Mleko to podstawa wielu innych produktów, m.in. kefirów, maślanek czy jogurtów. Prawdziwy gęsty jogurt składa się wyłącznie z mleka i bakterii i jest polecany przez dietetyków, jako produkt mający właściwości prozdrowotne. Wzmacnia florę bakteryjną żołądka, wpływa pozytywnie na odporność. Z tego powodu sklepowe półki uginają się od sporej ilości jogurtów, w tym smakowych. Warto jednak sięgać po te naturalne i samemu dodać do nich owoce – w ten sposób ma się pewność, że posiłek nie został niepotrzebnie dosłodzony.
Sprawdź również:
Jak zrobić muffinki czekoladowe?
Przepis na krem do tortu
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, można skusić się na jogurt „w wersji premium” czyli z czekoladą. Jeżeli zdecydujemy się na jego mrożoną wersję – jeszcze lepiej! Dużą zaletą mrożonego jogurtu jest jego lekkość, która sprawia, że deser ten sprawdzi się jako słodki posiłek po obfitym obiedzie podczas imprez okolicznościowych. Można podawać go w pucharkach do lodów i przyozdobić go listkiem mięty. Mrożony jogurt można przechowywać w plastikowym pojemniczku w zamrażarce przez kilka dni, a nawet tygodni.
Sprawdź również:
Przepis na blok czekoladowy
Jak zrobić polewę czekoladową?
Komentarze