Polewa czekoladowa ze śmietaną i orzechami włoskimi – jak ją zrobić?
Każdy deser będzie smakował jeszcze lepiej, jeśli zostanie wykończony polewą czekoladową. Można przygotować ją na wiele sposobów, np. poprzez rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Warto jednak pokusić się o inne opcje, z których korzystają wybitni cukiernicy. Ciekawym rozwiązaniem jest polewa czekoladowa ze śmietaną i orzechami włoskimi. Przepis jest prosty – wystarczy podążać za poniższymi wskazówkami.
Polewa czekoladowa to obowiązkowy dodatek wielu ciast i deserów. Świetnie sprawdzi się jako dekoracja serników, ciast czekoladowych, pierników czy murzynków. Jej zaletą jest prostota – przyrządzisz ją dosłownie w kilka chwil. Chociaż można przygotować ją na bazie kakao, masła oraz mleka, wykorzystanie gorzkiej lub mlecznej czekolady i kremówki jest również dobrym pomysłem. Obecność śmietany sprawi, że polewa będzie idealnie gładka i błyszcząca. Po schłodzeniu nie stwardnieje, dzięki czemu nie połamie się podczas krojenia ciasta. Dodatek orzechów włoskich spowoduje, że nabierze ona ciekawego posmaku.
Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Polewę czekoladową: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/
Sprawdź również przepis na: