Krem z białej czekolady i biszkopty zanurzone w kawie – już tyle starczy, by stworzyć pyszny deser, którym możesz się delektować. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, o co należy szczególnie zadbać, by tiramisu wyszło idealne. Zobacz jakie możliwości masz do wykorzystania.
Zacznij od masy serowej
Jajka, tabliczka białej czekolady i cukier – na pierwszy rzut oka brzmi banalnie. Musisz jednak pilnować, by jajka były dobrze utarte z cukrem (oczywiście nie na sztywną pianę, lecz na puszystą masę). Zadbaj o jednolity, jasny kolor. Idealnie nada się tu trzepaczka lub mikser (w mikserze najlepiej włącz najwyższe obroty).
Czekolada to kolejna sprawa wymagająca troski – trzymaj ją w kąpieli wodnej tylko do rozpuszczenia, nie przedłużaj niepotrzebnie. Gdy będzie się grzać za długo, rozwarstwi się i będziesz musiał zaczynać pracę na nowo. By poszło łatwiej, możesz do czekolady dodać dwie łyżki śmietanki kremówki.
Rozpuszczoną czekoladę przestudź – gdy będzie za ciepła, krem się zwarzy. Dodaj ją najpóźniej, jak tylko możesz, niemniej uważaj, by nie stężała.
Po połączeniu czekolady z jajkami dodawaj powoli mascarpone, cały czas mieszając. Jeśli używasz miksera, mieszaj składniki na niskich lub średnich obrotach (tu już trzeba więcej delikatności). Dzięki odrobinie cierpliwości uzyskasz odpowiednią konsystencję kremu – będzie gładki i puszysty.
Biszkopty w kawie
Jak w klasycznym tiramisu, tu też biszkopty zanurzaj w kawie. Dla urozmaicenia (i wzmocnienia) smaku warto połączyć ją z wódką. Jeśli ten trunek nie do końca Ci odpowiada, kawę możesz połączyć na przykład z likierem amaretto lub z rumem.
Jeśli zależy Ci na wersji bezalkoholowej, możesz ograniczyć się do samej kawy lub wzbogacić ją ekstraktem z wanilii, wybranym aromatem (np. migdałowym), wodą różaną bądź naparem z goździków. Zamiast kawy możesz też wykorzystać czarną herbatę (Earl Grey z bergamotką lub stary, dobry, klasyczny Assam).
Maliny, czekolada i inne dodatki
Czekolada lubi się z wieloma dodatkami. Jeśli chcesz przełamać czymś słodycz swojego deseru (lub przeciwnie – podkreślić ją i wyeksponować), masz na to kilka ciekawych i smacznych opcji.
Owoce
Wspomniane maliny i nie tylko – wybierz owoce, które Ci smakują i dodaj je do deseru. Do masy i biszkoptów bardzo dobrze się sprawdzą:
- truskawki,
- borówki,
- poziomki,
- jeżyny,
- brzoskwinie (świeże i z puszki),
- pomarańcze lub klementynki.
Nie musisz zatrzymać się tylko na jednym rodzaj owoców. Mieszaj dowolnie. Możesz je układać, jak chcesz – na biszkoptach lub pod nimi. Zamiast kakao możesz zwieńczyć swój deser kawałkami owoców.
Dodaj białą czekoladę i...
Wiórki kokosowe. Takie, dodatki do masy pomogą Ci wzbogacić smak deseru i urozmaicić jego warstwy. Serek mascarpone, podobnie jak biała czekolada, lubi różnorodne towarzystwo. Do masy z białą czekoladą możesz dodać:
- cynamon,
- cukier waniliowy (lub ziarenka z laski wanilii),
- płatki z czekolady (przygotuj więcej białej czekolady lub rozpuść trochę mniej),
- kakao,
- kawa rozpuszczalna (użyj niewielkiej ilości i dokładnie wymieszaj),
Jak widzisz, krem możesz urozmaicić na wiele sposobów. Podana powyżej lista oczywiście nie jest zamknięta, możesz uzupełniać ją dowolnymi smakami, które są zgodne z preferencjami Twoimi i Twoich gości. Jeśli nie możesz się zdecydować na jeden wariant... Podziel zmiksowany krem na porcje i do każdej dodaj inny, wybrany dodatek. Niech goście i domownicy pod każdym biszkoptem znajdą inną niespodziankę.
A może bita śmietana?
Wolisz bitą śmietanę niż kremy na bazie mascarpone? W tiramisu z białą czekoladą zastąp nią wybraną warstwę. Deser na pewno będzie równie pyszny. W przypadku kiedy śmietanę chcesz dodać na spód, wzmocnij ją odrobiną rozpuszczonej żelatyny. Gdy będzie bardziej związana i stabilna, utrzyma ciężar kolejnych warstw. W szczególności będzie to potrzebne, jeśli planujesz dodatek owoców.
Klasyczne tiramisu z białą czekoladą
Tiramisu z białą czekoladą możesz zrobić także w większym naczyniu. Receptura jest taka sama, pamiętaj jednak, by zwielokrotnić ilość składników stosownie do wielkości naczynia. I nie żałuj biszkoptów – do większych naczyń najlepiej nadadzą się podłużne biszkopty, tak zwane ladyfingers. Jak przygotować takie tiramisu? Analogicznie do tego w szklankach, czyli:
- ułóż nasączone biszkopty na dnie naczynia,
- przełóż je kremem z mascarpone i żółtek,
- umieść na nim biszkopty,
- powtarzaj czynność, aż dotrzesz na wierzch,
- górną warstwę kremu posyp obficie kakao lub startą czekoladą.
Tak przygotowane tiramisu z białą czekoladą schowaj do lodówki, najlepiej na całą noc.
W tym wariancie oczywiście również możesz umieszczać dodatki w masie, a nawet układać konfiturę na biszkoptach, zanim położysz krem. Nie wahaj się i eksperymentuj!
Komentarze