Francuski crème brûlée
0
4 godz. 20 min
4 porcje
Średnie
Ciasta i desery

Francuski crème brûlée

Delikatny, puszysty i bardzo karmelowy – francuski crème brûlée to jeden z tych deserów, który zachwyca wyrafinowaniem mimo prostoty. Zastanawiasz się, w jaki sposób go przyrządzić? Poznaj nasz sprawdzony przepis i zainspiruj się!

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ten klasyczny, francuski deser, mimo że składa się z kilku składników, może być prawdziwym kulinarnym wyzwaniem, nawet dla osób, które są doświadczone w kuchni. Niech Cię to jednak nie odstrasza – kilka prób, a opanujesz tę recepturę do perfekcji.

Z czym podawać francuskie crème brûlée?

Francuskie crème brûlée jest wyjątkowo smaczne samo w sobie. Możesz jednak spróbować nieco urozmaicić tę recepturę, jeśli chcesz zaskoczyć gości. Dobrym pomysłem będzie np. podanie tego ciepłego deseru w zestawieniu z (ułożoną na talerzu obok kokilka) gałką lodów E.Wedel obłędna czekolada lub chrupki karmel. Takie połączenie zaskoczy zarówno zimą, jak i w środku lata i przełamie schematy.

Możesz również pomyśleć o zaserwowaniu crème brûlée w towarzystwie musu malinowego lub truskawkowego, albo posypać karmel delikatnie wiórkami czekolady gorzkiej klasycznej E.Wedel. Te detale nadadzą smakowi deseru wielowymiarowości.

O czym pamiętać, przygotowując crème brûlée?

Jak możesz przeczytać np. pod adresem, warto pamiętać o:

  • dobrym schłodzeniu kremu jajeczno-śmietankowego przed nałożeniem cukru i karmelizacją – krem ma być kontrastem temperaturowym dla chrupkiego karmelu na wierzchu,
  • nałożeniu jedynie cienkiej warstwy cukru – zbyt gruba może nie pozwolić na uzyskanie pożądanego poziomu chrupkości,
  • pilnowaniu kremu podczas pieczenia – istotne jest zarówno zachowanie relatywnie niskiej temperatury, jak i niedopuszczenie do zbrązowienia skorupki crème brûlée.

To deser, do którego potrzeba odrobiny cierpliwości oraz dużo miłości.

Jak skarmelizować cukier na crème brûlée?

Dwie opcje zostały już opisane w przepisie, ale warto go nieco rozwinąć. Jak to zrobić, żeby uzyskać idealnie chrupką skorupkę?

Pamiętaj, że:

  • brązowy cukier należy rozprowadzić cienką, równomierną warstwą po całej powierzchni deseru,
  • najlepiej sprawdzi się karmelizacja przy pomocy specjalnego palnika – przy jego pomocy wystarczy dosłownie kilka sekund, aby uzyskać doskonałą warstwę,
  • jeżeli nie masz palnika, po prostu rozgrzej do ok. 230-240°C piekarnik z funkcją grilla. Możesz w nim zapiec górę, stawiając kokilki na najwyższym poziomie. Ale uwaga! Całość nie powinna przekroczyć 30 sekund, ponieważ inaczej z kremu zrobi się… jajecznica.

Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak oryginalny jest smak domowego crème brûlée. Smacznego!

Komentarze