Fondant czekoladowy. Sprawdzone pomysły na dodatki
Zgodnie z przepisem fondant czekoladowy najlepiej podawać na ciepło. Małe, czekoladowe muffinki z płynnym wnętrzem same w sobie świetnie smakują i oczarują każdego fana czekoladowych wypieków. Mimo to warto pomyśleć nad sprawdzonymi dodatkami, które nie tylko poprawią smak deseru, ale też go pięknie ozdobią.
Soczyste owoce i fondant czekoladowy to pyszne połączenie
Sięgnij po pyszne owoce sezonowe i podaj je razem z przygotowanymi czekoladowymi ciastkami. Wybierz małe owoce – maliny, porzeczki, truskawki, jagody – i ułóż je na wierzchu każdej porcji. Dodaj liść mięty dla wprowadzenia innego koloru.
Dobrym pomysłem jest przygotowanie szybkiego musu na bazie mrożonych owoców. Polej nim fondanty, ale pamiętaj, by mus stanowił tylko dodatek i nie zdominował smakowitego wnętrza deseru.
Wprowadź kakao do przepisu
Nadaj swojemu wypiekowi bardziej wyrazistego czekoladowego smaku. W punkcie nr 1 przepisu zastąp mąkę porcją kakao, które spełni podobną rolę – ochroni fondanty przed przyklejeniem się ich do foremki, a przy okazji nada im ciemniejszego koloru i wzmocni czekoladowy smak.
Bita śmietana jak wisienka na torcie
Desery na ciepło świetnie smakują z porcją bitej śmietany. Co prawda trzeba je szybciej zjeść, by śmietana się za bardzo nie roztopiła, ale to chyba nie stanowi wyzwania dla smakoszy dobrych wypieków.
Użyj gotowej bitej śmietany lub przygotuj własną. To bardzo proste.
Wystarczy ci 250 ml śmietanki kremówki 36% i czubata łyżka cukru pudru.
Sięgnij po schłodzoną miskę lub zadbaj, by naczynie w robocie kuchennym było zimne. Wlej śmietankę i ubijaj na wolnych obrotach przez ok. 30 sekund. Pod koniec dodaj cukier. Tak przygotowaną bitą śmietanką, ozdób swoje fondanty czekoladowe.
Lody dla ochłody
Fondant czekoladowy świetnie smakuje z pysznymi lodami. Podaj swoje wypieki z porcją lodów w kubku OH! Wanilia. Połączenie czekoladowych babeczek i lodów waniliowych to sprawdzony pomysł na udany deser.
Komentarze