Jak zrobić idealnie kremowy blok czekoladowy
Dla wielu osób w Polsce smakiem dzieciństwa pozostanie blok czekoladowy. Ludzie przez to, że panował w kraju system kartkowy byli zmuszeni do kupowania tego, co akurat było w sklepach… i na co mieli kartki. Jak łatwo się domyślić, prawdziwą czekoladę jadło się od święta. Właśnie dlatego, by zaspokoić chęć najmłodszych na słodycze, rodzice wykonywali w domu bloki czekoladowe. W niemal każdej rodzinie wykorzystywany był inny przepis na ten wyjątkowy przysmak. Bez wątpienia najbardziej charakterystycznym elementem smaku bloku czekoladowego, po dziś dzień, pozostaje mleko w proszku. To właśnie ono zostawiało przyjemny smak na podniebieniu, który do dziś wiele osób wspomina z nostalgią.
Wykonanie bloku czekoladowego nie jest skomplikowane. Proces przyrządzania wymaga tylko odrobiny siły przy mieszaniu, co w czasach robotów kuchennych i mikserów nie stanowi większego problemu. Jeżeli masz ochotę poczuć smak minionej epoki, lubisz tradycyjne słodkie przekąski lub chcesz pokazać swoim pociechom „co się jadło” – ten przepis jest wprost stworzony dla Ciebie.
Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Blok czekoladowy: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/
Sprawdź również:
Przepis na sernik z białą czekoladą