich przygotowanie nie sprawiało zbyt wiele kłopotu i nie było czasochłonne. W takiej sytuacji ratunek może przyjść z najbardziej nieoczekiwanej strony. Podstawą do zrobienia znakomitych przekąsek, zarówno na słodko, jak i na słono może być… kruche ciasto! Sposobów na upieczenie kruchego ciasta jest bardzo wiele, dlatego wybranie odpowiedniego przepisu bywa większym wyzwaniem niż przygotowanie go. Chcemy zdradzić Ci przepis na kruche ciasto, które będzie proste w przygotowaniu, a przy tym wskazać co sprawi, że będzie idealnie komponowało się np. z czekoladą i orzechami, a co należy wykluczyć, aby perfekcyjnie pasowało do pieczarek czy sera.

Pomysły na wykorzystanie kruchego ciasta

Kruche ciasto może się stać doskonałą bazą do szarlotki lub innego deseru. Jeżeli nie masz pomysłu na słoną przekąskę możesz wykonać je w wersji słodkiej i po prostu ułożyć na nim owoce i polać je polewą czekoladową. Nie będą to tradycyjne babeczki, jednak sprawdzą się doskonale jako przekąska.

Jeżeli chcesz przygotować bardziej wytrawne przekąski z kruchego ciasta, czyli w wersji „na słono”, sprawdzonym pomysłem będzie przygotowanie babeczek z serem i szpinakiem. W tym celu należy  przygotować  400 gramów szpinaku, sparzyć go i odsączyć z nadmiaru wody. Następnym krokiem jest pokrojenie go na mniejsze kawałki. W miseczce należy go połączyć z 200 gramami ricotty i 50 gramami startego parmezanu. Tak przygotowaną masę należy nakładać na małe babeczki z kruchego ciasta, po czym całość piec jeszcze przez piętnaście minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie można wyjąć je z piekarnika i po ostygnięciu cieszyć się smakiem tej niebanalnej przekąski.

Komentarze